100-vuotiaan Suomen juhlaviinit uhkaavat jäädä Ranskaan – syynä alkoholilain uudistus

Alkoholilain uudistus on kieltämässä alkoholin etämyynnin. Tämä olisi kova isku suomalaiselle Château Carsinin viinitilalle, joka myy lähes kaikki pullonsa Suomeen verkkokauppansa kautta. Viinitilan viinejä on myös valittu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden juhlaviineiksi.

Kotimaa
Château Carsin viinitilalla valmistellaan rypäleiden keräystä.
Château Carsin viinitilalla valmistellaan rypäleiden keräystä.Château Carsin

Alkoholilain uudistus on vielä lausuntokierroksella. Tällä hetkellä luonnos on sillä mallilla, että lakiuudistus kieltäisi alkoholin myymisen muista maista Suomeen verkkokauppojen kautta.

Tämä on kitkerä uutinen Ranskan Bordeauxissa sijaitsevalle Château Carsinin viinitilan omistajille, Berglundin sisaruksille.

– Meidän koko toiminta on uhattuna, sanoo Juha Berglund.

Château Carsin tuottaa vuosittain noin 80 000 pulloa viiniä, joista Berglundin mukaan merkittävä osa myydään Suomeen viinitilan verkkokaupan kautta. Pullojen etämyyntiä Suomeen ei noin vain korvata esimerkiksi keskittymällä yksinomaan Ranskan markkinoihin.

– Kun perustimme viinitilan, täällä oli 20 000 viinitilaa. Nyt täällä on noin 8 000, mutta ala on silti kohtuullisen kilpailtua, Berglund hymähtää.

Pulloja saa jatkossakin ostaa netin kautta, kunhan hoitaa kuljetuksen itse

Lakiuudistuksen myötä alkoholin etäosto olisi kuitenkin edelleen mahdollista. Etäosto eroaa etämyynnistä niin, että etäostossa alkoholin ostaja järjestää alkoholin kuljetuksen Suomeen itse, ja hoitaa itse myös tarvittavan valmisteveron maksun. Myyjä ei saa edesauttaa kaupankäyntiä millään lailla.

Berglundin mukaan on käytännössä mahdotonta, että hänen asiakkaansa järjestelisivät kuljetuksensa itse DHL:n kaltaisten pakettikuljetusfirmojen kautta. Suurin osa Château Carsinin verkkokaupan tilauksista on 6-12 pullon suuruisia. Berglund on tähän mennessä niputtanut asiakkaitten tilaukset yhteen ja lähettänyt niitä Suomeen lavoissa.

– Näin yksikkökustannukset per pullo pysyvät jollain tavalla kohtuullisena. Kuuden pullojen toimitusten toimitus kuljetusfirman kautta maksaisi enemmän kuin itse viinit. Ja siinä pitää tehdä monta toimenpidettä, maksaa lähetykset moneen eri tahoon.

Kaikkien viinitilan viinien myyminen Suomeen pelkästään Alkon kautta ei taas ole taloudellisesti järkevää, Berglund sanoo aiempien kokemustensa perusteella.

– Kun Alko myy pullon kymmenellä eurolla, minä saan siitä 2,8 euroa.

100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi valmistetut juhlaviinit.
100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi valmistetut juhlaviinit.Suomi 100

Jäävätkö Suomi100-juhlaviinit Ranskaan?

Viisi Château Carsinin viiniä on valittu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden viinien joukkoon. Niistä kuitenkin vain kaksi on saatavilla Alkon valikoimista, ja muita kolmea on tilattava verkkokaupan kautta, ellei niitä ole satuttu tilaamaan lähiravintolaan.

– Jos alkoholilain uudistus astuisi ehdotetussa muodossa voimaan, jäisi varmastikin suuri osa suoramyynnistämme toteutumatta, mukaan lukien ne viinit, jotka on hyväksytty juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä, Berglund toteaa.

Berglund ihmettelee lakivalmistelua, johon alkoholin etämyynnin kielto on ilmaantunut "vaivihkaa".

– En voi hyväksyä lakiehdotusta, josta eduskuntaryhmätkään eivät ole vielä kuulleet mitään. Jos eduskunta tämän hyväksyy, viinin ja oluen ystävät tulevat menettämään merkittävän tavan hankkia tuotteita. Tämä vie meidät taas vuosikymmeniä taaksepäin.