Hyppää sisältöön

Suuri lehtikoko on harvinaisuus – vain 2 sanomalehteä pitää kiinni vanhasta

Suurimmat broadsheet-kokoiset lehdet Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus eivät aio siirtyä tabloidiin ainakaan lähiaikoina.

Kuva: Rolf Granqvist / Yle

Broadsheet alkaa olla lehtialan historiaa. Suurilevikkisimmistä lehdistä enää vain Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat broadsheet-kokoisia.

Suurempi sivukoko on käytössä vielä myös pohjalaislehdissä, Ilkassa ja Pohjalaisessa sekä Keskipohjanmaassa. Näissä lehdissä formaattimuutosta kuitenkin jo suunnitellaan.

Broadsheetissa pysytteleviä lehtiä mietityttävät lukijoiden reaktiot. Tabloidi jakaa edelleen vahvasti ihmisten mielipiteet.

Esimerkiksi kolmesti viikossa ilmestyvä Maaseudun Tulevaisuus ei haikaile koon vaihtamista.

– Iso lehti nauttii sekä lukijoiden että ilmoittajien luottamusta. Olemme tyytyväisiä broadsheet-kokoon, perustelee päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Täysin poissuljettu vaihtoehto tabloidi ei kuitenkaan ole.

Osa toivoo hartaasti pienempää lehteä ja lupaa tilaavansa sen, kun lehti ilmestyy "oikeassa" koossa. Osa taas vastustaa.

Keskipohjanmaan päätoimittaja Kauko Palola

– Seuraamme edelleen alan kehitystä ja pohdimme tarvittaessa sivukokoa myöhemmin, Kemppainen kertoo. Hän uskoo, että lukijoiden kannalta olennainen ja merkittävä sisältö ratkaisee lehden menestyksen.

Turun Sanomillakaan ei ole suunnitelmia tabloidiin siirtymisestä. Päätoimittaja Kari Vainion mukaan muutokselle ei ole ainakaan vielä löytynyt perustetta.

– Muiden isojen lehtien esimerkki ei ole kannustanut meitä muutokseen. Lukijat ovat avainasemassa, kyselemme lukijoittemme tuntoja pari kertaa vuodessa, eikä niissä ole tapahtunut muutosta. Molemmille on kannatusta, monille sopii myös kumpi tahansa formaatti, Vainio kertoo.

Turun Sanomat uudistettiin reilu vuosi sitten nimenomaan broadsheet-koossa. Silloin se palkittiin vuoden lehtiuudistuksena.

Edelleen broadsheet-koossa ilmestyvän Keskipohjanmaa-lehden lukijoilta on tullut palautetta sekä tabloidin puolesta että sitä vastaan.

– Osa toivoo hartaasti pienempää lehteä ja lupaa tilaavansa sen, kun lehti ilmestyy "oikeassa" koossa. Osa taas vastustaa, myöntää päätoimittaja Kauko Palola.

Myös kustannukset vaikuttavat

Keski-Pohjanmaalla ilmestyvä ja Lännen Mediaan kuuluva Keskipohjanmaa-lehti myöntää, että muutokseen saattavat ajaa myös kustannussyyt. Kirjapaino-yhtiön hallitus puntaroi lehtikoon muuttamista keväällä.

– Valtaosa yhteistyökumppanilehdistä Lännen Mediassa on suuremmassa koossa. Sieltä tulevat valmiina teema- ja ulkomaan sivut ja kun ne joudutaan yrityksessä tekemään kahteen formaattiin, niin maksaahan se, sanoo päätoimittaja Kauko Palola.

Suurin osa lehden tuloista tulee tällä hetkellä tilaajilta, mutta mainostajiakin on ajateltava. Ilmoittajille eri lehtikoot aiheuttavat lisätyötä, kun sama mainos pitää tehdä sekä tabloidiin että broadsheetiin.

Keskipohjanmaalla on tabloid-koosta jo kokemusta. Kepari-liitettä on julkaistu lehden välissä parin vuoden ajan. Keväällä tulossa on myös tabloid-näytelehti ja samalla kuulostellaan lukijoiden mielipiteitä mahdollisesta muutoksesta.

Sanomalehtien liitossa on yli 230 jäsenlehteä, joista 7 käyttää broadsheet-kokoa: kaksi suurilevikkistä, kolme pohjalaislehteä ja kaksi paikallislehteä.