Televisio saattaa pimetä tiistaina Turun alueella – kanavat pitää hakea uudelleen

Taajuusmuutos koskee 100 000 antennitaloutta Turun alueella. Digita ja Viestintävirasto varautuvat neuvomaan kuluttajia.

Varsinais-Suomi
Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Turun televisioaseman taajuusmuutokset saadaan valmiiksi tiistaina 10. tammikuuta Turun alueella, kun antenni-tv-verkon rinnakkaislähetykset päättyvät. Antennitalouksissa televisiokanavat näkyvät tämän jälkeen vain uusilla taajuuksilla.

Saadakseen kanavat näkyviin, katsojan tulee hakea kanavat uudelleen. Yhteisantennikiinteistöissä antennijärjestelmään on viritettävä uudet taajuudet. Sen jälkeen kanavat haetaan uudelleen.

Ehkä digiajassa on totuttu tekemään kanavahakuja. Katsojilla on valmius käyttää laitteita hyvin.

Minna Flink

Taajuusmuutostyöt ovat edenneet hyvin. Johtaja Minna Flink Digitalta kertoo, että Turun alueella muutos koskee noin 100 000 taloutta 75 kilometrin peittosäteellä.

– Kysymys on digitelevisioajan suurimmasta muutoksesta. Taajuusmuutokset ovat koskettaneet lähes kaikkia antennikatsojia Suomessa. Kuluttajapalaute on ollut kohtuullisen maltillista. Ehkä digiajassa on totuttu tekemään kanavahakuja. Katsojilla on valmius käyttää laitteita hyvin, arvioi Flink.

Johtaja Flink myöntää, että tiistaina on kriittinen hetki. Antennitalouksien televisioissa pyörii jo nyt infoteksti, joka muistuttaa hakemaan kanavat uudelleen. Viestintävirasto ja Digita ovat varautuneet palautteisiin puhelinpalveluissaan. Myös nauhoitettu tiedote neuvoo valitsemaan kanavat.

– Monille riittää tieto, että televisio ei ole mennyt rikki, kertoo Flink.