Koe uusi yle.fi

”Kyllä mä uskon että mulle aina töitä riittää”

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan potkujen pelko on pienentynyt ja työpaikat koetaan nyt aiempaa turvatummiksi.

työpaikka (toimi)
Rakennusmies hyppii piirustukset kourassaan.
Jarmoluk / Pixabay

Suomalaiset kokevat oman työpaikkansa nyt paremmin turvatuksi kuin vielä vuosi sitten, ilmenee Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä tuoreesta kyselystä. Potkujen pelko on pienentynyt, samalla kun työttömyys on laskenut ja myönteiset uutiset taloudesta ovat lisääntyneet.

Taloustutkimus kysyi joulukuussa 1 100 työssäkäyvältä suomalaiselta, kuinka turvattuna he pitävät omaa työpaikkaansa. Erittäin tai melko turvattuna työpaikkaansa piti 84 prosenttia vastaajista, kun vielä vuosi sitten saman vastauksen antoi 77 prosenttia suomalaisista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Luottamus vahvinta Länsi-Suomessa

Luottamus työpaikoista on vahvinta (87%) Länsi-Suomessa, mistä tuli viime vuonna useita positiivisia talousuutisia. Meyer Werftin Turun telakan risteilijätilaukset ja Uudenkaupungin Valmet Automotiven autotuotanto tarjoavat paitsi töitä, myös hyvää virettä koko talousalueelle.

Turkulaisessa kauppakeskuksessa asioineet länsisuomalaiset löysivätkin useita syitä sille, miksi työpaikat koetaan muuta Suomea paremmin turvatuiksi. Lietolainen varaosamyyjä Mikko Leminen piti ratkaisevina Turun telakan isoja risteilijätilauksia.

Mikko Leminen
Mikko LeminenYle

– Kun on muutama iso laivatilaus tullut, niin kyllä se varsinkin täällä Varsinais-Suomessa näkyy, että ihmisillä on enemmän töitä ja sitä kautta rahaa käytettävissään.

Turkulainen yrittäjä Jan Blomqvist sanoo huomanneensa, että jonkinlaisessa taantumassa on menty jo kohta kymmenen vuotta, mutta piristymistä on nyt selvästi havaittavissa.

Jan Blomqvist
Jan BlomqvistYle

– Kyllä telakka, Uusikaupunki ja Sandvikin hyvät uutiset ovat alkaneet näkyä ainakin Turussa. Kyllä minäkin uskon siihen, että talous on nyt pikkuhiljaa kasvussa.

Kaivoskoneita valmistava Sandvik perui Turun tehtaan sulkemisen ja ilmoitti loppuvuonna tuplaavansa tuotantonsa Turussa.

TEM: työttömyys kääntyi laskuun jo kesällä

Kyselyn tulos on linjassa yleisen talous- ja työllisyyskehityksen kanssa, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön TEM:in tutkimusjohtaja Heikki Räisänen.

Heikki Räisänen
Heikki RäisänenYle

– Kyllä minä tulkitsisin tämän kyselyn tuloksen niin, että ihmisillä on odotuksia enemmän kuin mitä on tähän mennessä tapahtunut reaalitaloudessa ja työmarkkinoilla. Ja tämähän on oikein myönteistä.

Räisäsen mukaan näyttää myös siltä, että myös yrityksillä on vastaavanlaisia odotuksia paremmasta.

Työttömien työnhakijoiden määrä kääntyi Suomessa laskuun jo viime kesänä, ja työllisyyslukuja on kaunistanut myös osa-aikatyön yleistyminen.

Vaikka viime aikoina on paljon puhuttu myös nuorisotyöttömyydestä, ovat nuoret, alle 24-vuotiaat, pääsääntöisesti varmempia työpaikoistaan kuin keski-ikäiset, käy ilmi Taloustutkimuksen kyselystä. Lietolainen pakkaaja Katja Kauppi uskoo ainakin, että töitä tekevälle riittää.

Katja Kauppi
Katja KauppiYle

– Kyllä mä nyt uskon, että aina töitä riittää, jos vain suostuu tekemään vähän niinkuin mitä vaan. Ihan varmaan töitä riittää, jos ei ole pelkästään siinä mitä on opiskellut.

Sipilän 72%:n tavoite uhkaa silti jäädä toteutumatta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on linjannut hallituksen tavoitteeksi saavuttaa 72 prosentin työllisyysaste viimeistään vuoteen 2021 mennessä. TEM:in tutkimusjohtaja Heikki Räisänen pitää tavoitetta mahdollisena, mutta ilman uusia työllisyystoimia sittenkin liian kovana saavuttaa.

– Kyllä se ihan mahdollinen on, jos kehitys oikein hyvin lähtee tästä menemään, mutta tällä hetkellä ei ole näköpiirissä että sitä aivan saavutettaisiin.

Suomen työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 67,7 prosenttia.

Taloustutkimuksen ”Turvattu työpaikka” -kysely tehtiin joulukuussa 7.-29.12.2016 välisenä aikana. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 2009 henkilöä puhelimitse, heistä työssäkäyviä oli 1 100. Tilastollinen virhemarginaali koko otoksesta on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Holokausti

"Olet kuin kopio isästäsi" – 102-vuotias holokaustia paennut mies tapasi ensi kertaa veljenpoikansa

Uber

Viestintävirasto: Kyytipalvelu Uberista hakkeroitu todennäköisesti suomalaistenkin tietoja

Metsätalous

UPM:n metsänhakkuut tyrmistyttivät rantanaapurit – hakkuista tutkintapyyntö poliisille

Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc oli oman aikansa megajulkkis ja oikeusmurhan uhri – nyt hänen dramaattiset kuulustelunsa on käännetty suomeksi