Raju pakkassää kattaa viikonloppuna suurimman osan Eurooppaa

Venäjältä purkautuu kylmää ilmaa koko Itä- ja keski-Eurooppaan. Eniten lunta näyttäisi tulevan Mustanmeren alueella ja Istanbulissa.

Talvisää
Pakkanen on lähipäivinä kireää
Pakkanen on lähipäivinä kireää

Hyvin kylmä talvisää peittää viikonloppuna alleen koko Itä- ja Keski-Euroopan, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Suomessa lämpötilat ovat parhaillaan laskemassa. Samaan aikaan eteläisellä Itämerellä voimakas pohjoisvirtaus on muuttanut sään hyvin kylmäksi ja tuuliseksi.

Nämä säätekijät ovat seurausta voimakkaasta matalapaineesta, joka seuraavien päivien aikana siirtyy kohti kaakkoa, jolloin Venäjältä pääsee purkautumaan Eurooppaan hyvin kylmää ilmaa.

Jo perjantaina lämpötilat ovat aina Saksasta Kreikkaan ulottuvalla alueella selvästi pakkasella. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan -20 asteen pakkaset ovat mahdollisia niin Etelä-Saksassa kuin Kreikan pohjoisosissakin.

Seuraavina päivinä kylmä rintama jatkaa laajenemistaan Italiaan ja Ranskaan, missä myös mitattaneen useita pakkasasteita. Huutosen mukaan pakkaselta näyttävät välttyvän lähinnä vain Euroopan länsireunat, Espanja ja Britannia.

Kylmän sään saapumiseen ei näytä liittyvän kovin voimakkaita tuulia eikä sateita Balkanin seutua lukuunottamatta. Mustanmeren ympäristössä, Ukrainassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Istanbulin alueella näyttäisi lunta tulevan enemmänkin.

Ensi viikon alussa kylmän ilman keskus näyttää jäävän Balkanille. Sää näyttäisi edelleen kylmenevän Bulgarian ja Ukrainan välisellä alueella.