yle.fi-etusivu

Uskaltaako kovalla pakkasella kuntoilla? – ”Liikkuvalle ihmiselle huonointa on jättää liikkumatta”

Kylmässä kuntoilu rasittaa sydäntä vain hiukan enemmän kuin lämpimässä. Jos hengityksen suojaa, voi liikkua huoletta kovassakin kelissä.

fyysinen kunto
Hiihtolatu talviurheilu
Yle

Hiihtäjän on hyvä hiihdellä tiukemmassakin pakkasessa. Ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta kannustaa kaikkia liikkumaan ulkona.

– Sydämen toiminnan kannalta kylmässä on vähän raskaampaa. Verenpaine pysyy vähän korkeammalla kuin lämpimässä, koska ihon pintaverisuonet pysyvät supistuneina. Verenpaine kohoaa noin 20 elohopeamillimetriä kaikilla pelkästään sen vuoksi, että kasvoihin tulee kylmää.

Ikäheimo johtaa parhaillaan tutkimusta, jossa selvitetään, kuinka terveysliikuntasuositusten mukainen liikunta yhdessä kylmäaltistuksen kanssa vaikuttaa sepelvaltimotautipotilaiden sydän-ja verisuonitoimintoihin.

Ikäheimon mukaan kohtuullisen liikunnan määrässä eli noin 50–60 prosentissa maksimaalisesta rasituksesta elimistön rasitus kylmässä on vain hiukan koholla. Liikkua siis saa.

– Siinä ei ole mitään estettä. Hengityssuojaimia voi käyttää. Myös astmaatikoille on suositeltavaa liikkua ympärivuotisesti.

Nenän ja suun eteen suoja

Itä-Suomen yliopiston liikuntafysiologian professori Heikki Tikkanen on samoilla linjoilla. Nenän ja suun eteen tulevaa hengityksen suojainta tai -lämmitintä käyttämällä liikkumisesta kovallakin pakkasella tulee suositeltavaa.

Reippaasti liikuttaessa pelkkä nenähengitys ei riitä, vaan hengitettävä on myös suun kautta. Yleensä suun kautta hengitettävän ilman ongelmaksi mainitaan kylmyys, mutta vielä suurempi ongelma on kuivuus.

– Hengityksen suojausta on vähätelty. Siinähän ideana on, että ulospäin hengitettäessä se suojain ottaa kosteuden ja lämmön sinne suojaimeen. Hengitysilman kannalta on tärkeää, että se ilma on kosteaa. Ongelma on se, että keuhkorakkuloissa on sademetsän olosuhteet eli sadan prosentin ilmankosteus. Ja se kosteus otetaan sisään hengitysilmasta.

Kauluri- tai maskimallisia suojaimia käyttämällä olo tuntuu myös lämpimämmältä. Vaatteita tarvitaan kuntoillessa vähemmän, kun rintakehä ei kylmety samalla tavalla kuin kylmää ilmaa sisäänhengitettäessä.

Aloita hitaammin ja vältä huippurasitusta

Kuntoilija tai kilpakuntoilija voi hengityksen suojainta käyttämällä hiihtää tai muulla tavoin liikkua muuten normaalisti, mutta aivan huippusuorituksiin maskin tai kaulurin kanssa ei pääse. Suojaimen virtausvastus asettaa hengittämiselle ja rasituksen määrälle luontaiset rajat.

– Liikkuvalle ihmiselle huonointa on jättää liikkumatta. Kannattaa tiputtaa vähän vauhtia. Eivät nämä pakkaset ikuisesti kestä, professori Heikki Tikkanen sanoo.

Oulun yliopiston kylmäaltistustutkija Tiina Ikäheimon mukaan kuntoilijan kannattaa ennen varsinaista rasitusta harkita kevyttä lämmittelyliikuntaa sisätiloissa, jolla keho valmistellaan varsinaiseen rasitukseen.

Aivan huippu-urheilijoille sisälämmittelyä ei suositella, sanoo kilpaurheilijoiden lääkärinä toimiva liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjøsund.

– Siinä on riski, jos tulee hiki. Mieluummin tehdään ulkona kohtuullisesti kuormittavaa ja aloitetaan hiljaa.

Huippu-urheilijan ero kuntoilijaan tulee usein siinä, että esimerkiksi kilpahiihtäjä osaa hiihtää myös hitaammin. Peruskuntoilija taas hiihtää tottumuksensa tai jaksamisensa mukaan yleensä aina tietyllä vauhdilla. Kovalla pakkasella meno on kankeampaa. Se lisää rasitusta, jos ei ymmärrä hiukan höllätä.

Mjøsund ohjeistaa kilpaurheilijoitaan välttämään jatkuvaa kylmässä harjoittelua.

– Monille urheilijoille on tärkeää tehdä lajinomaisia harjoituksia. Mutta hengityssuojauksella ei voi treenata kovaa. Sitten mieluummin muutetaan harjoitussuunnitelmaa. Urheilijan kanssa voidaan sitten tehdä se kakkosvaihtoehto. Oleellista on, että saa sen harjoituksen, Katja Mjøsund sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena