Uppokuusi on oiva kutupaikka kaloille

Poisheittämisen sijaan joulunkuusen elämää voi jatkaa tekemällä siitä turon, eli kalojen kutualustan. Juttu on julkaistu tammikuussa 2017.

kalastus
Turoja eli keinotekoisia ahventen kutualustoja upotettiin Vaasan Onkilahteen parisenkymmentä.
Jussi Laine / Yle

Nykypäivänä etenkin kaupunkien ja isompien taajamien rantavedet ovat usein niin raivattuja ja rakennettuja, että ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen on vaikea löytää kutupaikkoja. Moderniin ongelmaan löytyy moderni ratkaisu, sillä kututilannetta voi parantaa huomattavasti upottamalla rantaveteen joulukuusia. Nämä joulukuusiturot toimivat paitsi kutualustoina myös suojapaikkoina kuoriutuneille kalanpoikasille.

Loppiaistapahtuma vailla vertaa

Loppiaisena monissa kotitalouksissa kääritään joulu pakettiin ja siinä samassa myös joulukuusi saa lähtöpassit. Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö järjestääkin turotustapahtumia juuri tästä syystä loppiaisena. Idea tuli järjestön kalatalouskonsulentti Mika Oraluoman mukaan länsinaapurista.

– Ruotsissa vastaava vapaa-ajankalastajien järjestö Sportfiskarna on järjestäny useampana loppiaisena tällaisen turotustapahtuman ihan esimerkiksi Tukholman keskustassa, Oraluoma kertoo.

Tänä loppiaisena Vaasassa järjestetäänkin tapahtuma, jossa oman koristeista riisutun joulukuusensa voi tuoda rantaan ja upottaa sen jään alle kevään kutuja odottamaan.

Helsinkiin ei turot mahtuneet

Oraluoman mukaan samanlaista tapahtumaa suunniteltiin myös Helsinkiin, mutta kaupungin virkamiehet eivät löytäneet sopivaa paikkaa joulukuusiturojen upottamiselle

– Ehkä osittain ongelmana oli se, ettei kaupungilta oikein löytynyt yksittäistä henkilöä tästä vastaamaan. Käsitykseni mukaan tämä meidän hakemus kiersi neljä virastoa. Vaasassa asiasta päätti yksi henkilö, Oraluoma kertoo.

Lisäksi Oraluoma uskoo kielteisen lupapäätöksen taustalla olevan Suomessa varsin yleinen ja osin luonnoton siisteysvaatimustaso.

– Meillähän esimerkiksi aivan viimeaikoihin asti on pyritty virtavesikunnostuksissa poistamaan puroihin ja jokiin päätynyt puumateriaali, kuten puunrungot, vaikka niistä olisi vesiluonnolle valtavasti hyötyä. Helsingin turotapahtuman yhteydessä perusteluna olivat myös nämä siisteysnäkemykset, merinäköala ja eri käyttäjäryhmien toiveesta tehtävät niitot näillä alueilla, Oraluoma summaa.

Vapaa-ajankalastajat ehdottivat turotuskohteiksi Helsingissä Lapinlahden Lähteen puoleista pohjukkaa sekä Porolahtea, joka sijaitsee Tammisalon ja Roihuvuoren välissä.

Turot saattavat tuplata poikasmäärät

Suomen vapaa-ajankalastajat uskovat turoilla saatavan aikaan suuriakin parannuksia kalakantoihin.

– Ruotsin Sportfiskarna tutki asiaa koekalastamalla yhtä järveä ennen ja jälkeen turotuksen. He huomasivat yksivuotiaiden ahvenpoikasten määrän vähän yli tuplaantuneen turotuksen seurauksena, Oraluoma toteaa.

Kalamäärän tuplaantuminen tai ylipäätään lisääntyminen ei aina ole hyvä asia, mutta ahventen kohdalla kyllä.

– Ahvenet kuitenkin myös osaltaan osallistuvat vesialueiden kunnossapitoon syömällä kaikkia pikkurotinkaisia, Oraluoma huomauttaa.

Turo omaan rantaan

Turon laitto vaatii aina vesialueen omistajan luvan, joten oma mökkiranta saattaa hyvinkin olla sopiva paikka turotukseen. Luvankaan kanssa joulukuusia tai muitakaan turoja ei kuitenkaan kannata lähteä viskomaan ihan miten sattuu.

Oleellista on huomioida kutukaloille sopiva upotussyvyys, noin 1-3 metriä ja se, ettei turoista ole haittaa muille vesistön käyttäjille kuten esimerkiksi veneilijöille.

– Tiilipainoilla tai muilla vastaavilla voi varmistaa, että turo pysyy paikoillaan pohjassa. Ja sitomiseen tulisi tietysti mieluiten käyttää maatuvaa narua ettei vesistöön päädy muovia, Oraluoma muistuttaa.

Jos vesistö on jo jäässä, turon voi tunkea painoineen jään alle pienestä avannosta kevään kutuja odottamaan.