3D-tulostimella ei vielä tehdä ihmeitä lääketieteessä – ihmiselinten printtaaminen “varaosiksi” on toistaiseksi mahdotonta

Yhdysvaltalainen kasvuyritys kuitenkin uskoo, että heidän 3D-tulostimen avulla voidaan printata tekoelimiä, jotka hyödyttävät esimerkiksi lääketieteellistä tutkimusta.

3D-tulostus
3d printtaus, 3D-tulostettu korva.
3D-biotulostimella on saatu printattua keinokudoksesta muun muassa korvalehti tutkimuskäyttöä varten.biobots.io

Kolmiulotteisen tulostamiseen liittyy lennokkaita tulevaisuuden visioita erityisesti lääketieteen saralla. Viime vuoden lopulla kasvuyritystapahtuma Slushissa biologian tulevaisuudesta puhumassa (siirryt toiseen palveluun) ollut Danny Cabrera maalaili näkemyksiään isolla pensselillä.

3D-biotulostimia valmistavan BioBots-firman toimitusjohtajana työskentelevän Cabreran mukaan jonain päivänä lääkärit voivat korjata potilaiden omien solujen avulla heidän vaurioituneita elimiä kuten munuaisia, tai jopa suunnitella ja tulostaa aivan kokonaan uusia elimiä.

– Toistaiseksi ne ovat vasta kaukaisia unia. Ymmärryksemme biologiasta ei ole tällä hetkellä riittävän pitkällä, jotta se olisi vielä mahdollista, Cabrera myöntää.

Slush
BioBots-kasvuyrityksen toimitusjohtaja Danny Cabrera esitteli 3D-biotulostintaan Slushissa viime vuoden lopussa.Kai Kuusisto / Slush 2016

Pois alkukantaisista työskentelytavoista

Kasvuyrittäjä uskoo kuitenkin vakaasti, että jonain päivänä toimivia ihmiselimiä kyetään tulostamaan. Se vaatii Danny Cabreran mukaan sen, että biologiassa käytettävien työskentelytapojen pitää muuttua merkittävästi.

– Suurin osa työstä biologian alalla tehdään edelleen tänäkin päivänä käsin pipeteillä ja petrimaljoilla. Se on todella alkukantaista sekä lisäksi hidasta ja kallista, Cabrera linjaa.

Hänen mukaansa 3D-tulostimien avulla biologian tutkijat pystyvät automatisoimaan tiettyjä työvaiheita ja näin ollen nopeuttamaan vauhtia, joilla uusia löydöksiä voidaan tutkimuksissa tehdä. Tiedeyhteisössä BioBotsin 3D-biotulostin on herättänyt kiinnostusta, vaikka sen teknologiassa ei varsinaisesti olekaan mitään uutta.

Asiakkaamme Harvardin yliopistossa ovat saaneet tulostettua kolmiulotteisen mallinnuksen veritulpasta.

Danny Cabrera, toimitusjohtaja, BioBots

– Meille on ollut tärkeintä saada tulostimista mahdollisimman käyttäjäystävällisiä ja saada niitä toimitettua kaikille, jotka niistä ovat olleet kiinnostuneita.

BioBotsin tuorein tulostinmalli onkin otettu käyttöön yli 30 maassa, Suomi mukaan lukien. Asiakkaina on muun muassa tutkijoita Yhdysvaltojen huippuyliopistoista kuten Stanfordista ja MIT:stä.

– Esimerkiksi asiakkaamme Harvardin yliopistossa ovat saaneet tulostettua kolmiulotteisen mallinnuksen veritulpasta, Cabrera kertoo.

Teknologiassa vielä suuria haasteita

Vaikka 3D-biotulostimilla saadaan jo printattua oikeita soluja sisältäviä kudosmateriaaleja, on teknologialla vielä pitkä matka käytännön potilastyöhön sairaaloihin.

– Tällä hetkellä biomateriaalista voidaan kyllä tulostaa kolmiulotteinen korvan näköinen kappale, mutta se on vain näyte. Vielä ei ihmisen oikeaa korvaa voida tulostaa, sillä sellaista teknologiaa ei ole olemassa, noin 25 vuotta 3D-tulostamista tutkinut Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi sanoo.

Vielä ei ihmisen oikeaa korvaa voida tulostaa, sillä sellaista teknologiaa ei ole olemassa.

Jukka Tuomi, tutkimuspäällikkö, Aalto-yliopisto

Tuomi myös muistuttaa, että erityisesti lääketieteessä vaaditaan pitkät hyväksymisprosessit ennen kuin uusia menetelmiä voidaan alkaa käyttää ihmisten hoitamiseen. Kun se päivä koittaa, tulee ensimmäisenä tulostettavaksi Tuomen arvioiden mukaan kovakudokset.

– Ensimmäisiä tulostettavia kovakudoksia voisivat olla esimerkiksi rustot kuten henkitorvi, joka valmistettaisiin potilaalle yksilöllisesti, Tuomi pohtii.