yle.fi-etusivu

Oma lääkäri ja terveysasema kuntalaiselle elintärkeitä – pieni Soinin kunta turvasi ne yksityistämällä

Reilun 2 000 asukkaan eteläpohjalaiskunta yksityisti sote-palvelunsa vuodenvaihteessa. Näin Soini uskoo säilyttävänsä oman terveysasemansa ja työpaikat sekä pitävänsä kulut kurissa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sairaanhoitaja testaa potilaan näköä.
Soinissa pidettiin kiinni omasta terveysasemasta ja työpaikoista yksityistämällä sote-palvelut.Pasi Takkunen/Yle

Soinin Kukonkylässä asuva Erja Pusaa sairasteli loppuvuodesta nuhakuumetta tai oireiden kovuuden perusteella ehkä jopa influenssaa. Heti alkuvuodesta hän poikkesi tutulle terveysasemalleen tarkistuttamaan, ovatko tulehdusarvot kunnossa. Onneksi olivat.

Erja Pusaa kohtasi terveysasemalla tutut hoitajat, mutta palveluntuottaja on vuodenvaihteessa vaihtunut. Kahdeksan vuotta toiminut Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue purkaantui ja nyt soinilaisten sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Kuusiolinna Terveys Oy. Se on neljän kunnan ja yksityisen Pihlajalinna-konsernin yhteisyritys, jossa Pihlajalinnalla on osake-enemmistö. Eteläpohjalaiset kunnat Alavus, Kuortane ja Ähtäri yksityistivät sotensa jo vuosi sitten.

Erja Pusaa on tyytyväinen Soinin terveysasemalla aiemmin saamaansa palveluun, vaikka viime vuonna lääkäriä hädin tuskin Soinissa nähtiinkään. Ensi viikosta alkaen soinilaiset saavat terveysasemalleen oman lääkärin.

– Ainakin on luvattu, että täällä olisi lääkäri useammin tavattavissa, mutta aika näyttää, miten siinä käy sitten, Erja Pusaa pohtii. Hän on uuden toimijan palvelujen suhteen varovaisen toiveikas.

– Onhan se ajatteluttanut, että miten tässä käy. Tehokkuus lisääntyy, mutta onko sitä lääkäriä sitten aina saatavilla ja mihin asti asiakkaan pitää lähteä. Toisaalta pitää uskoa, että asiat järjestyvät ajan kanssa, Erja Pusaa tuumaa.

Kuusiolinna Terveys Oy tarjoaa perusterveydenhuollon lisäksi myös erikoislääkäripalveluja Ähtärin vanhassa aluesairaalassa. Erja Pusaa on siitä erityisen mielissään.

– Se Ähtärin suunta houkuttaa, koska olen sieltä kotoisin ja paljon käyn Ähtärissä.

Erja Pusaa
Soinin Kukonkylässä asuva Erja Pusaa on varovaisen toiveikas Kuusiolinna Terveys Oy:n tarjoamista palveluista.Pasi Takkunen/Yle

Oma lääkäri tärkein kuntalaisille

Arki sujuu isoista muutoksista huolimatta Soinin terveysasemalla jo mallikkaasti. Sairaanhoitaja, palveluvastaava Marja Leppälä toki myöntää, että vuoden ensimmäinen arkipäivä oli melkoinen.

– Puhelimet ja tietojärjestelmät eivät meinanneet ensin toimia, mutta atk-tuki oli auttamassa meitä, Marja Leppälä kertoo.

Marja Leppälä oli mukana neuvotteluissa, kun Soinin omaa sotea sorvattiin. Hän on tyytyväinen henkilökunnan asemaan ja neuvotteluissa saavutettuihin etuihin.

– Lääkäripalvelut ovat kuntalaisille erittäin tärkeitä, vaikka paljon toki hoitajavastaanotoillakin hoidetaan. Nyt meillä on oma lääkäri ainakin kolmena päivänä viikossa täällä vastaanotolla, ja hän on meille tuttu lääkäri.

– Myös erikoissairaanhoitoon pääsy helpottuu, niin kuin yleensäkin lääkärille pääsy.

– Päivystystoiminta puolestaan hoituu Alavudella 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä.

Hoitajan työuralle miinusta

Marja Leppälän omalla työuralla palvelujen yksityistäminen toi yhden ison miinuksen. Hänellä on sairaanhoitajana lääkkeiden määräämisoikeus, mutta lain mukaan hän ei voi kirjoittaa reseptiä yksityisellä puolella toimiessaan niin kuin julkisen terveydenhuollon palveluksessa.

– Siinä on se iso miinus. En pysty enää hoitamaan asiakasta itse alusta loppuun niin kuin ennen. Muuten voin hoitaa, mutta reseptin pyyntö menee lääkärille, Marja Leppälä harmittelee.

Marja Leppälä iloitsee kuitenkin siitä, että Soinin terveysasemalle saatiin yksi hoitaja lisää. Nyt asemalla työskentelee kolme hoitajaa.

”Itsenäisempi kunta kuin vuosikausiin”

Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg uskoo, että sosiaali- ja terveyspalvelujensa yksityistämisen myötä Soinin kunta on itsenäisempi kuin mitä se on ollut vuosikausiin.

– Ennenhän meillä oli yhteistoiminta-alueella yhteislautakunnat, jotka hoitivat palvelutuotannon yhdessä, eikä kunnanhallituksilla ollut otto-oikeutta. Tässä mielessä palaamme nyt itsenäiseen kuntapäätöksen aikaan, jolloin voimme itse nopeammin ja joustavammin päättää omista asioistamme.

Soinin kunta on solminut sote-palveluistaan kymmenen vuoden sopimuksen, jossa on viiden vuoden optio. Stefan Sundberg sanoo, että sopimuksella Soinin kunta turvaa ennen kaikkea terveysaseman ja työpaikkojen säilymisen kunnassa. Lääkäripalvelujen lisäksi myös Soinin hammaslääkäri- ja työterveyspalvelut ovat kunnossa.

Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg
Kunnanjohtaja Stefan Sundberg arvioi, että Soini on oman sote-ratkaisunsa myötä nyt itsenäisempi kunta kuin vuosikausiin.Pasi Takkunen/Yle

Kustannusten nousu kuriin

Soinin kuntaa ajoi mukaan Kuusiolinnaan myös halu hillitä sosiaali- ja terveysalan kustannusten nousua. Sopimuksen mukaan tänä vuonna kustannukset eivät nouse ja seuraavana vuonna nousu on pari prosenttia. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella kustannukset karkasivat pahimmillaan 5–6 prosenttia vuodessa.

– Eikä se ollut yhteistoiminta-alueen vika. Sellaisessa järjestelmässä, jossa usea Suomen kunta nyt on, kustannukset eivät helposti ole hallinnassa. Meillä se nyt sopimuksen mukaan on ensimmäisenä vuonna nolla ja seuraavana kaksi prosenttia.

Stefan Sundberg arvioi, että Kuusiokuntien kaltaiset ratkaisut saattavat yleistyä Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla Suupohjan kunnilla Kauhajoella, Isojoella ja Karijoella on myös vetoa Kuusiolinnaan. Se sopii Soinille.

– Mitä suuremmaksi tämä asukaspohja saadaan, sen parempia erikoissairaanhoidon palveluja saadaan tänne lähiseudulle, Stefan Sundberg uskoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti