yle.fi-etusivu

Diabeetikko Kaarina on huolissaan lääkekulujen nostamisesta: "Monella ei ole varaa lääkkeisiin"

Diabeteslääkkeiden korvaukset laskivat tämän vuoden alussa. Diabetesta sairastava Kaarina Kannisto uskoo, ettei pienituloisten rahat riitä lääkkeisiin.

lääkekorvaukset
Kaarina Kannisto
Diabetesta sairastava Kaarina Kannisto pelkää, että pienituloisilla ei ole varaa maksaa lääkkeitä itse. Tanja Kröger / Yle

Lahden Seudun Diabeetikkojen puheenjohtaja Kaarina Kannisto on pöyristynyt muutoksesta, jonka myötä diabeteslääkkeiden korvausluokka alennettiin tämän vuoden alussa. Aiemmin lääkkeet korvattiin sataprosenttisesti. Nyt omavastuu lääkkeiden hinnasta on 35 prosenttia eli Kela korvaa lääkkeistä enää 65 prosenttia.

Insuliinien korvaus säilyy sataprosenttisena. Lääkekorvausten muutos tuntuu erityisesti kakkostyypin diabetesta sairastavilla, jotka käyttävät tablettihoitoa. Aiemmin käyttöön otettu, vuosittainen 50 euron alkuomavastuu koskee kaikkia täysi-ikäisiä diabeetikkoja.

– Uskon, ettei ole ainoatakaan kakkosluokan diabeetikkoa, joka elää pelkällä insuliinilla. Tietämys päättäjätasolla puuttuu, sanoo kakkosluokan diabetesta itse sairastava Kannisto.

"Tulee yhteiskunnalle kalliiksi"

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Diabetesliitto on jo ilmaissut huolensa siitä, että ihmiset eivät pysty hankkimaan tarvitsemiaan lääkkeitä. Myös Kannisto pelkää samaa.

– Monella ei ole varaa lääkkeisiin. Lääkekorvausten alentaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi, Kannisto sanoo.

Kannisto sanoo, että päätöksissä ei ole huomioitu sitä, että diabeteslääkkeiden lisäksi diabetesta sairastavilla on usein myös monia muita lääkkeitä. Kannistolla itsellään on viisi muuta lääkettä insuliinin lisäksi.

– Diabetes on myös valtimosairaus, joten lisäksi monella on myös kolesteroli- ja verenpainelääke. Esimerkiksi minulla on aivoverenkiertohäiriö, jota ei korvata ollenkaan.

Esimerkiksi Kannistolle kolmen kuukauden lääkkeet maksoivat vielä viime vuonna 100 euroa kolme kuukaudessa. Kun verrataan tähän vuoteen lääkekorvausten jälkeen, Kannistolle maksettavaksi jäävä osuus nousi tuntuvasti.

– Nyt summaksi tulee kolmessa kuukaudessa reilusti yli 200 euroa, Kannisto kertoo omista lääkekuluistaan.

Avun hakeminen voi olla vaikeaa

Kannisto sanoo, että hän saa hyvää eläkettä, mutta monella muulla tilanne on huono.

– Saamme diabetesyhdistykseemme palautetta tästä jatkuvasti. Jos diabeteslääkitystä ei ole varaa noudattaa, tulee koko ajan lisäseurauksia. Lääkkeiden, kuten insuliinin, poisjättäminen on hyvin vaarallista.

Monen voi olla vaikeaa hakea apua lääkkeisiin.

– Ei auta muu kuin mennä sossuun tai Kelasta kyselemään. Se on aika monelle iso kynnys lähteä.

Lääkekorvauksen muutos osui erityisesti kakkostyypin diabetesta sairastaviin. Ykköstyypin diabetesta sairastavilla on pakko olla lääkitys.

– Kakkostyyppiläiset joutuvat käyttämään huomattavasti enemmän lisälääkkeitä, koska heillä on huomattavasti enemmän lisäsairauksia.

Kannisto toivoo, että päättäjätasolla herättäisiin muutokseen.

– Sen tietää, että näitä muutoksia ei peruta. Toivon, että päättäjät miettisivät tarkasti, mihin ollaan menossa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti