Video: Näin sujuvat alokkaiden ensimmäiset sulkeiset 25 asteen pakkasessa

Kylmä ei kangista, kun pukeutuu oikein ja seisoo mahdollisimman vähän paikallaan. Vuoden kylmimpään aikaan Kainuun prikaatissa aloitti yli 2 000 uutta alokasta.

asepalvelus
Alokkaita pakkasessa.
Kainuun prikaatin uusien alokkaiden ensimmäiset sulkeisharjoitukset suoritettiin 25 asteen pakkasessa. Tuuli teki kylmästä vieläkin pistävämmän. Video: Niko Mannonen / Yle.

Tammikuun alussa asepalveluksensa aloitti 2 125 uutta alokasta Kainuun prikaatissa (siirryt toiseen palveluun) (Puolustusvoimat). Muutos normaalielämään on ollut suuri, myöntää alokas Lauri Karhula.

– Olen asunut yksin melkein puoli vuotta eikä ole tarvinnut huolehtia mistään, mutta nyt pitää kaiken olla valmiina ja tiptop-kunnossa. Tuvassa on lisäksi aika monta kaveria, se iso muutos.

Vielä pitäisi opetella herroittelemaan ja puhuttelemaan, mutta kyllä nekin oppii ajan myötä.

Lauri Karhula

Kuopiolainen alokas Karhula suorittaa asepalvelustaan Kainuun prikaatin jääkäripataljoonan tiedustelukomppaniassa.

– Välillä on ollut kiire ja sitten on päästy rötväämään punkkiin vähäksi aikaa, mutta vielä ei ole tehty paljon mitään fyysisiä harjoitteita. Ne tulevat varmasti sitten myöhemmin. Monia yllätyksiä ei ole tullut vielä vastaan, koska kaverit ovat kertoneet aika hyvin, mitä täällä tapahtuu.

Alokas Lauri Karhula sulkeisharjoituksissa.
Alokas Lauri Karhula uskoo, että armeijassa opittavista rutiineista ja täsmällisyydestä on tulevaisuudessa hyötyä.Tiia Korhonen / Yle

Ryhmän johtaja, alikersantti Joonatan Kinnunen Kokkolasta kertoo, että armeijan rutiinit saattavat tuntua aluksi vaikeilta.

– Jos ei ole tottunut esimerkiksi tekemään aamupesuja kymmenen muun miehenalun kanssa samassa paikassa, niin totta kai se voi olla jopa alkushokki. Se saattaa olla uusi tilanne, mutta kyllä siihen tottuu.

Pakkasessa pärjää kerrospukeutumalla

Viime keskiviikkona alokas Karhulan päiväohjelmassa oli muun muassa oppitunteja ja ensimmäiset sulkeisharjoitukset kasarmin takapihalla. Pakkasta Kajaanin Hoikankankaalla oli lähes 25 astetta. Lisäksi tuuli lisäsi hieman pakkasen purevuutta.

– Kyllä näillä varusteilla tarkenee ihan hyvin, mutta vähän tulee kylmä naamalle. Kyllä tästä selviää, toivottavasti, Karhula naurahtaa.

Alokkaat lämmittelevät punnertamalla.
Alokkaat pysyvät pakkasessa lämpimänä taukojumppaamalla.Tiia Korhonen / Yle

Alikersantti Kinnunen sanoo, että pakkasessa harjoittelu on ennen kaikkea pukeutumiskysymys.

– En usko, että meillä mitään isompia pakkasrajoja on, mutta tietenkin käytämme maalaisjärkeä. Ykköshomma on kerrospukeutuminen, sillä saadaan paljon aikaan. Mahdollisimman vähän on paikallaan seisomista eli sitten välillä vähän taukojumpataan, Kinnunen kertoo.

– Jumppa on ihan hyvästä, ei jäädy ihan kalikaksi, jatkaa alokas Karhula.

"Rutiinit opettavat kuuliaisuutta ja kunnioitusta"

Kasarmin pihalla kajahtaa komennot asento ja lepo. Suuren ryhmän toimiminen samalla tavalla vaatii perusasioiden osaamista, selittää alikersantti Kinnunen.

– Silloin osaa toimia muodoissa, millä liikutaan. Myös johtajalla pitää olla oikeanlaiset käskytystaidot ja taito johtaa porukkaa.

Alikersantti Joonatan Kinnunen sulkeisharjoituksissa.
Alikersantti Joonatan Kinnunen sanoo, että pakkasessa pysyy lämpimänä kerrospukeutumalla ja seisomalla mahdollisimman vähän paikallaan.Tiia Korhonen / Yle

Rutiinit opettavat alikersantti Kinnusen mukaan ainakin sen, että jos asiat eivät mene omien suunnitelmien mukaan, oppii toimimaan toisella tavalla.

Toistoihin ja rutiineihin alkaa pikkuhiljaa jo tottua, alokas Karhula sanoo.

– Ainakin komentoihin asento ja lepo olen tottunut aika hyvin. Vielä pitäisi opetella herroittelemaan ja puhuttelemaan, mutta kyllä nekin oppii ajan myötä.

Vaikka joskus on vähän hankalaa ja tuntuu, ettei nappaa, niin se potkii eteenpäin sitten jälkeenpäin.

Joonatan Kinnunen

Alokas Karhulan mukaan rutiinit ja toistot opettavat kuuliaisuutta ja kunnioitusta. Niistä on hyötyä myös sitten, kun asepalvelus on ohi.

– Eivät ne vielä kyllästystä. Toivottavasti eivät alakaan, koska täällä ollaan koko vuosi.

"Otan kaiken hyödyn irti"

Alikersantti Kinnusen mukaan asepalvelus on opettanut hänelle muun muassa sisäistä itsekuria. Hän uskoo, että armeijassa saadusta johtajakoulutuksesta on hyötyä myös tulevaisuudessa.

– Itse otin sellaisen asenteen, että olen täällä vuoden ja otan siitä kaiken hyödyn irti. Kun tänne tulee avoimella asenteella, niin täältä saa siviiliin paljon sellaista, mitä ei osaa välttämättä edes ajatella. Vaikka joskus on vähän hankalaa ja tuntuu, ettei nappaa, niin se potkii eteenpäin sitten jälkeenpäin.

Sanonnan mukaan armeija tekee miehen, mutta pitääkö se paikkansa?

– Se jää nähtäväksi, vielä ei ole tietoa, alokas Karhula vastaa hymyillen.