Hyppää sisältöön

Hillitäänkö varusmiesten seksihaluja "jarrulla"? Majuri vastaa, mitkä pelottelutarinat pitävät paikkansa

Hurtti huumori ja iso kulttuurimuutos nuoren alokkaan elämässä ovat otollinen maaperä armeijalegendoille. Kaikki tarinat eivät ole huuhaata.

Armeijan käyneet tietävät, että varusmiespalveluksesta liikkuu monenlaisia tarinoita. Kainuun prikaatin majuri Antti Kuparinen kommentoi seitsemää tunnettua inttilegendaa. Pitävätkö ne paikkansa?

1. Ennen vanhaan armeijasta pääsi lomille vain pari kertaa palvelusaikana – varusmiespalvelus on helpottunut.

– Nykyisin palveluksesta pääsee lomille useammin kuin isoisien aikaan. Se on fakta. Siinä mielessä varusmiespalveluksen löystyminen pitää paikkansa. Toisaalta koulutuspäivinä annettava koulutus on tehostunut, joten koulutuspäivien osalta palvelusaika ei ole löystynyt.

– Viikonloppuvapaat, henkilökohtaiset lomapäivät ja kaikki lomankäyttöpäivät määräytyvät joukko-osaston lomavuorotaulukosta. Voin melkein taata, että valtakunnan jokaisessa perusyksikössä alokas pääsee lomille ennen sotilasvalaa.

Sulkeiset on tyypillisesti peruskoulutuskauden eli alokasajan alussa oleva tapahtuma, missä harjoitellaan järjestäytymistä.

majuri Antti Kuparinen

– Syy tiuhempiin lomiin ei ole raha, vaan ennemminkin järkiperäinen palveluksen ja vapaan rytmitys. Lomilta palataan hyvin levänneinä tehokkaaseen koulutusviikkoon.

2. Suksisulkeiset järjestetään komppanian pyörävaraston katolla.

– Tällaisesta sulkeisharjoituksesta en ole ikinä kuullutkaan. Ainakaan Kainuun prikaatissa ei ole minun aikanani ikinä pidetty suksisulkeisia pyörävaraston katolla ja tuskin tullaan pitämäänkään. Rättisulkeiset on tuttu termi, vaikkakin harhaanjohtava. Sulkeiset on tyypillisesti peruskoulutuskauden eli alokasajan alussa oleva tapahtuma, missä harjoitellaan järjestäytymistä. Ensin siirrytään sulkeisjärjestykseen ja sen jälkeen esimerkiksi oppitunnille tai ruokailuun, tietyllä porrastuksella.

3. "Jarrua" lisätään kiisseliin tai hernekeittoon hillitsemään alokkaiden seksuaalisia haluja.

– Huhu on tuttu ja varusmiehet keskenään ruokkivatkin tätä, mutta sen voi kumota perättömänä. Vaikka en ole ollut varuskunnan keittiössä ikinä ruokaa laittamassa, sen verran olen muonituspalvelumme kanssa keskustellut, että tämä huhu voidaan ihan virallisesti kumota. Tämä on niin sanottu tornihuhu eli varusmiesten suussa tornari.

4. Armeijassa on aina hirveä kiire odottamaan.

– Tämän voi halutessaan nähdä pitävän paikkansa. Voi sanoa, että joukko on valmis, kun viimeinenkin yksilö on valmis. Esimerkiksi kun Kainuun prikaatin 15 perusyksikköä järjestäytyy tiukan aikataulun mukaan ruokailuun, niin paikalla pitää olla mieluummin kaksi minuuttia etukäteen kuin kaksi minuuttia myöhässä.  Ensimmäiset joutuvat odottamaan viimeisiä miehiä, mikä johtaa helposti siihen, että ruokalassa joutuu odottamaan kaksi minuuttia omaa vuoroaan.

Lähtökohtaisesti suomalaiset varusmiehet ovat poikkeuksellisen rehellisiä ja suoraselkäisiä nuoria miehiä ja naisia.

majuri Antti Kuparinen

5. Varusmies on valmis upottamaan kuumemittarin teemukiin tai vahingoittamaan itseään päästäkseen sairastuvalle.

– Vaikea sanoa. Lähtökohtaisesti suomalaiset varusmiehet ovat poikkeuksellisen rehellisiä ja suoraselkäisiä nuoria miehiä ja naisia. Joukkoon mahtuu varmasti yksilöitä, jotka yrittävät tavoitella omaa etuaan, eikä väitettä pysty täysin kumoamaan.

6. Sotilaskotiin pääsee kun tuntee arvomerkit.

– Vanhastaan pitää paikkansa. Muistan omalta varusmiesajaltani vuodelta 1993, että arvomerkkejä tentattiin sotilaskotiin lähtiessä. Jos ensimmäisellä kerralla meni pieleen, siirryttiin jonon viimeiseksi. Jonottaessa ehti kavereiden kesken tentata merkkejä ja varmaan jo toisella tai kolmannella kerralla pääsi sisään. Nykypäivänä tällaista menettelyä ei käytetä. Varusmies pääsee sotilaskotiin viikko-ohjelman mukaisella vapaa-ajalla kun käyttäytymis- ja toimintatapaohjeet on käyty läpi ja sotilaskotiin tutustuminen suoritettu.

Jonottaessa ehti kavereiden kesken tentata merkkejä, ja varmaan jo toisella tai kolmannella kerralla pääsi sisään.

majuri Antti Kuparinen

7. Tupatarkastuksessa sängyn alta löytynyt villakoira tulee kantaa lakanalla ulos haudattavaksi.

– Tällaista legendaa en ole kuullut. En usko, että nykypäivänä toimitaan näin. Minun tiedoillani tämänkin huhun uskaltaisi kumota. Villakoira on tuttu, ja niitä löytyy armeijastakin. Tyypillisesti villakoiran löytymisen pitäisi johtaa siihen, että kyseinen siivousalue ei ole vielä valmis ja se siivotaan uudelleen.

.
.