Herätys: Raideliikenne rullaa, valofestivaali alkaa ja ruotsalaisten Nato-vastustus horjuu

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Flowers of Life -kollektiivin teos.
Flowers of Life -kollektiivin teos on esillä Lux-valofestivaalilla.MetsäFestival 2010 / Karo Holmberg

Raideliikenne sujuu normaalista

Paikallisjuna Ilmalan asemalla.
Derrick Frilund / Yle

Torstaiaamun lähi- ja kaukojunaliikenne sujuu normaalisti, kertoo Liikenneviraston rataliikennekeskus. Kiskovauriot aiheuttivat eilen keskiviikkona pahoja myöhästymisiä. Vauriot saatiin korjattua hieman ennen aamukolmea.

Valojuhla alkaa Helsingissä

Nelipäiväinen valofestivaali Lux Helsinki alkaa. Minkälaisilla teoksilla yleisö hurmataan tällä kertaa? Festivaalireitti kulkee Kruununhaassa. Reitin sydämenä on Helsingin Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta. Viime vuonna Lux Helsinki oli valtava yleisömagneetti ja tänäkin vuonna Kruununhaan kaduille odotetaan väkeä tungokseen asti.

Millä papereilla äänestämään?

Äänestyslippu.
Petteri Paalasmaa / AOP

Äänioikeus on perusoikeus, mutta äänestäminen ei käytännössä ole Suomessa ilmaista. Seuraavan kerran uurnille käydään kevään kuntavaaleissa. Äänestyskoppiin ei ole asiaa, jos ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään. Mikä riittää henkilöllisyyden todistamiseen? Saako esimerkiksi vaalivirkailija päästää tuttunsa äänestämään vain "naamatunnistuksen" perusteella, vai pitääkö aina olla mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus?

Riittääkö kaasulle kysyntää, Gasum?

Kaasuyhtiö Gasumista tuli joulun alla yrityskaupan jälkeen Pohjoismaiden suurin biokaasun tuottaja. Gasumissa uskotaan kaasuun erityisesti liikenteen polttoaineena, vaikka sähköautot ovatkin otsikoissa jatkuvasti. Riittääkö tieliikenteen ja merenkulun kasvava kaasunkäyttöä paikkaamaan teollisuuden ja energiatuotannon roimasti vähentynyttä putkikaasun käyttöä?

Alle puolet ruotsalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä

Naton lippu
Reiner Zensen / AOP

Ruotsalaiset vastustavat maansa jäsenyyttä sotilasliitto Natossa aiempaa vähemmän, selviää Dagens Nyheter -lehden kyselytutkimuksessa. Sotilasliiton kannatus ei ole kuitenkaan kasvanut kuin prosenttiyksikön viime vuodesta. Nyt Natoon liittymistä vastustaa 40 prosenttia ja kannattaa 35 prosenttia. Epävarmojen osuus on 27 prosenttia. Kaksi kolmasosaa ruotsalaisista ei usko, että Ruotsi pystyisi puolustamaan rajojaan.