Äänestäminen ei ole ilmaista, vaikka sen pitäisi olla: "Käytännössähän se ei ole mahdollista"

Äänioikeuden pitäisi olla ilmainen perusoikeus, mutta sen käyttäminen vaatii henkilöllisyystodistusta. Siitä voi aiheutua jopa useiden kymmenien eurojen kulut. Vaalitoimitsijan tuttu voi kuitenkin äänestää ilman todistusta.

vaalit
Vaalikuoren tiputtaminen vaaliuuraan.
Laura Tolonen / Yle

Vaalitoimitsijan on lain mukaan varmistettava äänestyskoppiin astelevan henkilöllisyys. Se selviää esimerkiksi virallisista henkilötodistuksista eli passista tai henkilökortista. Niiden hankkiminen maksaa useita kymmeniä euroja. Myös ajokortilla tai kuvallisella Kela-kortilla voi todistaa henkilöllisyytensä.

– Lähtökohta on tietenkin se, että koska äänestäminen on perusoikeus, sen käyttämisen pitäisi olla täysin ilmaista, mutta käytännössähän se ei ole täysin mahdollista, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Yli miljoonalla ei virallista henkilötodistusta

Esimerkiksi toimeentulotuen saajille henkilötodistuksen hankkimisen kulut ovat voineet olla liikaa, jos oma kunta ei ole maksanut henkilökorttia tai passia.

Käytäntö on vaihdellut kunnittain. Osa kunnista on katsonut, että henkilötodistus pitäisi hankkia välttämättömiin kuluihin myönnetyllä perustoimeentulotuella, osa on myöntänyt hankintaan täydentävää toimeentulotukea.

Aänestäminen on perusoikeus, sen käyttämisen pitäisi olla täysin ilmaista, mutta käytännössähän se ei ole täysin mahdollista.

Arto Jääskeläinen

Vuoden alusta lähtien perustoimeentulotuen myöntämisestä vastaava Kela pitää virallista henkilötodistusta välttämättömänä, ja maksaa passin tai henkilökortin hankkimisen erikseen. Henkilöllisyystodistusta tarvitaan paljon muuhunkin kuin äänioikeuden käyttämiseen.

Suomessa on noin 4,2 miljoonaa äänioikeutettua. Yli miljoonalla äänioikeutetulla ei Poliisihallituksen tilastojen mukaan ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia. Noin puolelta miljoonalta äänioiketetulta puuttuu ajokortti. Voimassaolevia kuvallisia Kela-kortteja löytyy Kelan tilastojen mukaan 460 000. Reilut parikymmentä euroa maksaneita kortteja ei enää myönnetä.

Arto Jääskeläinen.
Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan äänioikeuden käyttämisestä on aina koitunut äänestäjälle joitakin kuluja, vaikka äänioikeus on perusoikeus.Jani Saikko / Yle

Valijohtaja: Äänestämisestä on aina ollut kuluja

Perusoikeuden käyttämisessä tarvittavien henkilöllisyystodistusten maksullisuudesta on kanneltu oikeuskanslerille. Tämän vuoksi äänestämistä varten on mahdollista saada ilmainen poliisin myöntämä henkilökortti. Se on voimassa vain yhden äänestyskerran, ja sitä varten tarvittavat passikuvat on hankittava itse.

Äänestäjällä on aina ollut 110 vuoden aikana jotain kustannnuseriä äänestämisestä.

Arto Jääskeläinen

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että mahdollisuudesta kortin hankkimiseen kerrotaan äänioikeudesta kertovassa kirjeessä.

– Äänestäjällä on aina ollut 110 vuoden aikana jotain omia kustannnuseriä äänestämisestä. Esimerkiksi sillä tavoin, että hän joutuu matkustamaan äänestyspaikalle. Äänestyspaikka voi olla kaukanakin, ja hän voi joutua käyttämään bussia tai omaa autoa.

Vaalitoimitsijan tuttu saa äänestää

Mutta vaikka lompakossa ei olisi senttiäkään henkilöllisyyden vahvistavan todistuksen hankkimiseen, voi äänestämään silti päästä.

– Käytännössä tällainen ongelma on ollut kaikki nämä vuodet ja vuosikymmenet, että kaikilla äänestäjillä ei ole ollut sitä oikeanlaista dokumentaatiota, esimerkiksi henkilökorttia tai edes ajokorttia. Tässäkään tapauksessa äänestäminen ei esty, vaan henkilön pitää jollain muulla dokumentilla yrittää todistaa henkilöllisyytensä. Yleensä se onnistuu.

Ei tarvitse olla mitään dokumenttia, jos vaalivirkailija tunnistaa tämän ihmisen.

Arto Jääskeläinen

Jääskeläinen korostaa, että lain mukaan äänestäjällä on velvollisuus todistaa henkilöllisyytensä, mutta laissa ei sanota, millä tavoin. Vaalitoimitsijat käyttävät harkintaa äänestäjän tunnistamisessa. Vaalivirkailijalle voi esimerkiksi esittää vanhentuneitakin henkilöllisyystodistuksia, jos äänestäjä on niistä vielä tunnistettavissa.

– Ei tarvitse olla mitään dokumenttia, jos vaalivirkailija tunnistaa tämän ihmisen. Oleellista on, että vaalivirkailija pystyy tunnistamaan, kuka siinä on äänestämässä. Jos äänestäjällä on mukana henkilöitä, jotka voivat todistaa henkilöllisyyden, niin käsittääkseni tällainenkin todistelu käy.

Ilmainen henkilökortti valtiolle kallis ratkaisu

Jääskeläinen ei usko, että vaalitoimitsijat olisivat joissakin paikoin tiukempia ja toisissa paikoissa suurpiirteisempiä käyttäessään harkintavaltaa.

– Toki kun eri paikoissa on eri ihmiset, niin sävyeroja saattaa olla. Mutta minulla ei ole tiedossa näiden vuosikymmenten aikana yhtään sellaista tapausta, että lopulta olisi jotain henkilöa estetty äänestämästä sillä perusteella, että hänellä ei ole riittävää dokumentaatiota.

Toki kun eri paikoissa on eri ihmiset, niin toki sävyeroja saattaa olla.

Arto Jääskeläinen

Käytännössä äänestäjän tunnistaminen on helpompaa pienillä paikkakunnilla, jossa äänestäjät ja vaalitoimitsijat tuntevat toisensa todennäköisemmin kuin isoissa kaupungeissa.

Äänestäjiä, joilla on ollut mukanaan vain ilmoitus äänioikeudesta, mutta henkilöllisyyttä ei ole saatu todistettua, on Jääskeläisen mukaan käännytetty pois äänestyspaikoilta. Valtion kaikille kustantama ilmainen henkilökortti ratkaisisi pulmat, mutta tämä tuskin toteutuu.

– Sehän olisi todella hieno uudistus, mutta arvelisin, että se tulisi todella kalliiksi.