-40 astetta meni rikki – talven pakkasennätykset tehtiin Muoniossa

Lapissa pakkanen kiristyi muutoinkin monin paikoin lähelle neljääkymmentä astetta.

Talvisää
Pakkanen on kireää
Pakkanen on kireää

Tänään keskiviikkona oli toistaiseksi talven kylmin päivä. Muoniossa pakkasennätykseksi mitattiin Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla kello 21.00 jo -40,7 astetta. Neljänkymmenen asteen raja rikkoutui jo aiemmin kello 19.00, kun lukemaksi saatiin -40,1 astetta. Yön aikana tilanne vielä elää ja uusiakin ennätyksiä voi syntyä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Lapissa pakkanen kiristyi muutoinkin monin paikoin lähelle neljääkymmentä astetta.

Etelämpänä pakkaslukemat olivat maltillisempia, mutta tuuli oli keskiviikkona hyvin voimakasta ja puuskaista. Sen myötä pakkasen purevuus oli kireää. Pakkaslukemat vastasivat Huutosen mukaan tuulen kera käytännössa kolmeakymmentä astetta.

Korkeapaine tuo lisää pakkasia

Suomeen virtaa nyt hyvin kylmää ilmaa koillisesta ja lähipäivinä pakkanen on koko maassa kireää. Koillistuuli on etelässä kovinkin purevaa ja sen myötä sää tuntuu erittäin kylmältä.

Korkeapaine on tällä hetkellä Pohjois-Suomen yllä ja se vahvistuu Suomen yllä ensi yön ja huomisen aikana. Sen myötä pari seuraavaa päivää on hyvinkin kylmää ja laajalti selkeää.

sääkartta
Yle

Viikonloppuna lännestä leviää Suomeen säärintama sateineen ja tuulet voimistuvat ja nuo kaikista kireimmät pakkaset väistyvät meiltä itäpuolelle viimeistään lauantain-sunnuntain tienoilla.

Pelkästään Suomen alueelle kylmä ilmamassa ei rajoitu vaan kylmää ilmaa leviää lähipäivinä ja loppuviikon aikana suurimpaan osaa Eurooppaa. Etenkin Kaakkois-Euroopassa sää jatkuu viikonloppuna ja ensi viikolla hyvin kylmänä ja sateet voivat tulla lumena aina Turkkia ja Kreikkaa myöten.

Sää jatkuu kylmänä

Sää on huomenna torstaina laajoilla alueilla selkeää ja poutaista. Lapissa pakkaslukemat vaihtelevat Huutosen ennusteen mukaan vielä kolmenkymmenen ja neljänkymmenen asteen välillä ja etelässä vaihtelua on viidentoista ja kahdenkymmenen asteen välillä.

Vielä aamulla etelässä ja kaakossa tuuli on hyvin purevaa.

Päivällä ei kovin suuria muutoksia säänkuvassa tapahdu. Sää jatkuu poutaisena ja laajalti selkeänä.

Perjantaina helpottaa

Lumikuuroja voi tulla Pohjanmaan rannikkoseuduilla, kun merelle kehittyy lumikuuropilviä ja toisaalta Vienanmereltä voi ajautua pilvisyyttä aivan itärajalle ja siinä yhteydessä voi tulla lumikuuroja.

Perjantain vastaisena yönä on Etelä- ja Keski-Suomessa erittäin kylmää ja se on todennäköisesti loppuviikon öistä kylmin.

Perjantaina päivällä Pohjanmaalle ja Lappiin alkaa levitä jo lauhempaa ilmaa, mutta maan etelä- ja itäosassa hyvin kylmä sää jatkuu.

Perjantain jälkeen säärintama liikkuu Suomen ylle ja lauantaina se työntää kylmimmät pakkaslukemat Suomen itäpuolelle. Jatkossa kylmin ilmamassa pysyttelee Venäjällä.