Saimaan kanava sulkeutuu etuajassa

Saimaan kanava sulkeutuu tänä talvena hieman normaalia aikaisemmin, koska kanavalla aloitetaan suurehko remontti. Mälkiän sulku saa talvitauon aikana uudet alaportit.

Saimaan kanava
Hinaaja-jäänmurtaja Iso-Pukki on varma kevään merkki monelle Lappeenrannassa.
Jäänmurtaja Isopukki liikennöi Saimaan kanavassa 15.1. asti.YLE Etelä-Karjala

Saimaan kanava suljetaan liikenteeltä 15. tammikuuta. Ajankohta on hieman normaalia aikaisempi, koska kanavalla aloitetaan historiallinen uudistustyö.

Saimaan kanavan sulkujen alaportit uusitaan nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1968. Uudet portit on suunniteltu myös paremmin talvikäyttöön sopiviksi.

Ensimmäisenä vaihdetaan Mälkiän sulun alaportit. Tänä talvena saatujen kokemusten pohjalta laaditaan suunnitelma seuraaville kahdelle vuodelle, jolloin on tarkoitus vaihtaa loppujen seitsemän sulun portit.

Liikennevirasto on myöntänyt Saimaan kanavan korjauksiin kaikkiaan 10 miljoonaa euroa korjausvelkarahaa.

Saimaalla liikkujien varottava vielä reilun viikon verran

Saimaan jään paksuus vaihtelee viiden ja noin 30 sentin väillä. Isoilla selillä ja virtapaikoissa jäätä on vielä niukalti, arvioi jäänmurtaja Isopukin kapteeni Jopi Jokivartio.

Hän toivoo, että jäällä liikkujat pysyisivät vähintään 300 metrin päässä laivaväylästä.

Väylää pidetään tosin auki enää reilun viikon ajan. Viimeiset rahtilaivat poistuvat Saimaalta sunnuntaina 15.1. ja sen jälkeen Saimaan kanava suljetaan liikenteeltä talvitauon ajaksi. Saimaalla ei ole ollut sisäistä talviliikennettä enää vuosiin.