Kalkkistenkoskessa kutevat isot taimenet – poikastuotantoa yritetään nyt parantaa

Järvitaimenten lisääntymismahdollisuuksia yritetään kohentaa Asikkalan Kalkkistenkoskessa rakentamalla kutusoraikkoja ja poikaskivikoita.

järvitaimen
Taimen haavissa
Anna Sirén / Yle

Järvitaimenten poikastuotantoa yritetään parantaa Kalkkistenkoskessa. Tärkeälle taimenten lisääntymisalueelle aiotaan rakentaa kutusoraikkoja sekä poikaskivikoita.

Osakaskunnat ovat hyväksyneet Kalkkistenkosken kalataloudellisen kunnostussuunnitelman, jolla tähdätään järvitaimenten luonnontuotannon elvyttämiseen.

– Vesialueiden omistajat ja kalastusoikeuden haltijat näkevät kunnostuksen myönteisenä. Olemme saaneet paikallisilta suostumuksen kosken kunnostamiseen, sanoo esiselvityshankkeen projektipäällikkö Joonas Rajala Suomen vapaa-ajankalastusmuseosäätiöstä.

Kalkkistenkoski on ollut Päijänteen-Kymijoen alueella järvitaimenten tärkeimpiä lisääntymisalueita, mutta poikastuotanto on hiipunut kalastuksen tehostumisen ja elinympäristön muutosten takia.

Pienten taimenten suojapaikkoja vähän 

Taimenen luonnonkutua on edelleen Kalkkistenkoskessa paikoin runsaasti, mutta se näyttää valuvan lähes kokonaan hukkaan kun koskessa ei ole kuoriutuville poikasille sopivia elinympäristöjä. Selviytyäkseen keväällä kuoriutuvat poikaset tarvitsevat ranta-alueille poikaskivikoita.

– Koskessa on ollut liian vähän alueita poikastuotannolle ja haluamme hoitaa tämän asian kuntoon, sanoo Kalkkisten Kalastusklubi -yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Suomela.

– Koskessa on uitettu puuta noin 200 vuotta ja sen takia pohja ja matalat virtapaikat on ruopattu. Poikasille ei ole ollut paikkoja suojautua, toteaa puolestaan Särkijärven osakaskunnan osakas Jorma Laurila.

Isojakin kutupesiä Kalkkistenkoskessa

Esiselvitys jatkuu nyt rahan etsinnällä töille sekä luvan hakemisella Etelä-Suomen aluehallintovirastolta.

Samalla on tarkoitus kehittää järvitaimenten luonnontuotannon seurantaa koskialueella. Loppusyksyllä tehdyssä selvityksessä on löydetty kymmeniä uusia kutupesiä.

– Kutupesiä löydettiin Kalkkistenkosken niska-alueelta 54, kun vuonna 2014 niitä löydettiin vastaavalta alueelta 30, sanoo projektipäällikkö Joonas Rajala.

– Myönteistä on, että koskesta löytyi yli kolmenkin metrin pituisia pesiä.

Isot pesät merkitsevät sitä, että Kalkkistenkoskessa kutevat isot useiden kilojen painoiset järvitaimenet.