Analyysi: Huhtasaari ja Jalonen ajautumassa eri leireihin

Perussuomalaisten lähestyvä puoluekokous ja Jussi Halla-ahon todennäköinen lähtö haastamaan puheenjohtaja Timo Soinia aiheuttavat repeämän perussuomalaisiin. Ensi oireita alkaa jo näkyä eduskuntaryhmässä ja varsinkin Suomen perussuomalaisimmassa maakunnassa, Satakunnassa.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten logo.
Yle Uutisgrafiikka / Perussuomalaiset

*Porilaiskansanedustaja Laura Huhtasaari *kertoi ensimmäisten perussuomalaisten kansanedustajien joukossa selvän kannan puolueensa puheenjohtajakisaan. Hänen ehdokkaansa on Jussi Halla-aho. Timo Soini saa Huhtasaaren puolesta luvan siirtyä sivuun.

Vaikka Huhtasaari ei halua arvostella Soinia, isänmurha on enemmän kuin ilmiselvä. Perussuomalaisissa ei ole julkisesti totuttu haastamaan puolueen luojaa.

Huhtasaaren äänekäs kampanjointi Halla-ahon puolesta jo ennen tämän virallista ehdokkuutta on riskipeliä mutta voi kannattaa. Aikainen voittajan vankkureihin siirtyminen ei koskaan ole politiikassa huono valinta.

Halla-aholla on arvioiden mukaan jopa pieni mahdollisuus voittaa puheenjohtajakisa. Perussuomalaisten kannattajakunnassa kytee tyytymättömyyttä puoluetta vuodesta 1997 johtaneeseen Soiniin. Halla-ahon vastustajat tosin muistuttavat, että Soini on taitava yleispoliitikko ja supliikkimies, kun taas Halla-ahosta muistetaan lähinnä tämän maahanmuuttoa vastustavat mielipiteet.

Timo Soini
Timo Soini (ps.)Jarno Kuusinen / AOP

*Halla-ahon asemia *parantaa, jos perussuomalaisten kannatus jää kuntavaaleissa kauas jytkyistä. Myös Ranskan presidentinvaalien tulos saadaan sopivasti puoluekokouksen alla toukokuussa. Jos äärioikeiston Marine Le Pen pääsee toiselle kierrokselle, se ei ainakaan vähennä halla-aholaisten intoa. Kuten ei myöskään, jos maahanmuutto ja islamistinen terrorismi pysyvät otsikoissa.

*Toinen porilaiskansanedustaja *Ari Jalonen on ottanut puheenjohtajapeliin Huhtasaaresta poikkeavan, varovaisen linjan. Jalonen ei halua vielä julkisesti valita puoltaan. Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtajan hallitusta ja puoluejohtoa tukevista lausunnoista pystyy kuitenkin tulkitsemaan, että Soini voi lähes varmasti luottaa Jalosen tukeen.

Jos kesäkuussa Jyväskylässä nähdään Halla-ahon ja Soinin mittelö perussuomalaisten tulevaisuudesta, se voi johtaa Soiniin henkilöityneen puolueen pahaan kahtiajakoon. Tässä kiistassa satakuntalaiset kansanedustajat ovat vaarassa päätyä eri puolille.

Jussi Halla-aho perussuomalaisten EU-aiheisessa tiedotustilaisuudessa 22. syyskuuta 2016.
Jussi Halla-aho (ps.)Jarno Kuusinen / AOP

Hallituspuolueen hajaannus ei ole omiaan edistämään Satakunnan edunvalvontaa – johon Huhtasaari tosin ei ole tähän astikaan islam-teemoineen erityisemmin keskittynyt.

Huhtasaari on Halla-ahon tukemisellaan myös vaarassa päätyä ristiriitaan Satakunnan perussuomalaisten piirijohdon kanssa. Timo Soinia tukeva vaikutusvaltainen SMP-veteraani, pappi Anssi Joutsenlahti muistaa, ettei puoluehajaannus tuonut perussuomalaisten edeltäjäpuolueelle suurta siunausta.

Halla-ahon taakse asemoituminen voi silti Soinin voittaessakin olla Huhtasaarelta ideologisen uskontunnustuksen lisäksi taitava poliittinen peliliike. Seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset ovat vaarassa menettää nykykannatuksella toisen kansanedustajanpaikkansa Satakunnassa.

Rajoja kiinni vaativa Huhtasaari luottaa ainakin itse, että äkkijyrkät kommentit ja tiukka nationalismi ovat niitä teemoja, joilla tässä kisassa vedetään pisin korsi.