Huolestuttava ilmiö: Yli 70-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnät kasvoivat merkittävästi

Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä 70 vuotta täyttäneitä maksuhäiriöisiä henkilöitä on yhteensä jo 11 300. Prosentuaalisesti määrä on kuitenkin vain alle kaksi prosenttia ikäryhmästä.

maksuhäiriöt
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Viime vuonna maksuhäiriöimerkinnän sai noin 38 000 uutta kuluttajaa, joilla ei ennestään ollut maksuhäiriöitä. Anssi Leppänen / Yle

Suomessa maksuhäiriöisiä henkilöitä oli vuoden 2016 lopussa yhteensä 373 100, mikä on 3 100 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Suomen Asiakastieto Oy.

Yritys rekisteröi kuluttajille yhteensä 1,5 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää vuonna 2016, mikä on suunnilleen saman verran kuin edellisvuonna.

– Rekisteröityjen henkilöiden kokonaismäärä on edelleen kasvanut. Siitä voidaan päätellä, että entistäkin useammin uudet maksuhäiriömerkinnät kohdistuvat samoille, jo valmiiksi maksuvaikeuksissa oleville kuluttajille, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Muhonen kertoo, että keskimäärin maksuhäiriösellä henkilöllä on 14 kappaletta maksuhäiriömerkintöjä. Keskimäärä on kasvanut tasaisesti.

– Edelleen liian monesta lähteestä maksuhäiriömerkinnän saaneet saavat myös uutta luottoa tai maksuaikaa, jonka hoitamiseen maksukyky ei riitä.

Uusia maksuhäiriöisiä vähemmän

Suomen Asikastiedon mukaan merkittävä ja positiivinen asia tilastoissa on kuitenkin se, että yrityksen rekisteriin päätyi edellisiä vuosia vähemmän uusia henkilöitä.

– Uusien maksuhäiriöisten henkilöiden määrässä trendi on laskeva. Viime vuonna rekisteriimme päätyi noin 38 000 uutta kuluttajaa, joilla ei ennestään ollut maksuhäiriöitä. Se on toki erittäin suuri määrä, mutta selvästi pienempi kuin vuosina 2014 ja 2015, huomauttaa Muhonen.

Grafiikka

Huoli eläkeläisistä

Uusien maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vuosina 2014-2016 laskenut selvästi lähes kaikissa ikäluokissa.

Viime vuonna 45–59-vuotiaissa ensimmäisen maksuhäiriömerkintänsä sai yhteensä noin 9000 henkilöä eli neljänneksen vähemmän kuin vuonna 2014. Myös nuoremmissa ikäryhmissä kehitys on ollut myönteistä.

– Huolestuttavin suunta on eläkeläisillä. Viime vuonna ensimmäisen maksuhäiriömerkintänsä sai 1430 vähintään 70–vuotiasta suomalaista. Tämä joukko on vuoteen 2014 verrattuna kasvanut peräti 25 prosenttia. Osittain tätä toki selittää se, että vuosina 1945-1947 syntyneet hyvin suuret ikäluokat ovat päässeet 70 vuoden ikään, Muhonen vertaa.

70 vuotta täyttäneitä maksuhäiriöisiä henkilöitä on yhteensä jo 11 300. Yli 70-vuotiaiden joukossa on kuitenkin prosentuaalisesti vähiten maksuhäiriömerkinnän saaneita kaikista ikäluokista alle 20-vuotiaiden jälkeen. Prosentuaalisesti entien maksuhäiriömerkintöjä on 25–29-vuotiailla, joista peräti 15,8 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Yle uutisoi vuoden 2016 syyskuussa eläkeläisten velkaongelmista. Velkaongelmia eläkeläisille aiheuttavat muun muassa se, että velkaa on liikaa eläkkeelle jäädessä, aikuisia lapsia tuetaan taloudellisesti ja terveysmenot kasvavat.