1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Lenkki kannattaa jättää väliin paukkupakkasilla – "Jos lenkille on päästävä, kannattaa käyttää hengityssuojainta"

Asiantuntija varoittaa: Rytmihäiriötaipumus voi tehdä avantouinnista vaarallista.

Talvisää
Pietarilaiset Aleksei ja Nadja Sojv Rukalla
Pietarilaiset Aleksei ja Nadja Sojev eivät säikähtäneet keskiviikkona kipakkaa pakkasta Rukalla.Ensio Karjalainen / Yle

Viikossa ei hyvä peruskunto romahda, vakuuttaa Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Juha Oksa.

Oksa viittaa himokuntoilijoihin, jotka eivät malttaisi pysyä pois lenkiltä, vaikka pakkanen paukkuisi jäätävissä lukemissa. Pakkaskauden aikana kuntoaan voi tarkkailla hyvillä mielin kotisohvalla.

– Kylmä ja kuiva ilma kuivattavat ja jäähdyttävät hengitysteitä aiheuttaen niiden supistumista. Kylmä myös turvottaa keuhkoputkien limakalvoja ja heikentää värekarvojen toimintaa eli liman eritys heikkenee.

Yleisesti ottaen en suosittelisi lenkkiä, kun mennään alle -15 asteen

Juha Oksa

– Näistä johtuen hapenottokyky heikkenee pienentyneen hengitystilavuuden vuoksi ja suorituskyky on siten heikompi pakkasella. Kehossa voi tapahtua jäähtymistä sekä kehon sisäosissa että lihaksissa. Tämä ilmiö myös heikentää suorituskykyä, Oksa muistuttaa.

Oksan mukaan on kuitenkin yksilöstä kiinni milloin kannattaa jättää ulkoilulenkki väliin kylmän sään vuoksi.

– Yleisesti ottaen en suosittelisi lenkkiä, kun mennään alle -15 asteen. Jos kuitenkin lenkille on päästävä, kannattaa käyttää hengityssuojainta, vaikkapa villahuivia. Se kosteuttaa ja lämmittää ilmaa, jolloin kylmän vaikutukset lieventyvät, Oksa sanoo.

"Vaatteita on hyvin päällä ja latu on kunnossa"

Keskiviikkona -24 asteessa Rukalla murtomaahiihtolenkillä hiihdelleet pietarilaiset Nadja ja Aleksei Sojev eivät kylmää säikähdä.

– No nyt on hieman kylmää, mutta olemme varustautuneet siihen. Vaatteita on hyvin päällä ja latu on kunnossa. Ei hätää, pietarilaispariskunta totesi Rukan Uuttusuon lenkillä.

Rytmihäiriöisen ei kannata hypätä avantoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella johtavana tutkijana työskentelevä Jouni Tuomisto muistuttaa perussairaita muun muassa avantouinnin vaaroista.

– Esimerkiksi rytmihäiriötaipumus voi tehdä avantouinnista vaarallista. Diabeetikoilla vaarana on taas huono ääreisverenkierto ja paleltumat. Astmaatikoilla on mahdollisuus saada astmakohtaus kylmällä säällä, Tuomisto sanoo.

Erityisesti kaula kannattaa suojata, samoin kasvot

Jouni Tuomisto

Tuomisto toteaa yleisohjeena paukkupakkasilla ulkona liikkuville lämpimän pukeutumisen.

– Erityisesti kaula kannattaa suojata, samoin kasvot. Ulkona liikkuminen pitää riskiryhmillä suunnitella niin, että he pääsevät tarvittaessa nopeasti sisälle, Tuomisto neuvoo.

– Ehkä tärkein yksittäinen ohje niin sairaille kuin terveillekin on, että ihmisen tulisi tuntea itsensä ja tietää, onko esimerkiksi valkosormisuustaipumusta, palelutaipumusta tai rytmihäiriöitä kylmässä, ja suojautua sen mukaisesti.

Lue seuraavaksi