Akuuttilääketiede voisi pelastaa Kouvolan päivystyksen, mutta ei sairaalaa

Akuuttilääketieteen päivystyksestä voisi kehittelemällä löytyä ratkaisu Kouvolan päivystykseen. Välitöntä kiireellistä hoitoa tarvitsevia se ei kuitenkaan voisi vastaanottaa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Opaste sairaalan pihassa.
Sini Ojanperä / Yle

Kaikki päivystyspalvelut ja leikkaustoiminta ovat loppumassa Kouvolasta Pohjois-Kymen sairaalasta sote-uudistuksessa joensi vuoden alussa. Jäljelle on jäämässä erikoissairaanhoidon kiireetöntä vastaanottotoimintaa, terveyskeskusten kiireellistä vastaanottoa ja vuodeosastotoimintaa.

Ympärivuorokautinen päivystys voitaisiin mahdollisesti turvata Kouvolassa hakemalla erityislupaa yleislääketieteen tai akuuttilääketieteen päivystykseen.

Akuuttilääketiede on erikoissairaanhoidon tuore erikoisala. Voisiko se pelastaa Kouvolan ympärivuorokautisen päivystyksen?

– Se riippuu hyvin paljon siitä, mitä muuta täällä sairaalassa tehdään. Mikäli sairaalassa ei ole akuuttilääketieteen lisäksi muuta erikoissairaanhoidon päivystystä, akuutista sairastuneita on vaikea hoitaa, huomauttaa Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen palveluyksikön ylikääri Kimmo Salmio.

Toistaiseksi missään asetuksessa ei Salmion mukaan ole määritelty sitä, millainen akuuttilääketieteen päivystys tai yleislääketieteen päivystys olisi. Salmio on tällä hetkellä Pohjois-Kymen sairaalan ainoa erikoistunut akuuttilääkäri. Hänen lisäkseen sairaalassa on kaksi erikoistuvaa lääkäriä.

Sairaalasta uhkaa tulla joukkosidontapaikka

Suomen akuuttilääketieteenyhdistyksen puheenjohtajan Susanna Wilenin mukaan akuuttilääketieteen päivystys vaatisi tukipalveluksi vähintään röntgenin ja laboratorion. Lisäksi pitäisi olla mahdollisuus konsultoida muun erikoisalan päivystystä esimerkiksi puhelimitse.

– Meillä on sellainen ajatus, että erikoisalojen osaajien pitäisi pystyä saapumaan tarvittaessa paikalle. Päivystyspaikka voisi pärjätä niin, että sillä olisi yksi kirurgian ja yksi sisätautien kotipäivystäjä sekä akuuttilääkäri päivystämässä etulinjassa.

– Akuuttilääkäri pystyy hoitamaan paljon, mutta ei kriittisesti sairaita, jotka vaativat oikeasti kiireellistä hoitoa, Wilen vielä muistuttaa.

Käytännössä siis akuuttilääketieteen päivystyksessä voitaisiin tehdä diagnostiikka käytettävissä olevilla voimavaroilla, mutta sen jälkeen potilas pitäisi mahdollisesti lähettää muualle jatkohoitoon.

– Sairaala olisi silloin joukkosidontapaikka, josta potilaita lähetään eteenpäin. Pahimmillaan potilaan pitäisi käydä useammassa paikassa saman päivän aikana, toteaa ylilääkäri Kimmo Salmio.

Ensihoito palvelemaan potilaita entistä paremmin?

Ylilääkäri Kimmo Salmion mukaan akuuttilääketieteen päivystys voisi olla Kouvolalle tarkoituksenmukainen vaihtoehto, mikäli halutaan välttää isojen massojen kuljettamista muualle sairaalaan pelkän diagnostiikan vuoksi.

Ilman erikoissairaanhoidon päivystystä ja leikkaustoimintaa Pohjois-Kymen sairaalaan ei joka tapauksessa voitaisi ottaa vastaan potilaita, jotka vaativat tarkkailua tai joiden tila voisi sairaalassa heikentyä. Välitöntä kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat vietäisiin suoraan päivystävään sairaalaan, jossa on myös erikoissairaanhoidon päivystys.

Suomen akuuttilääketieteenyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Wilen puolestaan muistuttaa, ettei akuuttilääketiede ole ala, jonka tarkoitus on korvata terveyskeskuspäivystys. Kehittelemällä siitä voisi löytyä ratkaisu Kouvolalle, mutta sitä ennen Wilen heittäisi kuitenkin pallon ensihoidolle.

– Ensihoito ei ole enää sairaankuljetusta vaan ensihoitoa. Hoito- ja diagnostiikkamahdollisuudet ovat paljon paremmat kuin aikaisemmin. Esimerkiksi tiettyjä laboratoriotutkimuksia voidaan ottaa ensihoidossa. Olisiko niin, että ensihoito palvelee asukkaita aika hyvin? Wilen kysyy.