Varusmiesten some-julkaisut voivat olla turvallisuusriski – "Arkaluontoista tietoa voi paljastua"

Varusmiehille somen käyttö on arkipäivää. Mutta sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ja tiedot voivat olla turvallisuusriski.

Varusmiehille suuria sotasalaisuuksia ei juurikaan kerrota, mutta eräs painava tekijä on Puolustusvoimien kaupalliset sopimukset, jotka kieltävät laitteiden kuvaamisen. Kuva: Matti Myller / Yle

Puolustusvoimilla on paljon sellaista tietoa, jota ei haluta päästää julkisuuteen. Somessa leviävät varusmiesten ottamat kuvat paikkatietoineen voivat olla turvallisuusriski, sillä ne antavat mahdollisuuden tietojen väärinkäyttöön.

Puolustusvoimat on reagoinut tilanteeseen antamalla tiukat sosiaalisen median toimintaohjeet sekä varusmiehille, että reserviläisille.

Varusmiespalveluksessa ei suuria sotasalaisuuksia

Ohjeissa painotetaan yksityisyyden ja operaatioiden turvallisuuden varmistamista. Varusmiehille suuria sotasalaisuuksia ei juurikaan kerrota, mutta eräs painava tekijä on Puolustusvoimien kaupalliset sopimukset, jotka kieltävät joidenkin laitteiden kuvaamisen.

– Valokuvaaminen on lähtökohtaisesti kielletty sotilasalueella, ellei se ole erikseen sallittu. Valokuvien kautta tiedot voivat levitä, mutta salaista tietoa varusmiehillä harvoin saatavilla.

Emme halua, että sellaista materiaalia leviää.

Anna Lind, Puolustusvoimat

– Mutta jos suuria määrä tietoa yhdistetään, niin kokonaisuutena se voi paljastaa sellaisia asioita, joita ei haluta julki, kertoo Pääesikunnan viestintäosaston verkkopäällikkö Anna Lind.

Puolustusvoimat on puuttunut tiukemmin muun muassa aseiden käsittelyyn kuvissa, varsinkin jos mahdollinen turvallisuusriski on ollut ilmeinen.

– Tilanne ei ole välttämättä aidosti ollut vaarallinen, mutta emme halua, että sellaista materiaalia leviää.

Tietoisku some-turvallisuudesta

Palvelukseen astuvat varusmiehet saavat lyhyen, noin tunnin kestävän tietoiskumaisen some-ohjeistuksen. Perusviesti kuuluu, ettei itsestä kerrota liikaa: ei paljasteta omaa kotiosoitetta, eikä poissaoloa. Toisten yksityisasioita kertominen on myös kiellettyä.

– Sotaharjoituksissa pitää osata laittaa oman puhelimen paikannustiedot pois käytöstä. Vaikka Instagramiin ottaisi pelkkiä maisemakuvia, paikkatieto voi tallentua kuvan metatietoihin. Eräät palvelut osaavat sijoittaa harjoituksista napatun kuvan kartalle, Lind muistuttaa.

Yksilö on ketjun heikoin lenkki

Some-ohjeistuksesta huolimatta ongelmia on ilmennyt jonkin verran. Pääesikunnan viestintäosaston verkkopäällikkö Anna Lindin mukaan varusmiehille on annettu silloin vinkkiä, että noin ei kannattaisi toimia.

– Asiat hoidetaan joukko-osasto tasolla ja minulla on sellainen käsitys, että ne eivät ole kovin suuria ongelmia. Ohjeistus kerrotaan palveluksen alkaessa ja virheistä muistutetaan tarvittaessa.

Tietosuojattuun tietoon käsiksi pääsevät lopulta vain harvat varusmiehet.

Anna Lind, Puolustusvoimat

Puolustusvoimissa toimintaympäristö on pyritty rakentamaan niin, että arkaluontoinen tieto ei pääse vuotamaan vääriin käsiin.

– Omalle henkilöstölle on annettu erittäin hyvät toimintaohjeet. Tietosuojattuun tietoon käsiksi pääsevät lopulta vain harvat varusmiehet. He ovat tehneet vaitiolovakuutuksen, ja he ovat saanet tarvittavan tietoturvakoulutuksen, sanoo Anna Lind.