Ota osaa käsityöläisten haasteeseen – vielä lähes 50 000 vauvaa on vailla villasukkia

Suomalaiset ovat kutoneet juhlavuonna syntyville vauvoille jo 8 000 villasukkaparia. Monet varpaat tarvitsevat silti vielä lämmikettä, sillä vauvoja odotetaan syntyvän tänä vuonna ainakin 55 000.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Oululaisen Tanja Kannialan esikoinen sai vuonna 2005 synnytyssairaalan osastolla suloiset villasukat jalkaansa. Ne olivat lahja paikallisilta käsityöläisiltä, jotka muistivat 400 vuotta täyttävän Oulun uusia asukkaita.

Nyt kun Suomi täyttää 100 vuotta, ajatteli Kanniala antaa oman panoksensa juhlavuoden vauvoille. Hän etsi viime toukokuussa kuumeisesti netistä tietoa, mihin voisi lahjoittaa villasukkia. Yhtään keräystä ei löytynyt, joten Kanniala päätti perustaa sellaisen itse.

Nyt Facebookissa toimivassa _Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville - _ryhmässä on noin 6 000 jäsentä. Heistä puolet on liittynyt joukkoon marras- ja joulukuun aikana.

– Ihmiset alkoivat neuloa talven tullen ja toiminta virkistyi selkeästi. Sanoisin, että jäsenistä noin 2 000 on aktiivisia neulojia, Kanniala arvelee.

Etelä-Karjalassa puikot käyvät ahkerimmin

Tähän mennessä kampanjaan osallistuvien käsityöläisten puikoista on valmistunut yli 8 000 villasukkaparia. Vaikka määrä on suuri, on tavoite vielä suurempi. Suomessa syntyy tänä vuonna arvioiden mukaan yli 55 000 vauvaa.

Ahkerimmat villasukkien tekijät löytyvät Lappeenrannan suunnalta. Siellä sukkapareja on valmistunut jo yli tuhat. Käytännössä vain muutamalta kymmeneltä Etelä-Karjalan keskussairaalaan syntyvältä lapselta puuttuvat enää sukat.

Lähes yhtä monta sukkaa on saatu valmiiksi Tampereella, mutta siellä niitä tarvitaankin yli 5 000. Kampanja ei välttämättä ole vielä tavoittanut kaikkia, sillä monilla alueilla sukkapareja on kasassa vasta runsas 100.

Tanja Kanniala vakuuttaa, että sukat jaetaan tasaisesti kaikkien sairaaloiden kesken. Jos puikot kolisevat Etelä-Karjalassa nykyistä tahtia, lähetetään ylijäävät sukat sieltä muille alueille.

Vain värillä on väliä

Keräykseen voi osallistua jokaisen suomalaisen synnytyssairaalan alueella. Paikkakuntakohtaiset keräyspisteet löytyvät Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville -ryhmästä ja keräyksen nettisivuilta. Lisätietoja voi kysellä myös osoitteesta villasukkakampanja@gmail.com (siirryt toiseen palveluun).

Villasukkien ulkonäölle on asetettu vain yksi kriteeri: niiden pitää olla sinivalkoiset.

Sukan mallin ja langat saa päättää ihan itse.

Tanja Kanniala

– Sukan mallin ja langat saa päättää ihan itse. Moni on tykännyt juuri siitä, että saa tehdä sellaiset kuin haluaa. Uusien mallien kokeileminen onkin helppoa, kun tehdään näin pieniä sukkia, Tanja Kanniala toteaa.

Tekeillä myös pipoja, nuttuja ja peittoja

Tänä vuonna syntyvät lapset kotiutuvat sairaalasta monella paikkakunnalla erilaisten villavaatteiden kanssa. Valtakunnallisen villasukkakeräyksen lisäksi käynnissä on monia paikallisia kampanjoita. Esimerkiksi Kainuussa syntyneet saavat mukaansa peiton, Tampereen yliopistollisen sairaalan vauvoille lahjoitetaan pipoja ja Satakunnan keskussairaalan vauvoille nuttuja. Ne antavat näppärille käsityöihmisille vaihtoehtoja ja paikoin jopa haastetta.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Esimerkiksi satakuntalaisvauvoille tehtävät nutut (siirryt toiseen palveluun) ovat luonnonvalkoisia ja niiden niskaan on kirjailtu sinisellä 100. Nutut suunnitellut Marja-Terttu Naukkarinen vakuuttaa, että malli on valittu sillä silmällä, että jokainen halukas osaa sellaisen tehdä.

Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys järjestää vähintään kerran kuukaudessa myös nuttutalkoilta, joissa kädentaitoiset tai sellaisiksi haluavat voivat kokoontua neulomaan tai neuvoja hakemaan. Talkoisiin on osallistunut Naukkarisen mukaan toistaiseksi vain muutama uskollinen kävijä, mutta innokkaita tulee jatkuvasti lisää.

– Satakunnassa syntyy arvioiden mukaan tänä vuonna noin 2 000 vauvaa. Meillä on nuttuja kasassa nyt alle 100, joten kyllä tässä vielä töitä riittää, hän toteaa.