Valtaa jaetaan uusiksi Helsingissä - katso kärkinimet tulevaisuuden päättäjäpörssissä

Helsingin valtuusto saa parin viikon päästä uuden puheenjohtajan vihreistä. Laura Rissasella on nostetta kokoomuksen ryhmän vetäjäksi. Uusi sukupolvi pyrkii asemiin viimeistään kevään kuntavaaleissa.

politiikka
Laura Rissanen lähikuvassa.
Laura Rissanen, kaupunginvaltuutettu, Kok.Kokoomus

Pääkaupungissa on nyt kuntapäättäjille tarjolla poikkeuksellisen houkuttelevia tehtäviä. Useat luottamustehtävistä luopuvat avainpoliitikot jättävät kaupunkiin paljon valtaa jaettavaksi.

Vihreiden Mari Puoskarin tilalle valitaan uusi valtuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen Lasse Männistö luovuttaa ryhmän puheenjohtajan nuijan seuraajalleen. Molemmat valitaan 18. tammikuuta.

Myös SDP:ssä puhaltavat muutoksen tuulet ryhmän puheenjohtajan tehtävien siirryttyä pois Osku Pajamäeltä.

Vihreiden sovittava valtuuston uudesta puheenjohtajasta - keulilla kaksi kovaa K:ta

Vihreiden Mari Puoskari on istunut valtuustossa 12 vuotta. Puoskarin jättäessä politiikan valtuustolle tarvitaan uusi puheenjohtaja.

Puoskari luopuu politiikasta aloittaessaan uudessa tehtävässä konsultointiyritys Pöyryssä.

Valtuuston puheenjohtajalla on runsaasti edustustyötä ja todennäköisesti tehtävään valittava poliitikko joutuu karsimaan aikataulustaan muita luottamustehtäviä.

Vihreiden ryhmää vetävä Otso Kivekäs tuskin ottaa hoidettavakseen myös valtuuston puheenjohtajan tehtävää. Työn vaatima ajallinen panostus rajannee kisasta myös kansanedustajana toimivat valtuutetut.

Vihreät Tuuli Kousa Minerva Krohn
Tuuli Kousa ja Minerva KrohnVihreät

Monen vihreän vaikuttajan mielestä luonteva pätkäpuheenjohtaja loppuvaalikaudelle olisi edellistä valtuustoa johtanut Minerva Krohn. Toinen varteenotettava ehdokas paikalle on toisen kauden valtuutettu Tuuli Kousa. Kousan kohdalla asettuminen ehdolille kevään vaaleissa on kuitenkin vielä epävarmaa. Vihreät haluaisivat todennäköisesti hyödyntää kampanjoinnissaan ehdolla olevan uuden puheenjohtajan nostetta.

Kaisa Hernberg Marianna Ohisalo Yanar Ozana
Kaisa Hernberg, Maria Ohisalo ja Ozan YanarVihreät

Kevään vaalien odotetaan tuovan kuntapolitiikkaan uusia kasvoja. Mahdollisia vihreitä tulevaisuuden helsinkiläispäättäjiä ovat puolueen ehdokkaaksi lähteneet vihreiden konkarin Satu Hassin tytär, ilmastoasioihin perehtynyt 38-vuotias yrittäjä Kaisa Hernberg, puolueen varapuheenjohtaja, 31-vuotias Maria Ohisalo ja eduskuntavaaleissa yllättänyt 29-vuotias kansanedustaja Ozan Yanar.

Laura Rissanen vahvoilla kokoomuksen ryhmän johtoon

Kokoomuksessa valtatyhjiön aiheuttaa terveysyhtiö Mehiläisessä johtotehtävissä toimivan Lasse Männistön vetäytyminen politiikasta.

Männistö on toiminut Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana vuodesta 2013. Hän luopuu ryhmän puheenjohtajan tehtävästä tammikuun aikana.

Puhelinkierros kokoomuspäättäjille paljastaa, että vahvin ennakkosuosikki tehtävään on ryhmän varapuheenjohtaja Laura Rissanen. 40-vuotias Rissanen on myös kaupunginhallituksen jäsen ja työskentelee puolueen eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Uusi puheenjohtaja valitaan 18.1. ennen kaupunginvaltuustoa pidettävässä ryhmäkokouksessa.

Marianna Kupias Daniel Sazonov.
Marianna Kupias ja Daniel SazonovKokoomus

Kokoomusvaikuttajat nostavat vahvoina tulevaisuuden päättäjinä esiin kaksi helsinkiläistä kuntavaaliehokasta. 24-vuotias Marianna Kupias johtaa kokoomusopiskelijoita ja 23-vuotias Daniel Sazonov on puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja.

Tomi Sevander kasvattaa valtaansa demareissa

Myös Helsingin kolmanneksi suurimmassa puolueessa SDP:ssä haetaan uusia tuulia päätöksentekoon.

Uudelleenjärjestelyjen syy on 20 vuotta valtuutettuna toimineen Osku Pajamäen päätös antaa politiikalta tilaa uudelle työlle Paasitornin toimitusjohtajana.

Pajamäki jatkaa valtuutettuna ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana kuluvan valtuustokauden loppuun. Puolueen ryhmän vetämisestä hän luopui jo joulukuussa.

Tomi Sevander ja Osku Pajamäki
Tomi Sevander ja Osku PajamäkiJaani Lampinen / Yle

Pajamäen paikan ryhmän puheenjohtajana sai 44-vuotias ensimmäisen kauden valtuutettu, vanhempi rikoskonstaapeli Tomi Sevander. Sevander ei ennen vaaleja ehdi vetää valtuustoryhmää kuin muutaman kuukauden. Lyhytkin kokemus tehtävässä on kuitenkin vahva kortti uuden valtuustoryhmän valitessa puheenjohtajaa vaalien jälkeen.

Eveliina Heinäluoma Timo Kontio
Eveliina Heinäluoma ja Timo KontioSDP

Nosteessa olevia nuoria demarinimiä kuntavaalilistalla ovat Eero Heinäluoman 28-vuotias tytär Eveliina Heinäluoma ja Helsingin sosialidemokraattien varapuheenjohtajana aiemmin toiminut 33-vuotias Timo Kontio.