Kultaiset maapallot jaetaan ensi yönä – tässä lähes varmat voittajat

Amerikkalaislehdistö on häkellyttävän yksimielinen Golden Globella palkittavista näyttelijöistä ja elokuvista. Yle Uutiset kokosi ennustukset lähes varmoista pääsarjojen voittajista.

kulttuuri
Moonlight-elokuvan pressikuva.
Barry Jenkinsin ohjaama ja käsikirjoittama Moonlight voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon 2017David Bornfriend / A24 / Plan B Entertainment

Paras draamaelokuva

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

Lion

Manchester by the Sea

Moonlight

Parhaan draamaelokuvan Kultainen maapallo on kahden kauppa.

Viihdekulttuurilehti Rolling Stone ja talouslehti Forbes ovat yhtä mieltä siitä, että Barry Jenkinsin ohjaama Moonlight (Suomen ensi-ilta 10. helmikuuta) voittaa parhaan draamaelokuvan palkinnon. Elokuvalehti Hollywood Reporter piti jo ehdokkaita ennustaessaan selvänä, että palkinnon saa joko Moonlight tai Kenneth Lonerganin Manchester by the Sea (Suomen ensi-ilta 10. maaliskuuta). Moonlight on yhteensä kuuden Golden Globe -palkinnon ehdokas ja The New York Times on valinnut sen vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Aikakauslehti Vanity Fair veikkaa voittajaksi Manchester by the Sea:ta. Perusteluna on, että palkintoa jakava, Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista koostuva järjestö Hollywood Foreign Press Association (HFPA) rakastaa elokuvatähtiä. Heitä riittää Manchester by the Sea:ssa, ei niinkään Moonlightissa.

Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) elokuvassa LA LA LAND.
Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) elokuvassa La La Land.Dale Robinette

Paras musikaali tai komedia

20th Century Women

Deadpool

Florence Foster Jenkins

La La Land

Sing Street

Tämä odottaa enää tiedon virallistamista: Damien Chazellen ohjaama La La Land (Suomen ensi-ilta 13. tammikuuta) voittaa parhaan musikaalin tai komedian Kultaisen maapallon 2017. Haastajaa musikaalille ei ole. Jos tämä veikkaus ei pidä paikkaansa, lehdistöllä riittää otsikoitavaa helmikuun lopulla pidettävään Oscar-gaalaan saakka.

Casey Affleck, Manchester by the Sea
Casey Affleckin veikataan vievän parhaan miespääosan palkinnon elokuvassa Manchester by the Sea.K Films Manchester LLC.

Paras miespääosa (draama)

Viggo Mortensen (Captain Fantastic)

Denzel Washington (Fences)

Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)

Joel Edgerton (Loving)

Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Manchester by the Sea:n Casey Affleck vetää pisimmän korren parhaan miespääosan (draama) veikkauksissa. Hyvänä kakkosena tulee Fencesin Denzel Washington ja heti perässä Andrew Garfield elokuvasta Hacksaw Ridge – aseeton sotilas.

Jackie, Natalie Portman
Natalie Portman esittää Jackie-elämäkertaelokuvassa Jacqueline Kennedyä.Stephanie Branchu

Paras naispääosa (draama)

Amy Adams (Arrival)

Jessica Chastain (Miss Sloane)

Isabelle Huppert (Elle)

Ruth Negga (Loving)

Natalie Portman (Jackie)

Natalie Portman on parhaan naispääosan (draama) voittajasuosikki, joskin Forbes mainitsee mahdolliseksi haastajaksi Arrivalin Amy Adamsin. Portman esittää Jackie-elämäkertaelokuvassa Jacqueline Kennedyä, jonka on pidettävä perhe pystyssä miehensä salamurhan jälkeen. Elokuva sai Suomen ensi-iltansa perjantaina.

Ryan Reynolds, Deadpool
Kokopuvussa seikkailevaa antisankaria näyttelevä Ryan Reynolds on ehdolla parhaan miespääosan (komedia) palkinnon saajaksi, mutta voitto taitaa lipsahtaa muualle.Twentieth Century Fox Film Corporation

Paras miespääosa (musikaali tai komedia)

Ryan Reynolds (Deadpool)

Hugh Grant (Florence Foster Jenkins)

Ryan Gosling (La La Land)

Colin Farrell (The Lobster)

Jonah Hill (War Dogs)

Parhaan miespääosan (musikaali tai komedia) palkinnon taistelu saatetaan käydä kahden Ryanin välillä. Naaman peittävissä trikoissa Deadpoolia esittävä Ryan Reynolds olisi yllättävän rohkea valinta, joten La La Landin Ryan Goslingia on veikattu voittajaksi.

Ryaneiden ohi saattaa Forbesin mukaan kiriä Colin Farrell, joka arvioiden mukaan kantaa heittäytymiskyvyllään yksin The Lobster -elokuvaa. Se sai Suomen ensi-iltansa viime kesänä.

Emma Stone sai parhaan naispääosan Oscarin roolistaan elokuvassa La La Land.
Emma Stone sai parhaan naispääosan Oscarin roolistaan elokuvassa La La Land.Dale Robinette

Paras naispääosa (musikaali tai komedia)

Annette Bening (20th Century Women)

Lily Collins (Rules Don't Apply)

Hailee Steinfeld (The Edge of Seventeen)

Emma Stone (La La Land)

Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Parhaan naispääosan (musikaali tai komedia) kategoriaa pidetään yksinomaan Emma Stonen kategoriana. Rolling Stone, Forbes ja Vanity Fair ovat yksimielisiä siitä, että hänen esiintymisensä La La Landissa on Kultaisen maapallon arvoinen. Todellisia yllättäjiä olisivat Annette Bening ja Meryl Streep, kun taas Lily Collinsille ja Hailee Steinfeldille jää auttamatta sivusta katsojien rooli.