Tuulinen sää ja lämmin merivesi estävät vahvan jääkannen syntymisen

Jääasiantuntija neuvoo harkitsemaan tarkasti jäälle menemistä. Vasta kymmenen sentin teräsjää kantaa aikuisen.

Jään paksuus
Jään muodostusmista Taivassalossa tammikuun alussa 2017
Jään muodostusmista Taivassalossa tammikuun alussa 2017.Pekka Paatero

Tuuli ja lämmin merivesi estävät vahvan, kantavan jään muodostumisen. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrik Eriksson kertoo, että Lounais-Suomen saaristossa on vasta vähäinen jääpeite. Suojaisissa lahdissa ja salmissa ollut varhaisempi jää on saattanut haurastua, joten siihen ei voi luottaa.

Jäät eivät vahvistu, vaikka sisäsaaristoon saataisiin jääriitettä parin päivän aikana.

– Virtausta on, ja tuuliolosuhteet tekevät sen, että vesi kiertää aika voimakkaasti. Salmikohdat pysyvät avoimina, eikä kovin nopeasti kantavia jäitä muodostu, Eriksson kertoo.

Järvillä tilanne saattaa olla erilainen kuin merellä. Järvien jäät ovat saattaneet säilyä, mutta suurilla järvillä tilanne ei poikkea merialueista.

Naskalit ja kättä pidempää mukaan jäälle

Jääasiantuntija Patrik Eriksson neuvoo harkitsemaan tarkkaan jäälle menemistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton nettisivuilta kannattaa hänen mukaansa katsoa vinkkejä jäällä liikkumista varten.

Sivuilla neuvotaan, että mukaan jäälle kannattaa ottaa naskalit ja kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviisti reppuun pakatut vaihtovaatteet ja kännykkä.

Vapaa-ajankalastaja liikkuu vielä veneellä Taivassalossa.
Vapaa-ajankalastaja liikkuu vielä veneellä Taivassalossa.Pekka Paatero

– Pitää ainakin olla hyvin tarkkaavainen. Kymmensenttinen teräsjää kantaa aikuisen ihmisen. Siihen kymmeneen senttiin ei kovin nopeasti päästä. Parin päivän pakkaset eivät riitä siihen. Avopaikkoja on edelleenkin. Jos lunta tulee jään päälle, jalankulkija ei osaa arvioida, missä jää on vahvempaa ja missä ei, kertoo Eriksson.