Lisää pärinää Päijät-Hämeen metsiin – uusi moottoriurheilutapahtuma toukokuussa

Enduroa ja motocrossia yhdistävän kansainvälisen kilpailun odotetaan tuovan toukokuussa jopa 10 000 katsojaa Päijät-Hämeeseen.

moottoripyöräurheilu
Motocross
EPA

Moottoripyöräurheilun tarjonta Päijät-Hämeessä kasvaa, kun Vierumäellä järjestetään toukokuussa uusi kansainvälinen cross country -kilpailu. Vierumäki Grand National Cross Country ajetaan motocross- ja enduropyörillä Asikkalan maastoissa. Uusi tapahtuma ei kilpaile Päijänteen ympäriajon kanssa, koska kyse on eri lajeista.

– Cross countryssä ajetaan motocrossin tapaan nopeahkolla radalla mies miestä vastaan. Endurosta tulee kestävyyspuoli, eli kilpailu kestää kolme tuntia ja eniten kierroksia ajanut voittaa, selvittää tapahtuman järjestelyistä Asikkalan moottorikerhon puheenjohtaja Mika Brandt.

Cross country on tuttu muun muassa Gotlannista, jossa vastaavaa kilpailua on ajettu jo 30 kertaa. Gotlannin kisa on yli kolmella tuhannella osanottajallaan lajin kansainvälinen suurkisa. Vierumäelle odotetaan 1000–1500 kilpailijaa ympäri Eurooppaa.

– Kun mukaan lasketaan mekaanikot ja avustajat sekä perheet, päästään jo useaan tuhanteen vieraaseen. Meillä ei ole virallista yleisötavoitetta, mutta odotamme paikalle tuhatmäärin yleisöä eli kokonaismäärä saattaa nousta jopa yli 10 000:een, laskee Brandt.

Vierumäki on Gotland Grand Nationalin sisarkisa. Gotlannin kisan omistajalla on suunnitelmissa kehittää kilpailujen sarja, jolle haettaisiin jatkossa mahdollisesti EM-statusta.

– Näistä syistä tämä on näin ensimmäisellä kerralla oma, itsenäinen kilpailunsa, jossa ei jaeta SM-, EM- tai muita sarjapisteitä, kertoo Brandt.

Cross country kiinnostaa suomalaisia

Brandtin mukaan cross country on kansainvälisesti nouseva laji, jonka suosio kasvaa nopeasti myös Suomessa. Täällä kilpailussa nähdään yleensä 400 – 800 kilpailijaa.

Syinä ovat muun muassa harrastajaystävällisyys, kustannukset ja helppous.

Mika Brandt

– Syinä ovat muun muassa harrastajaystävällisyys, kustannukset ja helppous, aloittaa Brandt.

CCtä voidaan ajaa sekä motocross- että enduropyörillä ja kilpailut ovat lyhyitä.

– Mennään tapahtumapaikalle, katsastetaan pyörät ja ajetaan muutama tunti kilpaa. Parhaassa tapauksessa palkintojen jako on heti kisan jälkeen ja sitten pääseekin jo kotimatkalle eli hyvin kompakti kokonaisuus, kehuu Brandt.

Ympäristö ja vapaaehtoiset avainasemassa

Uuden tapahtuman kilpailukeskuksena toimii Suomen Urheiluopisto. Monen muun suuren tapahtuman tavoin Vierumäellä ja Asikkalassa on jo etukäteen tehty paljon töitä ympäristöystävällisyyden eteen ja vapaaehtoisia tarvitaan tietysti suuri joukko.

Olemme kaikin tavoin pyrkineet minimoimaan tapahtuman ympäristövaikutukset.

Mika Brandt

– Kilpailu ajetaan Vesivehmaan lentokeskuksen ympäristössä. Alue on maakuntakaavassa melualuetta, joten melu ei tuo ongelmia, aloittaa Brandt.

Kilpailurata hyödyntää alueella jo olevia puolustusvoimien vanhoja harjoitusreittejä ja yhteistyötä on tehty monen tahon kanssa.

– Olemme alusta asti tehneet vahvasti yhteistyötä Asikkalan kunnan ja ympäristöpuolen kanssa. Maastokartoitukset on tehty hyvissä ajoin ja olemme kaikin tavoin pyrkineet minimoimaan tapahtuman ympäristövaikutukset.

Jos paikalle todella saapuu 10 000 vierasta on selvää, että vapaaehtoistyövoimaa tarvitaan runsaasti.

– Puhutaan sadoista henkilöistä. Käymme parhaillaan neuvotteluja useiden eri tahojen kanssa, selvittää Brandt.