1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulaisoikeusasiamies: Porin prikaati rajoitti väärin varusmiesten sananvapautta

Sananvapauden rajoittaminen liittyi yllätyshyökkäysten torjuntaa koskevaan Ylen tekemään varusmiesten haastattelupyyntöön.

varusmiehet
Varusmiehiä rivissä.
Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu tyydyttää Varusmiesliittoa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Porin prikaati rajoitti varusmiesten sananvapautta, toteaa apulaisoikeusasiamies. Tapaus sattui keväällä 2016.

Tuolloin Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että puolustusvoimat suunnittelee varusmiesten käyttöä yllätyshyökkäyksen torjunnassa. Yle pyysi Porin prikaatilta mahdollisuutta kysyä varusmiehiltä, miten nämä suhtautuvat ajatukseen. Prikaatin komentaja, eversti Arto-Pekka Nurminen ilmoitti, että haastatteluihin ei myönnetä lupaa.

Kantelu oikeusasiamiehelle

Varusmiesliitto kanteli tapauksesta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Pääesikunta totesi vastineessaan, että sen mielestä sananvapautta ei rajoitettu, koska puolustusvoimain valmiutta koskevien asioiden kommentointi on keskitetty pääesikuntaan. Varusmiesliitto ei kokenut mielipiteen kertomisen paljastavan valmiuskyvystä mitään salassapidettävää.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut asiasta ratkaisun, jossa todetaan, että puolustusvoimat toimi tapauksessa väärin.

Perusteeton kielto

Sakslin toteaa lausunnossaan ymmärtävänsä, että kaikesta puolustusvalmiuteen liittyvästä ei voida puhua julkisesti. Sakslinin mukaan se ei kuitenkaan riitä perusteeksi haastattelukiellolle.

Kiellon sijaan puolustusvoimat olisi Sakslinin mielestä voinut muistuttaa varusmiehiä salassapitovelvollisuudesta ja sen rikkomisen seurauksista. Sakslin pitää epätodennäköisenä, että varusmiehillä olisi ollut mitään todellista tietoa käsitellystä aihepiiristä vaan kyse olisi ollut pelkästään mielipiteiden esittämisestä.

Sananvapautta ei saa rajoittaa

Sakslin pitää ongelmallisena, että varuskunta-alueelle päässeen toimittajan haastattelun aihetta rajoitettiin. Puolustusvoimien säännöksellä voidaan kieltää liikkuminen varuskunta-alueella. Rajoitukset eivät kuitenkaan voi koskea varuskunta-alueelle liikkumisluvan saaneen henkilön sananvapautta.

Ainoa keino vaikuttaa toimittajan mahdollisuuksiin haastatella varusmiehiä varuskunta-alueella olisi siis ollut kieltää toimittajalta kokonaan pääsy varuskuntaan.

Sakslinin päätös ei johda tapauksen osalta muihin toimenpiteisiin. Varusmiesliitto kertoo olevansa tyytyväinen (siirryt toiseen palveluun) apulaisoikeusasiamiehen päätökseen.

Lue seuraavaksi