yle.fi-etusivu

Pääkaupunkiseudun junakaaos helpottaa iltapäivällä – VR: Lähiliikenteen vuoroista puolet aikataulussa

Pääradan junaliikenteessä on ollut jälleen ongelmia ja useat lähi- ja kaukojunat ovat olleet myöhässä. Myöhästymiset jatkuvat iltapäivään.

liikenne
Juna.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lähijunat lentoasemalle ja Helsinkiin sekä useat kaukoliikenteen junat ovat olleet tänään aamupäivällä myöhässä. Rataliikennekeskuksen mukaan ongelmat johtuvat vaihdevioista Oulunkylän ja Tikkurilan kohdalla ja ne on saatu korjattua. Arvion mukaan junaliikenne palautuu normaaliksi iltapäivään mennessä.

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoi aamulla puoli kymmenen aikaan, että rataongelman vuoksi osa junista seisahtui.

– Osa junista seisoo ja osa kulkee erittäin hitaasti. Helsinkiin saapuvat kaukojunat ovat tällä hetkellä myöhässä reilusti. Myös paikallis- ja lähiliikenteessä on myöhästymisiä ja vuoroja perutaan, Heijari sanoi aamulla.

Liikenneviraston viestinnästä kerrottiin kahden jälkeen iltapäivällä, että myöhästymisiä on edelleen lähijunaliikenteessä. Joka toinen K-juna Helsingin ja Keravan välillä on peruttu, sen sijaan junaliikenne lentoasemalle sujuu edelleen.

Kaukoliikenne kulkee nyt kutakuinkin aikataulussaan, mutta aamulla Helsingistä lähteneet junat ovat edelleen myöhässä aikataulustaan ympäri Suomea.

– Tällä hetkellä junaliikenteen täsmällisyys on parantumassa ja kaukoliikenteen junista noin 60 prosenttia kulkee aikataulussa ja lähiliikenteen junista noin 50 prosenttia, VR:n Mika Heijari sanoi iltapäivällä ennen kolmea.

Myöhässä Tampereelta lähteneessä junassa istuva Ylen toimittaja Kirsi Matson-Mäkelä kertoi aamulla, että kuulutus kehotti Helsingin keskustaan matkaavia jäämään pois junasta jo Tikkurilassa ja jatkamaan matkaa muilla keinoin.

VR:n mukaan junat kulkivat 10–40 minuuttia myöhässä.

Vaikeuksia niin junissa, busseissa kuin metrossakin

Päivystävä liikennepäällikkö Reima Roisko Rataliikennekeskuksesta arvioi, että junaliikenne palautuu normaaliksi iltapäivään mennessä. Vaihdeviat on saatu korjattua aamupäivän aikana, mutta suurimpana ongelmana on Helsingin ratapihan ruuhkautuminen ja suman purkaminen.

Junaliikenteessä oli ongelmia myös eilen illalla Oulunkylän kohdalla, jossa korjattiin kovien pakkasten aiheuttamia kiskovaurioita aamuyöhön saakka.

Pääkaupunkiseudun liikenteessä on ollut myös muita vaikeuksia tänään torstaina. Osa busseista ei ole päässyt liikkeelle pakkasen aiheuttamien vikojen takia, ja metro hyytyi Sörnäisten aseman kohdalle noin kello yhdeksän aikaan aamulla. Metroliikenne pysähtyi 20 minuutin ajaksi, mutta on sen jälkeen palannut normaaliksi.

Ongelmia on ollut muuallakin maassa: esimerkiksi Kouvolan suunnalla on ollut kiskonkatkeamia pakkasten takia, sanoi radan kunnossapito -yksikön päällikkö Jukka Valjakka Liikennevirastosta kolmen aikoihin.

– Pääkaupunkiseudun ongelmat on nyt korjattu, mutta Itä-Suomen suunnalla on vielä kohteita, jotka vaativat sen odottamista, että pakkanen lauhtuu ja päästään hitsaamaan katkenneita kiskoja.

Juttua muokattu kello 12:05, 14:22 ja 15:50: Päivitetty tilannetta.