Nuolaisitko lapsena jäistä metallia? Ylen toimittaja testasi aikuisena

Psykologi arvioi, että jääkylmä metalli houkuttaa, koska suu on keskeinen keino tutustua maailmaan jo vauvana.

kieli (ruumiinosat)
Näkymä Puijolta
Toni Pitkänen / Yle

Empiirisen kokemuksen perusteella lähes jokaisen suomalaisen lapsuuteen kuuluu testi, jossa kokeillaan miten kieli jämähtää kiinni teräksiseen kaiteen, useimmiten pyykkitelineeseen.

Lasten psykoterapeutti, psykologi Kristina Masanen arvelee, että lasten tarpeelle nuolaista jäistä metallia ei löydy tieteellisesti pätevää selitystä. Masasella on kuitenkin valistunut arvio siitä, miksi lapsi nimenomaan nuolaisee jäätä sen sijaan, että kokeilisi sitä vaikka sormella.

– Suu on lapselle keskeinen keino tutustua maailmaan. Vauvana ympäristöön tutustuminen lähtee liikkeelle suulla kokeilemisella, ja pieni lapsihan laittaa kaiken suuhunsa. Ehkä tämä on jäänne siitä, Masanen arvelee.

Kyseessä voi olla myös lapsen luontainen uteliaisuus, Masanen pohtii.

– Monella lapsella on jo tieto siitä, ettei jäisen metallin koskettaminen kielellä kannata. Silti sitä pitää kokeilla ainakin kerran elämässä.

Vilma Ruokoski testasi miten nopeasti kieli jäätyy metallikaiteeseen 20,3 asteen pakkasella.

Onnistuu se kuumana kesäpäivänäkin

Yle Mikkelin toimittaja Vilma Ruokoski, 26, halusi muiden lapsuusvuosien kokemuksen aikuisena. Hän ei muista aiemmin nuolaisseensa jääkylmää metallia. Paikaksi valittiin autoluiskaa reunustava teräskaide. Pakkasta Mikkelin toimituksen epävirallisessa mittauspisteellä oli testihetkellä 20,3 astetta.

Kieli jämähti kaiteeseen välittömästi. Vei tovin saada se irti, vaikka pullosta valutettu lämmin vesi oli lähellä.

Helsingin yliopiston kehitysbiologian ja lasten patologian professori Hannu Sariola on hänkin laittanut kielen metalliin lapsena, mutta kuumana kesäpäivänä.

– Jäätelöpakastimen putki oli houkuttelevan näköinen. Kyllä se itketti jälkeenpäin, Sariola muistelee.

Ei tätä voi kieltää, sillä kiellot vain yllyttävät pikkupoikia tekemään hulluuksia.

Hannu Sariola

– Se osa kielestä, joka jäi kiinni putkeen, repeytyi irti. Verta tuli valtavasti, mutta se lakkasi itsestään. Ei siitä kovin syvää vauriota synny.

Hannu Sariola ei vanhaa, sukupolvelta toiselle siirtyvää tapaa lähtisi erityisesti kieltämään.

– Ei tätä voi kieltää, sillä kiellot vain yllyttävät pikkupoikia tekemään hulluuksia. Kieli on nopea parantumaan, vaikka siinä on mukana vaikka mitä bakteereja. Itselläni se oli ainoa kerta. Niin kipeä oli ja useita päiviä meni paranemiseen.