yle.fi-etusivu

Tutkimus: Jos asut lähellä vilkasta liikennettä, saat muita todennäköisemmin muistisairauden

Muistisairauksien riski on korkein alle 50 metrin etäisyydellä liikenteestä asuvilla. Tutkijoiden mukaan syynä voivat olla pienhiukkaset, typen oksidit tai melu.

muistisairaudet
Liikennettä Pariisissa
Pariisissa on rajoitettu liikennettä pahimpina saastepäivinä.Etienne Laurent / EPA

Vilkkaan liikenteen tuntumassa asuvat sairastuvat muistisairauksiin muita todennäköisemmin. Asiasta kertovat kanadalaistutkijat lääketieteellisessä Lancet-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa tutkimuksessaan.

Alle 50 metrin etäisyydellä vilkkaasti liikennöidyltä tieltä asuvat sairastuvat muistisairauksiin seitsemän prosenttia todennäköisemmin kuin ne, jotka asuvat yli 300 metrin päässä liikenteestä. Liikenteen tuntumassa asuvien sairauksista noin joka kymmenes voi olla liikenteen aiheuttamaa.

– Tutkimus viittaisi siihen, että ilmansaasteet pääsevät aivoihin verenkierron mukana ja voivat aiheuttaa neurologisia ongelmia, kertoo tutkimusta tehnyt Ray Copes Ontarion kansanterveyslaitokselta.

Tutkijoiden mukaan seuraavaksi on selvitettävä liikenteen ja muistisairauksien yhteyden syytä. Todennäköisiä syyllisiä ovat pienhiukkaset, typen oksidit ja melu.

Muistisairauksia entistä enemmän

Lähes 48 miljoonaa ihmistä kärsii muistisairauksista eri puolilla maailmaa, kertoo maailman terveysjärjestö WHO. Määrä on kasvanut nopeasti ihmisten eliniän pidentyessä.

– Kasvavan väestönkasvun ja kaupungistumisen myötä yhä useampi asuu lähellä vilkasta liikennettä. Kun liikenteelle altistutaan entistä enemmän ja muistisairaudet yleistyvät, pienikin liikenteen vaikutus sairauksiin voi aiheuttaa vakavia seurauksia kansanterveydelle, tutkimusta tehnyt tohtori Hong Chen kertoi BBC:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Jo aiemmin on osoitettu, että liikenteen päästöt aiheuttavat sydän- ja hengitystiesairauksia. Suomalaisten keskimääräistä elinikää ilmansaasteet lyhentävät useilla kuukausilla.

Alzheimierin tauti yleisin muistisairaus

Tutkimus selvitti yli 6,5 miljoonan Ontariossa asuvan aikuisen asuinpaikan, ja vertasi tietoa tunnettuihin muistisairaustapauksiin. Yksi yleisimmistä muistisairauksista on Alzheimerin tauti. Se hävittää aivosoluja, mikä vaikuttaa muistiin, ajatteluun ja käyttäytymiseen.

Tutkijoiden mukaan muistisairauksien riski on sitä suurempi, mitä lähempänä vilkasta liikennettä asuu. Jos koti on 50–100 metrin päässä liikenteestä, todennäköisyys sairastua on 4 prosenttia korkeampi kuin yli 300 metrin etäisyydellä asuvilla. 100–200 metrin etäisyydellä riski on kaksi prosenttia korkeampi.

Tutkijat selvittivät myös vilkkaan liikenteen lähellä asumisen yhteyttä Parkinsonin tautiin ja MS-tautiin. Yhteyttä ei löytynyt.

Lähde: Reuters

Selvennetty 5.1.2017 klo 10.05 lauseita sairastumisen riskeistä eri etäisyyksillä liikenteestä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Digitaalinen terveydenhoito

Terveysteknologia on vientihitti – Suomalaisfirmoilla kotikutoinen ongelma

Libanon

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Abitreenit

Sensoria ei säväytetä pelkillä faktaluetteloilla – näin kirjoitat paremmin historian yo-kokeessa