Maakuntaviestit käpertyneet takavuosien loistostaan – "Tästä voi tulla jatkossa todellakin sellainen maakuntien välinen viestikilpailu"

Takavuosina maakuntaviesti oli monelle hiihtäjälle kauden kohokohta. Nykyään takavuosien loistosta on monessa maakunnassa jäljellä enää muisto. Esimerkiksi Etelä-Savossa a-sarjan joukkue olisi saatu loppiaiseksi kasaan ainoastaan kuudesta kunnasta.

Maakuntaviesti
Hihitolatu
Tämänvuotinen Etelä-Savon maakuntaviesti hiihdetään Mikkelin Rantakylässä helmikuun puolivälissä.Kalle Pallonen/Yle

Reilu kolme vuosikymmentä sitten entisen Mikkelin läänin maakuntaviesti hiihdettiin Pieksämäellä, katsojia oli ladun varsin mustana, Harri Kirvesniemi toi maajoukkuehiihtäjien tähdittämän Mikkelin maalaiskunnan joukkueen voittajana maaliin ja koko komeudesta tehtiin juttu illan Urheiluruutuun. Se oli sitä aikaa.

– Maakuntaviesti herätti aikanaan tunteita, jännitti ja oli oikeastikin yksi kauden pääkisoja. Siinä piti onnistua, muistelee 35 maakunviestiä hiihtänyt Suur-Savon hiihdon puheenjohtaja Heikki Hämäläinen.

– Muistan eräänkin Savonlinnassa hiihdetyn maakuntaviestin kun sain nostaa Juvan joukkueen ykköseksi. Voin sanoa, että oli mahtava paikka laskea Aholaidan stadionille ensimmäisenä. Loppukiritaistossa Juva hävisi lopulta sen viestin Mikkelille, mutta olen aina hiihtänyt sydämestäni maakuntaviestiä.

Maakuntaviesti herätti aikanaan tunteita, jännitti ja oli oikeastikin yksi kauden pääkisoja

Heikki Hämäläinen

Nykypäivänä tilanne on kokolailla toinen. Maajoukkuehiihtäjät raatavat maailmalla, eikä Itä-Suomessakaan saada lähimainkaan jokaisesta kunnasta jalkeille viestijoukkuetta. Pohjois-Savossa viestiä ei ylipäänsä hiihdetä enää kuntien välisenä viestikilpailuna. Pohjois-Karjalassa maakuntaviesti voi vielä suhteellisen hyvin, mutta Etelä-Savossa perinteisillä vahvoilla hiihtopitäjilläkin on hankaluuksia joukkueen kasaamisessa.

– Monessa kunnassa on vanhemmista hiihtäjistä puutetta. Nuoria vielä saadaan ehkä helpommin, pohtii tämän vuotisen Etelä-Savon maakuntaviestin kilpailunjohtaja Heikki Häkkinen.

– Silloin 80-luvun ja 70-luvun puolella jouduttiin tekemään karsintahiihtoja ketkä pääsevät ykkösjoukkueeseen.

Kyllä se tulevaisuus näyttää aika heikolta

Heikki Hämäläinen

Suur-Savon hiihto esitti jo viime keväänä naapurimaakunnille maakuntaviestin uudistamista ylimaakunnalliseksi. Tuossa mallissa mukana olisivat Itä-Suomen maakuntien lisäksi myös Etelä-Karjala ja Kymenlaakso.

– Kyllä se tulevaisuus näyttää aika heikolta. Meidän pitää keksiä jotain uutta tähän maakuntaviestiin ja ideoita on olemassa. Tästä voi tulla jatkossa todellakin sellainen maakuntien välinen viestikilpailu. Voi olla, että Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso kilpailevat sitten keskenään. Tällaista ideaa on jo viritetty, avartaa Suur-Savon hiihdon puheenjohtaja Heikki Hämäläinen vireillä olevia suunnitelmia.

– Näen, että kyllä tällaiselle kilpailulle on edelleen tilausta ja sille on tämä perinteinen paikka loppiaisena.

Kireän pakkasen vuoksi maakuntaviestejä on jouduttu jälleen siirtämään perinteiseltä paikaltaan myöhempään ajankohtaan. Pohjois-Karjalassa viesti hiihdetään sunnuntaina. Etelä-Savossa uusi paikka kalenterista löytyy vasta helmikuun puolivälissä, jolloin maakuntaviesti hiihdetään keskellä viikkoa iltakilpailuna.

– Pakkasraja juniorisarjoissa on miinus 16 astetta. Loppiaiseksi on luvattu yli 20 astetta pakkasta, joten näillä mennään, toteaa kilpailunjohtaja Heikki Häkkinen.