Rengon reviirille haetaan kolmen suden kaatolupaa

Poikkeuslupaa hakevat useat metsästysseurat Hämeessä. Rengossa liikkuu Luonnonvarakeskuksen mukaan kahdeksan suden lauma. Lauma ei poliisin mukaan ole aiheuttanut haittaa ihmisille tai kotieläimille.

susi
Susipari Rengon reviirillä
Susipari Rengon reviirillä.Rengon riistanhoitoyhdistys

Suomen Riistakeskus on saanut Rengon susilaumaa koskevan poikkeuslupahakemuksen. Hakemus saapui joulun jälkeen. Poikkeuslupaa haetaan kolmen suden kaadolle.

– Hakemuksen takana on useita metsästysseuroja Rengon, Hattulan ja Hämeenlinnan alueelta, sanoo riistapäällikkö Jyri Rauhala Suomen Riistakeskuksesta.

Poliisi kertoo, ettei Rengon alueella olevien susien ole raportoitu aiheuttaneen vahinkoa eläimille tai ihmisille. Ne kuitenkin herättävät levottomuutta liikkuessaan ihmisasumusten läheisyydessä.

Rengossa on liikkunut Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan kahdeksan suden lauma. Laumasta on tehty havaintoja myös ihmisasutusten ja pihapiirien tuntumassa.

Susien karkottelu ei ole tehonnut

Poliisi tiedotti joulukuussa päätöksestään pelotella sudet kauemmas. Se ei kuitenkaan ole toistaiseksi tuottanut toivottua tulosta. Riistapäällikkö Jyri Rauhala sanoo, että kaatoluvan yhtenä tarkoituksena on susien pelottelu, eikä mitä tahansa yksilöä laumasta ammuttaisi.

– Mahdolliseen päätökseen tulee ohjeita, kuinka kaato tulee pyrkiä tekemään. Tarkoitus on, että laumaa johtavia alfayksilöitä ei ammuttaisi. Mukana on kuitenkin epävarmuustekijöitä, että susiyksilöt erotettaisiin varmasti toisistaan, sanoo Rauhala.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli vuoden 2016 helmikuun lopussa arviolta 200–235 sutta.

Suomen Riistakeskus aikoo käsitellä poikkeuslupahakemuksen jo lähipäivinä.

Rengossa haettiin kaatolupaa susille myös vuosi sitten, mutta silloin Riistakeskus ei sitä myöntänyt.