Turengin jäätelötehtaalla vaihtui viestikapula – johtaja jätti seuraajalleen hyvinvoivan tehtaan

Suomen suurimman jäätelötehtaan johtaja vaihtui vuodenvaihteessa. Eläkkeelle siirtynyt Arto Seppä-Lassila on todistanut kuinka Turengin jäätelötehdas on onnistunut muussakin kuin laadukkaan jäätelön valmistuksessa.

talous
Turengin jäätelötehtaan nykyinen ja entinen johtaja tehtaan edessä
Tuukka Kaukoranta (vas.) ja Arto Seppä-Lassila vaihtavat viestikapulaa iloisella mielellä. Turengin jäätelötehdas voi hyvin.Tiina Kokko / Yle

Arto Seppä-Lassila katselee ikkunasta Turengin jäätelötehtaan asfalttipihaa. Samassa pihapiirissä hän on viettänyt elämästään lähes kolmekymmentä vuotta. Viimeiset vuodet tehtaan johtajana.

Noiden vuosien aikana jäätelöitä on lähtenyt Turengista kuluttajille lukematon määrä. Vuodenvaihteessa Seppä-Lassila jäi eläkkeelle. Jäätelötehtaan johtoon siirtyi Tuukka Kaukoranta.

Viestikapulan vaihtoa varten miehet jakoivat useamman kuukauden ajan yhteisen työhuoneen. Toki yhdessä oli tehty töitä jo aiemminkin. Hiljainen tieto siirtyy seuraajalle ajan kanssa.

– Koneet ja laitteet voi oppia kirjoista, mutta henkilöstöön liittyviä asioita ei. Ne täytyy keskustella jokainen erikseen läpi, sanoo Seppä-Lassila.

Tuukka Kaukoranta on ollut hänkin jo 17 vuotta jäätelötehtaalla töissä. Harjoittelusta se alkoi, ja urapolku jatkuu nyt tehtaan uutena johtajana.

– Arto on opastanut ja neuvonut minua erilaisista kokemuksista ja asioista, joita on vuosien varrella tullut, sanoo Kaukoranta.

Henkilöstö nosti tehtaan maailman kärkeen

Janakkalan Turengissa sijaitsee yksi parhaimmista jäätelötehtaista, sanoo Arto Seppä-Lassila. Mies nauraa, että pohjalaisen on vaikea olla vaatimaton. Tehtaalla eletään nyt hyvää kautta, mutta muitakin hetkiä on tontilla todistettu.

Nestlé osti tehtaan Valiolta vuonna 2004. Tuolloin osoittautui, että Néstlen 500 tehtaan joukossa suomalaiset olivat 50 huonoimman joukossa.

Turengissa oli osattu tehdä kyllä jäätelöä, mutta sen lisäksi olisi pitänyt ottaa huomioon myös muita seikkoja. Tehdas ei ollut tarpeeksi tehokas, eikä siellä huomioitu riittävästi esimerkiksi ympäristöasioita. Siitä heikko sijoitus.

Jäätelötehdaskaupan julkistus sai henkilöstössä aikaan lähinnä kauhua. Jopa tehtaan lopettamista pelättiin.

Turengin jäätelötehtaan entinen ja nykyinen johtaja valitsemassa lempijäätelöään
Arto Seppä-Lassila ja Tuukka Kaukoranta valitsivat suosikkijäätelönsä.Tiina Kokko / Yle

– Aika nopeasti henkilöstöstä nousi kuitenkin halu näyttää, kuvaa Seppä-Lassila henkilökunnan taistelumielialan nousua.

Myös Néstle uskoi Turenkiin. Tehtaaseen investoitiin noin 15 miljoonaa reilun 10 vuoden aikana.

Näyttämisen halu ja investoinnit tuottivat tulosta. Turengin jäätelötehdas kipusi Néstlen 50 parhaimman jäätelötehtaan joukkoon.

– Olen ylpeä tästä. Henkilöstön ansiota on, että tämä on nyt yksi maailman parhaimpia jäätelötehtaita, sanoo Seppä-Lassila.

Vakituisia työntekijöitä Turengin jäätelötehtaalla on noin 150, kesän sesonkiin palkataan satakunta työntekijää lisää.

Johtajan aamut alkavat jäätelöllä

Turengin jäätelötehtaan omistajaksi tuli viime vuoden lokakuussa jäätelöön erikoistunut Froneri Finland Oy. Froneri syntyi, kun Néstle ja brittiläinen R&R yhdistivät jäätelötoimintojaan.

– Me uskomme, että meillä tulee olemaan hyvä ja pitkä tulevaisuus. Meillä on hyvinvoiva tehdas. Me olemme kehittäneet toimintojamme Lean-ajattelumallin avulla, viittaa Tuukka Kaukoranta jatkuvan parantamisen ajattelumalliin ja tulevaisuuteen Fronerin tehtaana.

Kaukoranta toivoo, että makeisveron poistuminen näkyy jäätelötehtaan toiminnassa.

Me uskomme, että meillä tulee olemaan hyvä ja pitkä tulevaisuus.

Tuukka Kaukoranta

Arto Seppä-Lassila sanoo, että tehtaan suunta on ollut oikea. Kova kilpailu tarkoittaa sitä, että tehdasta on kokonaisuutena vietävä jatkuvasti eteenpäin. Tehokuus ja ammattitaitoinen henkilöstö ovat tärkeitä, eikä paikalleen saa jäädä.

– Matka jatkuu ja löydetään uusia keinoja olla entistä ketterämpiä, sanoo Seppä-Lassila.

Mutta miten Seppä-Lassila selviää siitä, että joka aamu ei olekaan jäätelöä tarjolla? Jäätelön maistelu kuuluu jäätelötehtaan johtajan joka-aamuisiin tehtäviin.

– No, siinä voi ollakin... Toivottavasti paino lähtisi vähän putoamaan, veistelee Seppä-Lassila.