Hämeen poliisi sopi rynnäkkökiväärin palauttamisesta rikollisten kanssa

Lahdessa kesällä varastettu puolustusvoimien rynnäkkökivääri tuotiin poliisilaitoksen nurkille. Aseen palauttaja sai jatkaa matkaansa.

puolustusvoimat
Rynnäkkökivääri RK-62
Rynnäkkökivääri RK-62 Puolustusvoimat

Hämeen poliisi on kertonut yksityiskohtia siitä, miten se sai kesällä varastetun puolustusvoimien rynnäkkökiväärin takaisin. Poliisi sai soiton tuntemattomalta henkilöltä, joka lupasi järjestää rynnäkkökiväärin poliisille sillä ehdolla, että hän saisi jatkaa vapaasti matkaansa eikä hänen henkilöllisyyttään yritettäisi selvittää. Rikoskomisario Ville Hahl antoi lupauksen.

Hahl kertoo Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin sopia.

– Vain pari viikkoa aiemmin vastaavalla aseella ammuttiin työssä oleva poliisi kuoliaaksi Vihdissä ja toinen haavoittui, sanoo Hahl Ilta-Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisille ilmoitettiin aseen luovutusaika- ja paikka muutama minuutti ennen luovutusta. Ase luovutettiin poliisilaitoksen viereisellä kadulla sovitusti. Poliisi ei estänyt asekassin toimittaneen henkilön poistumista paikalta annetun lupauksen vuoksi. Poliisi halusi huomioida myös sivullisten ja oman turvallisuutensa. Aseen luovuttajan henkilöllisyys jäi tuntemattomaksi.

Rikoskomisario Ville Hahlin menettelystä on alkanut oma poliisitutkintansa.

Uhkaus "kadulle"

Jos asetta ei olisi löydetty, olisivat poliisi ja puolustusvoimat jatkaneet kotietsintöjä laajasti. Hahl oli pyytänyt välittämään "kadulle" sanaa, että poliisi ja puolustusvoimat jatkavat etsintöjä voimallisesti ja entistäkin laajemmin rynnäkkökiväärin löytämiseksi. Kun se löytyy, etsinnät loppuvat.

Poliisi oli jo tehnyt lukuisia kotietsintöjä, joissa se oli löytänyt laitonta omaisuutta tai etsintäkuulutettuja henkilöitä. Etsinnöissä löytyi muun muassa huumausaineita ja muita varastettuja aseita, varastettu moottoripyörä sekä kannabiskasvattamo.

Rynnäkkökivääri joutui vääriin käsiin, kun Lahdessa murtauduttiin puolustusvoimien käytössä olevaan autoon.