Sananvapautta vai kiihottamista kansanryhmää vastaan? Perussuomalaisten Hakkaraiselle tuomio, Tynkkynen pian käräjille

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen järjestää keskiviikkona Oulussa tilaisuuden, jossa pohditaan sananvapauden rajoja.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (oik.) saamaa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä 4. tammikuuta 2017. Vasemmalla kuvassa on Hakkaraisen avustaja Antti Kauronen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (oik.) saamaa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä 4. tammikuuta 2017. Vasemmalla kuvassa on Hakkaraisen avustaja Antti Kauronen. Tommi Anttonen / Lehtikuva

Eduskunta on joulutauolla, mutta perussuomalaisissa tapahtuu. Tällä viikolla perussuomalaisille on tullut yksi syyte ja yksi tuomio. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun perussuomalaisia syytetään ja tuomitaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin keskiviikkona Keski-Suomen käräjäoikeudessa sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli Facebook-kirjoituksesta, jonka Hakkarainen julkaisi Nizzan terrori-iskujen jälkeen. Hakkaraisen mukaan kirjoitus kuvasi hänen tuntojaan iskun jälkeen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan kansanedustajan sananvapauteen ei kuulu oikeus vihapuheeseen.

Afrikkalaismiehille pakkosterilisaatiota ehdottaneelle Olli Sademiehelle luettiin keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sademies on varavaltuutettu. Hänet on erotettu jo aiemmin perussuomalaista. Sademies arvioi "ettei ole itse tehnyt mitään väärää".

“Puolustin länsimaisia arvoja”

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen joutuu oikeuteen viikon päästä. Tynkkystä syytetään ensi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tynkkynen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Syytteet koskevat Tynkkysen Facebook-kirjoituksia. Tynkkynen on kertonut, että hänen tarkoituksenaan oli vaikuttaa poliittisesti ja puolustaa länsimaisia arvoja.

Syyttäjän mukaan Tynkkynen on uhannut, panetellut ja solvannut islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää ja herjannut muslimien pyhinä pitämiä asioita.

Vastavetona perussuomalaiset nuoret järjestävät keskiviikkona Oulussa keskustelutilaisuuden otsikolla Sananvapaus uhattuna. Mukaan on kutsuttu venäläistaustainen Lev Stipakov kertomaan sananvapauden tilasta itänaapurissa.

Kiemungille 450 euron sakot

Joulukuun alussa Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kansanedustaja Lea Mäkipään avustajan Terhi Kiemungin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syynä oli Kiemungin Uusi Suomi -verkkopalveluun kirjoittama blogi, jossa hän totesi kaikkien Euroopan terroristien olevan muslimeja.

Jussi Halla-Aho Teuvo Hakkarainen Terhi Kiemunki.
Europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ja eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki ovat saaneet tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. AOP

Käräjäoikeus piti Kiemungin kirjoituksen sisältöä islamin uskontoa tunnustavaa ihmisryhmää panettelevana ja solvaavana. Teosta rapsahti 450 euron sakot. Erikoista tapauksessa oli se, että Kiemunki oli itse tehnyt itsestään tutkintapyynnön poliisille.

Kiemunki herätti viime pääsiäisenä runsaasti huomiota kirjoitettuaan muslimilasten virpomisesta, mutta kirjoitus ei poikinut syytteitä.

Perussuomalaisten kotkalaisvaltuutettu Freddy van Wonterghem tuomittiin vuoden 2011 kirjoituksestaan, jonka katsottiin olevan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän kommentoi muslimitytön saamaa raipparangaistusta keskustelupalstalla. Wonterghem on valittanut tuomiostaan Euroopan ihmisoikeustuomiostuimeen. Hänen mukaansa kyse oli ironiasta.

Sampo Terho puhuttelee

Puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2009, että rikoksesta tuomitut erotetaan puolueesta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää kansanedustajille puhutteluja tarpeen mukaan. Käytännössä tekoihin ei ole kuitenkaan juuri puututtu. Terho tiedotti Hakkaraisen tapauksesta keskiviikkona.

– Edustajien kurinpitoseuraamuksista päättää aina ryhmäkokous. En siksi tässä vaiheessa voi ennakoida, mitä seuraamuksia Hakkaraiselle mahdollisesti ryhmän suunnalta tulee.

Terhon puhutteluun on joutunut esimerkiksi kansanedustaja Olli Immonen, joka poseerasi samassa valokuvassa uusnatsien kanssa. Immonen tuli tutuksi myös Facebook-kirjoituksistaan, joissa hän vastusti monikulttuurisuutta. Hän päätti itse erota eduskuntaryhmästä kahdeksi kuukaudeksi.

Halla-aho erotettiin kahdeksi viikoksi

Puolueen euroedustaja Jussi Halla-aho sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho erosi itse hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta ja tilalle nousi nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Eduskuntaryhmästä Halla-aho erotettiin kahdeksi viikoksi.

Jussi Halla-aho on ilmoittanut harkitsevansa puolueen puheenjohtajaehdokkuutta. Hän ei halua enää jatkaa europarlamentissa. Puolueen puheenjohtaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa. Nykyinen puheenjohtaja Timo Soini ei ole vielä kertonut, onko hän kisassa mukana.

Muokattu 5.1.2017 klo 13.10. Lev Stipakov on venäläistaustainen. Ei venäläinen, kuten jutussa alunperin kirjoitettiin.

Muokattu 4.1.2017 klo 23.05: Apulaisvaltakunnansyyttäjän nimi on Raija Toiviainen eikä Reija Toivainen.