Israelissa harvinainen tuomio: Sotilas tuomittiin palestiinalaishyökkääjän taposta

Oikeudenkäynti on jakanut mielipiteitä Israelissa. Sotilaalle ovat osoittaneet tukea muun muassa monet oikeistopoliitikot.

Israel
Jim Hollander / EPA
Oikeisto on järjestänyt mielenosoituksi Azarian tueksi. Kuvassa mielenosoittajia Tel Avivissa huhtikuussa.

Israelilaissotilas on tuomittu syylliseksi haavoittuneen palestiinalaishyökkääjän tappoon Hebronissa viime vuoden maaliskuussa.

Jaffassa toimivan sotilastuomioistuimen tuomarit katsovat, että sotilas Elor Azaria ampui ja surmasi hyökkääjän ilman syytä. Surmaa ei tuomarien mukaan oikeuta se, että mies oli terroristi, tviittaa israelilaislehti Haaretz.

Tuomioistuin ilmoittaa rangaistuksen myöhemmin.

Palestiinalaisen surma tallentui videolle. Siinä näkyy, miten Azaria surmaa maassa makaavan miehen ampumalla tätä päähän.

Palestiinalainen oli aiemmin yrittänyt puukottaa isralilaisen sotilaan. Sotilaat olivat ampuneet miestä ja tämä oli jo haavoittunut.

Puolustuksen mukaan Azaria oli ampunut terroristin tuntemansa pelon vuoksi. Syyttäjä puolestaan katsoi, että motiivina oli kostonhalu.

Sotilaalle vaaditaan armahdusta

Surma ja Azarian oikeudenkäynti ovat jakaneet voimakkaasti mielipiteitä Israelissa.

Azaria on saanut tukea myös monilta oikeistopoliitikoilta, jotka ovat vaatineet hänelle armahdusta. Pääministeri Benjamin Netanjahu arvosteli alun perin Azariaan toimintaa, mutta on sittemmin soittanut tämän vanhemmille ilmaistakseen myötätuntoaan.

Keskiviikkona tuomioistuimen edustalla puhkesi kahakoita poliisin ja satojen Azariaa tukevien mielenosoittajien välille.

Tuomio on harvinainen. Israelissa on tuomittu edellisen kerran sotilas taposta vuonna 2008, tuolloin kahdeksan vuoden vankeuteen.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AFP, AP