Saasteista kärsivä Venäjä haluaa kunnostautua ympäristönsuojelussa – kansa ja yritykset talkoisiin

Ympäristövuotta viettävällä Venäjällä riittää saasteongelmia. Valtio aikoo käydä ympäristövalistuksella venäläisten keskuudessa yleistä voimattomuuden tunnetta vastaan. Ympäristövuotta johdetaan niin korkealta tasolta, etteivät yrityksetkään voi suhtautua siihen välinpitämättömästi.

Nikkelitehtaat Nikelin pikkukaupungissa ovat vanhat ja saastuttavat. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Venäjä on valmistellut ympäristövuotta jo vuoden verran. Presidentti Vladimir Putin antoi ukaasin asiassa (siirryt toiseen palveluun) tasan vuosi sitten.

Tarkoituksena on parantaa maan ympäristöturvallisuutta ja panostaa luonnonsuojeluun.

Ympäristönsuojelua ajatellen vuodelle on valittu kolme painopistettä: päästöjen vähentäminen, jätehuollon parantaminen ja energiatalouden kohentaminen.

Arkikielessä nämä tarkoittavat, että tehtaat ja tuotantolaitokset joutuvat investoimaan puhdistuslaitteistoihin ja suodattimiin, kaatopaikkoja suljetaan ja kunnostetaan ja energian tuhlausta vähennetään.

Luonnonvaraministeriö on laatinut tehtävälistan, jossa jo nyt on yli 200 erilaista ja eri kokoluokan asiaa (siirryt toiseen palveluun).

Mukana on pieniä tapahtumia kuten autoton päivä ja koko maan kattava siivouspäivä. On myös mittavia hankkeita, jotka koskevat muun muassa jätehuoltoa ja tehdaspäästöjä.

Venäjällä on sadoittain ympäristölle vaarallisia kaatopaikkoja. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Yrityksillä ei varaa välinpitämättömyyteen

Yrityksetkin velvoitetaan tekemään parannuksia. Yritysten on parasta noudattaa annettuja ohjeita. Ympäristövuotta johdetaan niin korkealta tasolta, ettei siihen voi suhtautua välinpitämättömästi.

Presidentti Vladimir Putin on toistuvasti puhunut ympäristönsuojelun parannuksista. Ympäristövuoden työn organisointia valvoo presidentinhallinnon entinen johtaja Sergei Ivanov. Hän kuuluu presidentin lähipiiriin.

Esimerkiksi Norilsk Nikkelin omistaja, oligarkki Vladimir Potanin, ilmoitti äskettäin Vedomosti-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) yrityksensä suunnitelmista sulkea vuoteen 2019 mennessä saastuttavat vanhat tehtaansa, jotka sijaitsevat Nikelin kaupungissa Petsamossa lähellä Suomen Lappia.

Terveys vaakalaudalla

Venäjällä on valtavasti erilaisia ympäristöongelmia. Kirjo ulottuu saasteista roskaamiseen.

Joillain paikkakunnilla tilanne on niin vakava, että ihmisten terveys kärsii saasteista. Tähän Venäjä haluaa nyt muutosta. Tosin ympäristövuosia on vietetty ennenkin, eikä niistä ole seurannut merkittäviä parannuksia.

Ilmansaasteet ärsyttävät hengitysteitä ja silmiä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Yleisesti ottaen venäläiset eivät tunnu olevan erityisen kiinnostuneita ympäristökysymyksistä.

Tällä kertaa Venäjä haluaa nostaa ihmisten tietoisuutta ympäristön tilasta ja siitä, mitä jokainen voisi tehdä sen parantamiseksi.

Moskovalainen Ivan Fjodorovitš kokee, ettei hän henkilökohtaisesti voi tehdä mitään ympäristön eteen. Hän ei myöskään luota viranomaisiin eikä yrityksiin.

– Kaikki jatkuu ennallaan, vaikka kaikille olisi tarpeen hengittää puhdasta ilmaa, hän sanoo.

Hetken mietittyään Fjodorovitš huomaa kuitenkin tekevänsä jo jotain ympäristön hyväksi. Hän ajaa ulkomaista, vähäpäästöistä autoa – pieni ympäristöaskel sekin.

Saasteet rasittavat arkea

Opettaja Viktoria Gamel sanoo toimivansa luonnon puolesta osallistumalla muun muassa talkoisiin, joissa istutetaan asuinalueille puita. Hän myös varoo roskaamasta. Tämän hän opettaa niin omille lapsilleen kuin koulunsa oppilaillekin.

Gamel on huolissaan veden laadusta. Hän toivoo uusia puhdistuslaitoksia ja yrityksille vaatimuksia lopettaa päästöt.

– Vesistöjä pitäisi puhdistaa, jotta saisimme puhdasta juomavettä koteihin, hän tuumaa.

Venäjän kaupungeissa ei yleensä voi juoda hanavettä tai käyttää sitä ruoanlaittoon. Vesi on siihen liian saastunutta.

Venäjällä on myös upeita luontokohteita. Yksi niistä on Kuurinkyntään rannat. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Runsaasti suojeltuja alueita

Ympäristövuosi on samalla Venäjän luonnonsuojelualueiden juhlavuosi.

Maan ensimmäinen luonnonsuojelualue Barguzinskij, Baikaljärven lähellä Itä-Siperian eteläosassa, avattiin vuonna 1917. Tänä päivänä Venäjällä on yli 200 erilaista suojeltua aluetta. Niistä 49 on kansallispuistoja.

Ympäristövuoden tavoitteena on myös panostaa luonnonsuojeluun. Onkin odotettavissa, että Venäjä saa vuoden aikana vielä jonkun uuden kansallispuiston.

On hyvä muistaa, että valtavassa maassa on sekä suuria ympäristöongelmia että laajoja ja erittäin hienoja luontoalueita.