1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylitornio vahvistanut paikkansa jääspeedwayn areenana

Lauantaina Ylitornion Ainiovaarassa ajetaan jo toisena peräkkäisenä vuotena jääspeedwayn MM-tason kilpailu.

Jää-speedway
Jääspeedwayta ajetaan Ylitornion Reväsjärvellä.
Moottoripyöräilijät jäällä.Kyösti Vaara/ Yle

Ylitorniosta on tullut vahva jääspeedwaypaikkakunta. Lauantaina Ainiovaarassa ajetaan jo toisena peräkkäisenä vuotena lajin MM-tason kilpailu.

Myös jääspeedwayn harjoitusleirejä on järjestetty Ylitorniolla vuodesta 2009 lähtien. Reväsjärven jäällä järjestetyille leirille ovat osallistuneet kaikki suomalaiset ajajat sekä ajajia Euroopan maista.

Viikonloppuna kilpailun järjestää Oulun moottorikerho, yhdessä paikallisten seurojen kanssa. Kisan taso on kova, kertoo Jarmo Hirvasoja Oulun Moottorikerhosta.

– Kuusitoista miestä tulee tänne ajamaan keskenään ja kuusi pääsee jatkoon GP:hen. Eli taso on kova. GP alkaa helmikuussa Venäjällä ja Alma Atassa Kazakstanissa eli nykyisessä Almatin kaupungissa ja sitten kilpailuja on Hollannissa ja Berliinissä. Eli viidessä eri paikassa. Sen jälkeen ratkeaa lajin maailmanmestaruus ja mitalien värit, sanoo Hirvasoja.

MM-tason kilpailun järjestäminen on vaatinut jälleen ison työn.

– Kunta on ollut hyvin matkassa ja Aavasaksan urheilijat on luovuttanut tämän paikan meille käyttöön. Hekin tulevat talkoilemaan meidän kanssa. Kyllä tämä on aika kova puristus, etenkin kun on tällaiset kelit, ei täällä paljon laiskotella.

Oulun moottorikerholla on kokemusta jääspeedwaykilpailujen järjestäjänä. Oulussa on aikaisemmin järjestetty kymmenkunta MM-tason kilpailua. Nykyisin Oulun Raatin stadionia ei enää jäädytetä talviurheilun käyttöön.

– Olemme löytäneet hyvän yhteistyökumppanin Ylitorniolta. Kunta on vahvasti talviurheiluun panostava kunta ja näin talviurheilu ja moottoriurheilu kohtaavat täällä, Hirvasoja kertoo.

Piikit jääspeedwaytä ajettavassa moottoripyörässä
Moottoripyörien renkaissa on liukuesteinä pitkät piikit.Jarno Tiihonen / Yle

Eteenpäin metanolilla ja risiiniöljyllä

Hirvasojan mukaan jääspeedway on varsin ekologinen moottoriurheilulaji.

– Polttoaineena käytetään vain puhdasta metanolia ja voiteluaineena risiiniöljyä. Äänenvoimakkuus on tiukasti säännöissä määrätty ja sitä valvotaan, kuten kaikkia muitakin turvallisuus- ja ympäristöasioita.

Jääspeedway on laji, joka ei sovi herkkähipiäiselle. Jo yksistään talviset olosuhteet asettavat omat haasteensa kuljettajille.

– Siihen kun lisätään, että moottoripyörien renkaissa on liukuesteinä 28 millimetriä pitkät piikit ja kamppailu radalla on intensiivistä, on aika raju paketti valmis. Mutta kun on asianmukaiset laitteet ja varusteet sekä urheilullinen asenne, niin laji on upea, myös katsojan kannalta.

Jääspeedwayta on ajettu jo 1920-30 -luvulta alkaen. Maailmanmestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1966 lähtien. Lajin mahtimaana on aina ollut Neuvostoliitto ja Venäjä.

– Siellä on panostettu voimakkaasti lajiin. Saavutukset puhukoon puolestaan, vain seitsemän kertaa on maailmanmestaruus mennyt Venäjän ulkopuolelle.

Korjattu 9.1.2016 kello 9:14 Ainiovaaran urheilijat nimen tilalle Aavasaksan urheilijat.

Lue seuraavaksi