1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin joukot etenevät Mosulissa – tuhannet siviilit pakenevat taisteluja

Useiden viikkojen pysähdyksen jälkeen Irakin joukot ovat kyenneet valtaamaan alueita äärijärjestö Isisiltä. Siviilien ahdinko kaupungissa pahenee.

Mosul
Kolme irakilaista sotilasta suojautuu talon katolla. Etualalla olevalla miehellä on musta pipo, maastokuvioidut haalarit, tumma pusakka ja varustevyö. Oikeassa kädessään hänellä on rynnäkkökivääri, jonka piippu osoittaa kattoa kohti. Kaksi muuta miestä on muurin suojassa, toinen hieman kumartuneena, toinen korkeassa polviasennossa. Heilläkin on käsissään rynnäkkökiväärit.
Irakilaisjoukot tutkivat paikkoja Al-Salamin alueella Mosulista kaakkoon joulukuussa.Ahmed Jalil / EPA

Irakin armeija ja turvallisuusjoukot ovat onnistuneet etenemään Mosulissa taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan. Samalla siviilien asema Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa käy yhä vaikeammaksi.

Irakin sisäministeriön erikoisjoukot ovat keskiviikkona käyneet nyt läpi tiistaina valtaamaansa Mithaqin kaupunginosaa ja poliisijoukot ovat edenneet Wahdan alueelle.

Irakin hallituksen joukot ovat ottaneet haltuunsa noin neljänneksen Mosulista sitten lokakuun, jolloin operaatio Mosulin ottamiseksi takaisin Isisin otteesta alkoi.

YK:n mukaan Mosulista pakenee nyt päivittäin yli 2 000 ihmistä. Huolimatta ruoan ja juomaveden puutteesta suuri osa asukkaista on jäänyt koteihinsa taistelujen keskelle.

YK:n mukaan Mosulin arviolta puolentoista miljoonan asukkaan väestöstä noin 125 000 ihmistä on lähtenyt pakoon. Taistelujen jälleen kiihdyttyä viime viikolla pakenevien määrä on kasvanut.

Vaikeaa kaupunkisotaa

Irakin hallituksen joukkojen hyökkäys kovaotteisen ääri-islamilaisen Isis-järjestön hallitsemaan Mosuliin alkoi lokakuussa.

Taistelut jumittuivat paikalleen alkuvaiheen jälkeen useiksi viikoiksi, mutta viime viikon torstaina hallituksen joukot alkoivat taas edetä Mosulin itäosasta kohti Tigrisjokea kolmella rintamalla.

Taistelu Mosulista on osoittautunut vaikeaksi. Isisin taistelijat käyttävät kaupunkimaastoa hyväkseen ja piiloutuvat siviilien keskelle.

Äärijärjestö asettaa autopommeja kapeille kujille ja sijoittaa tarkka-ampujiaan korkeisiin rakennuksiin, joissa asuu siviilejä.

Isisin taistelijat ovat myös rakentaneet tunneleita ja muita salareittejä, jotka mahdollistavat sujuvan liikkumisen rakennuksista toisiin.

Isis on hallinnut Mosulia kesästä 2014, joten sillä on ollut runsaasti aikaa varautua hyökkäykseen. Irakin toiseksi suurimman kaupungin operaatiota pidetään suurimpana sotilasoperaationa Irakissa Yhdysvaltain miehityksen 2003 jälkeen.

Yhdysvaltain johtama liittouma kertoo, että se on viime viikkojen aikana kaksinkertaistanut Mosulin valtausoperaatiossa auttavien sotilasneuvonantajensa määrän 450:een. Yhdysvaltain joukot ovat myös liikkuneet kaupungissa Irakin joukkojen kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi