Näin Hämeen poliisi varautuu Lahden MM-kisoihin: Ratsukoita avuksi, poliiseille lomakiellot

Hämeen poliisin mukaan edellisistä kisoista on menty turvallisuudessa askeleita eteenpäin.

Hiihdon MM 2017
Salpausselän katsojia kuvassa
Tomi Hänninen

Lahden MM-kisat järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa aivan erilaisessa turvallisuustilanteessa kuin edelliset MM-kisat vuonna 2001. Terrori-iskut ovat heikentäneet turvallisuustilannetta eri puolilla Eurooppaa.

Suojelupoliisin mukaan Suomeen kohdistuva terrorismin uhka on matala. Yksittäisten toimijoiden uhka on jonkin verran lisääntynyt, ja suuren medianäkyvyyden saavat tapahtumat saattavat houkutella tekijöitä. Supon aluetoiminnan päällikkö Kari Harju sanoo Ilkka-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että kisojen turvallisuusjärjestelyissä on huomioitu autoilla väkijoukkoihin tehdyt terrori-iskut.

Harju painottaa Ilkassa (siirryt toiseen palveluun), että Lahden MM-kisat näkyvät kuitenkin mediassa vähemmän kuin jalkapallon MM-kisat ja kyse on myös talvilajista.

Supon tiedossa ei ole tällä hetkellä konkreettisia tapahtumaan kohdistuvia turvallisuusuhkia.

Ratsukot turvaamassa massatapahtumia

Hämeen poliisi on saanut tiedokseen Suojelupoliisin uhka-arvion Lahden MM-kisojen turvallisuudesta.

– Edellisiin MM-kisoihin verrattuna jo perusvarautumisemme on mennyt valtavia askelia eteenpäin, sanoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista.

Seppäsen mukaan MM-kisat selvitetään pääosin Hämeen poliisin voimin. Hämeen poliisilla on hiihtolomien aikaan lomakielto vuoroviikoin Lahden ja Hämeenlinnan poliisilaitoksien kanssa. Hämeen poliisilaitoksen koko on kasvanut vuodesta 2001.

– Oma poliisilaitos pystyy nyt vastaamaan paremmin näihin haasteisiin, sanoo Seppänen.

Joukkojen hallinnassa hevoset ovat hyviä.

Tero Seppänen

Muilta poliisilaitoksilta tulee apua erityistehtäviin. Helsingin poliisilta on pyydetty ratsukoita avuksi ainakin viikonloppuihin.

– Ratsuilla saamme vähän pr-näkyvyyttä, mutta myös joukkojen hallinnassa hevoset ovat hyviä, kertoo Seppänen.

Poliisi on läsnä ja viestii somessa

Seppäsen mukaan erityisiä turvatarkastuksia ei Urheilukeskuksen portilla tehdä, ellei siihen ole erityistä tarvetta. Tilaisuuden järjestäjä vastaa järjestyksenpidosta. Poliisi ja pelastuslaitos ovat kuitenkin koko ajan läsnä.

Joka hetki lähellä on joku, jolle voi viestiä, jos kokee turvattomuutta.

Tero Seppänen

– Joka hetki lähellä on joku, jolle voi viestiä, jos kokee turvattomuutta tai näkee jotain sellaista, joka tulee saattaa kisajärjestäjän tai poliisin tietoon, sanoo Seppänen.

Palkintojenjako tapahtuu Lahden torilla, joka on kaikille avoin. Torille saattaa tulla osin eri yleisöä kuin kisapaikalle. Seppäsen mukaan poliisin sosiaalisen median tilejä Facebookissa ja Twitterissä seuraamalla pysyy hyvin kärryillä, jos jotain alkaa tapahtua.

– Lahdessa on vuosikymmenien perinne yleisötapahtuman järjestämisestä. Nyt me olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota viestintään. Jos kriisiviestintää tarvitaan, siihen on varattu oma, erityinen resurssi.

Pakkanen on omiaan rauhoittamaan kuumankin veren.

Tero Seppänen

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen kuitenkin rauhoittelee niitä, jotka kokevat massatapahtumissa turvattomuutta. Vaikka kisat saavatkin paljon kansainvälisen median huomiota, ei kyseessä ole maailman mittapuun mukaan suuri tapahtuma.

– Hiihto on pieni laji ja kisat järjestetään talvella. Pakkanen on omiaan rauhoittamaan kuumankin veren, sanoo Seppänen.