Kulttuuriväki kiittää vanhasta kasarmista, mutta sotilaat kaipaavat varuskuntaa – "Sotilaana vähän harmittaa"

Oulun Hiukkavaaran kasarmeissa harjoitetaan nykyisin taiteita, mistä osataan myös iloita. Oulu menetti parissa vuosikymmenessä kaksi kasarmialuettaan. Monet harmittelevat yhä tapahtunutta, olihan Oulusta johdettu Pohjois-Suomen puolustusta keskiajalta alkaen.

varuskunnat
Kulttuurikasarmilla on toimintaa myös Hiukkavaaran entisen elokuvateatterin tiloissa.
Kulttuurikasarmilla on toimintaa myös Hiukkavaaran entisen elokuvateatterin tiloissa.Arto Veräjänkorva / Yle

Kuluneissa Oulun Hiukkavaaran kasarmeissa raikaa rokki.

Kulttuurikasarmi -yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) kantaviin voimiin lukeutuva Kari Kuivamäki on jälleen kerran avannut Kokardiklubin ovet bändiharjoituksiin tulleille nuorukaisille.

Klubi sijaitsee kirpputori-kahvilan alakerrassa. Aiemmin varuskunnan elokuvateatterina toiminut tila on kunnostettu pienimuotoisia konsertteja ja yleisötilaisuuksia varten.

– Seiniä kaatamalla ja remontoimalla tänne olisi mahtunut Teatrian kokoinen tapahtumakeskus, Kari Kuivamäki harmittelee. Oulun Teatrian lähdöstä Tornioon uutisoitiin vain pari viikkoa sitten.

Useita satoja harrastajia

Kulttuurikasarmin tiloissa varuskunta-alueella toimii Kuivamäen mukaan lähes kaksisataa toimitiloista iloitsevaa vuokralaista.

– Täällä on musiikkia, taidetta, käsityöläisiä. Täällä on pienyrityksiä, kirpputori, ja kaikenlaista muutakin, Kuivamäki luettelee.

Minun mielestäni on aika hyvä homma, että tiloja pääsee käytämään

Jimi Ahlroos

Opiskelija Jimi Ahlroos ei vaivaudu pohtimaan Oulun ja Hiukkavaaran sotahistoriaa. Hän harjoittelee vahvasti eläytyen Elviksen Jail House Rock:ia Four of a Kind -bändinsä kanssa.

– Minun mielestäni on aika hyvä homma, että tiloja pääsee käytämään. Ja että ei ainakaan purettaisi pois. Pääasia on, että ihmiset pääsevät toteuttamaan omia juttujaan, Ahlroos toivoo.

Kari Kuivamäki pitää suurimpana huolena rapistuneen alueen ja rakennusten tulevaisuutta. Tilojen vuokralaisista ja peruskorjauksista tulisi hänen mielestään sopia pitkäjänteisesti.

Entinen Pohjois-Suomen puolustuksen lukko

Puolustusvoimien lippu laskettiin lopullisesti Hiukkavaarassa kaksi vuotta sitten. Varusmieskoulutus lakkautettiin Oulussa vuonna 1998.

Hiukkavaaraan on nyt rakenteilla jopa parinkymmenentuhannen asukkaan kaupunginosa. Intiön kasarmialueella toimii nykyisin valtion virastoja ja muun muassa erityisammattioppilaitos Luovi.

Oulu menetti varuskunnan lakkauttamisessa satoja työpaikkoja. Puolustusvoimilla on Oulussa enää Kajaanille alistettu, kutsuntoja hoitava pieni aluetoimisto.

Oulun vaakunassa ja ruotsinkielisessä nimessä esiintyy edelleen keskiaikaan viittaava linna. Vielä 1960-luvulla Oulu oli Helsingin ohella Suomen suurin varuskuntakaupunki. Silloin Oulussa palveli parhaimmillaan lähes 4000 miestä ja Oulusta johdettiin pohjoisten alueiden puolustusta.

Varuskunnan lakkautus kirvelee yhä

Monet päättäjät ja asevelvolliset kaipailevat vieläkin Oulun varuskunnan perään.

Kansanedustajana ja muun muassa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan vetäjänä toiminut Esko Kurvinen olisi toivonut Ouluun jätettäväksi vähintäänkin pohjoisen Suomen esikuntatoimintoja.

Oulussa on aina ollut kenraali

Esko Kurvinen

– Oulussa on aina ollut kenraali, Esko Kurvinen muistuttaa.

Oulun varuskunnan lakkauttaminen harmittaa myös entistä Pohjan Prikaatin komentajaa eversti evp. Reijo Sallista. Kuntapoliitikkona hän toisaalta myöntää, että puolustusvoimilta vapautuneista alueista on hyötyä nopeasti kasvavalle Oululle.

– Hiukkavaarahan on Oulun merkittävimpiä kasvualueita tällä hetkellä. Se on otettu kyllä tehokkaaseen suunnitteluun ja myöhemmin myös varmasti käyttöön. Mutta tietenkin sotilaana vähän harmittaa, Reijo Sallinen tunnustaa.