Miksi vauva nukahtaa keinuttamalla? Tarkkaa syytä liikkeen tehoon ei tiedetä

Keinuttaminen auttaa vauvaa rauhoittumaan. Fyysinen kosketus erittää mielihyvähormoneja, mutta liikkeen tehon tarkkaa perustaa ei tunneta. Kaikista tehokkain keinu on syli.

vauvat
Vauva isän sylissä.
Keinuttaminen tulee monelle vanhemmalle selkäytimestä.Kati Siponmaa / Yle

Tilanne on monelle vanhemmalle tuttu. Vauva ei suostu nukahtamaan, mutta keinutus esimerkiksi vaunuissa tai sylissä auttaa.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mihin liikkeen teho tarkasti perustuu. Selityksiä kyllä on, mutta asiaa ei ole tutkittu.

– Täsmällistä mekanismia ei tiedetä, sanoo lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Kosketus ja liikeaistimukset ovat vauvalle ihan elintärkeitä mekanismeja.

Saara Salo

Yksi selitys ilmiölle on yksinkertainen ja luonnollinen. Vauva on jo äidin kohdussa tottunut liikkeeseen ja tämän takia se rauhoittaa. Lapsi on ollut tavallaan liikkuvassa keinussa koko sikiökauden.

Saarenpää-Heikkilä arvioi, että kyseessä on hyvin syvältä kumpuava kokemus. Aikuisenakin jotkut tuppaavat nukkua riippukeinussa.

Ihokosketuksen merkitys sylissä keinuttamisessa kyllä ymmärretään. Fyysinen koskettaminen erittää mielihyvähormoneja, joista yksi on oksitosiini, joka auttaa rauhoittumaan ja myös nukahtamaan.

Paras keinu on syli

Keinuttaminen ja sylissä pitäminen auttavat myös, jos vauva on muuten rauhaton. Stressitilan kohdatessa vauva ei kykene itse tyynnyttämään itseään, sillä aivot eivät ole vielä riittävän kehittyneet. Ulkopuolista ärsykettä tarvitaan.

Pilke-klinikan psykoterapeutti Saara Salo sanoo, että ihokosketus ja liike ovat voimakkaita aistielämyksiä.

– Kosketus ja liikeaistimukset ovat vauvalle ihan elintärkeitä mekanismeja, joiden kautta vauva saa rauhoittumisen tilan, Salo kertoo.

Aina, kun vauva tulee niin sanotusti pintaan, hän havahtuu siihen, ettei enää keinukaan.

Outi Saarenpää-Heikkilä

Salon mukaan keinuttaminen tuo ulkopuolelta tulevan voimakkaan, säännöllisen ja ennakoitavan kokemuksen, joka tyynnyttää vauvan rauhoittumaan.

Vauvat usein rauhoittuvat myös esimerkiksi lastenvaunuissa ja autossa. Salo korostaa, että kaikista tehokkain liikeaistikokemuksen muoto on kuitenkin syli.

– Se mistä yleisesti ollaan aika yhtä mieltä on, että paras sekä vauvalle sensitiivisin ja kehittävin liikeaistikokemusten muoto on syli, Salo sanoo.

Vanhemman pitää jollain tavalla viestittää lapselle, mitä tuleman pitää.

Juulia Paavonen

Tämä johtuu siitä, että sylissä vanhempi huomaa, että vauva alkaa rauhoittumaan ja ryhtyy lopettamaan liikettä. Näin vauvan hermosto oppii autonomisemmaksi.

– Jos vauva on esimerkiksi mekaanisessa sitterissä, niin sehän vain jatkaa keinuttamista. Vauva tottuu hirveän voimakkaaseen liikkeeseen, eikä saa oppimiskokemusta, että alan jo rauhoittua ja samalla liike alkaa loppua, Salo avaa.

Salo huomauttaa, että noin vuoden iän jälkeen vauvojen ei pitäisi enää tarvita jatkuvaa kantamalla rauhoittumista.

Liike tulee selkäytimestä

Teho voi johtua myös rutiineista, arvioi lastenpsykiatri, dosentti Juulia Paavonen. Pienen lapsen kohdalla keinuttaminen viestii, että nukkumaanmenon aika lähestyy.

Näin lapsi tottuu siihen, että keinuttaessa on aika mennä nukkumaan.

– Vanhemman pitää jollain tavalla viestittää lapselle, mitä tuleman pitää, Paavonen kertoo.

Keinuttamista voi hyödyntää myös esimerkiksi koliikista kärsivän vauvan rauhoittamiseen. Väestöliitto on toteuttanut aiheen tiimoilta Itkuinen vauva ja koliikki -oppaan. (siirryt toiseen palveluun)

Pieni vauvaa nukkuu äitinsä olkapäätä vasten.
Fyysinen koskettaminen erittää mielihyvähormoneja, joista yksi on oksitosiini, joka auttaa rauhoittumaan ja myös nukahtamaan.Yle

Opasta kirjoittamassa ollut lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri Riikka Riihonen kertoo, että ärsykkeitä kannattaa vähentää, jos vauva on väsynyt. Jos vauvaa esimerkiksi kantaa valoisassa ympäristössä, kiinnittää hän huomiota moniin asioihin.

– Usein toimivampi tapa on valita jokin tietty liike tai tapa kantaa vauvaa, kun hänet haluaa rauhoittaa ja vähentää aistiärsykkeitä, esimerkiksi ääniä ja valoja tai mitä tahansa mitä ympärillä näkyy, Riihonen sanoo.

Oppaassa esimerkiksi neuvotaan keinuttamaan vauvaa rauhallisesti sylissä siten, että vauvan kasvot ovat omaan kehoon päin. Vauvan ja lapsienkin rauhoittamiseen on toki muitakin konsteja, kuten esimerkiksi iltarituaalit.

Täsmällistä mekanismia ei tiedetä.

Outi Saarenpää-Heikkilä

Yleensä keinuttaminen tulee vanhemmille itsestään. Näin kävi myös kajaanilaisella Hanne Huuskolla.

Kaikki Huuskon lapset ovat rauhoittuneet keinuttamalla ja heijaamalla. Yhä hän käyttää yhden lapsensa kanssa kantoreppua, johon tämä helposti nukahtaa.

– Itse olen sen liittänyt siihen, että kun lapsi on ollut mahassa vielä ja äiti liikkuu ja heiluu, niin tulee sama äidin rytmi ja liike, niin se on lapselle turvallista ja hän nukahtaa, Huusko pohtii.

Huusko sanoo, ettei ole lukenut asiasta, vaan se tuli luonnostaan, ikään kuin selkäytimestä.

Kukaan ei voi loputtomasti keinuttaa

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä kertoo, että hän ei itse suosittele keinuttamista. Tämä perustuu siihen, että vauvan uni kevenee noin tunnin välein.

– Aina, kun vauva tulee niin sanotusti pintaan, hän havahtuu siihen, ettei enää keinukaan, Saarenpää-Heikkilä pohtii.

Tämä taas voi aiheuttaa sen, että vauva havahtuu hereille.

– Kukaan ei voi tehdä toisen jatkuvaa keinuttamista, hän sanoo.