1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa 81 000 moottoripyörää poistettiin liikennekäytöstä viime vuonna – kiistelty vero yhtenä syynä

Todennäköisesti suurin syy muutokseen ei ole kuitenkaan kaavailtu moottoripyörävero.

moottoripyörät
Moottoripyörä
Toni Pitkänen / Yle

Trafin tilastojen mukaan moottoripyöriä poistettiin liikennekäytöstä viime syksyn aikana noin 51 000 kappaletta. Koko viime vuonna liikennekäytöstä poistettiin runsaat 81 000 moottoripyörää, kun vuonna 2015 luku oli reilut 6 000.

Trafin osastopäällikön Toni Pallaspuron mukaan poistojen määrän kasvu johtuu ensisijaisesti siitä, että moottoripyörien liikennekäytöstä poisto helpottui marraskuussa 2015 ja palvelu mahdollistettiin myös sähköisesti. Näin ollen yhä useampi poistaa pyöränsä rekisteristä ajokauden päättyessä.

– Ennen lakiuudistusta moottoripyörien liikennekäytöstä poisto oli vaivalloista ja vaati esimerkiksi sen, että rekisterikilvet piti palauttaa. Koska liikennekäytöstä poistosta ei usein ollut mitään hyötyä eikä merkitystä ja se oli hankalaa, poistoja ei ollut käytännössä lainkaan, Pallaspuro huomauttaa.

Veron vaikutusta vaikea arvioida

Moottoripyöriä on Pallaspuron mukaan poistettu liikennekäytöstä siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niillä ajeta talvella.

Hänen mukaansa on kuitenkin varmaa, että myös paljon huomiota saanut hallituksen kaavailema moottoripyörävero vaikuttaa poistoihin. Erityisesti moottoripyörät, jotka seisovat käyttämättöminä poistetaan liikennekäytöstä, Pallaspuro sanoo.

Lausuntokierroksella olevan lakiluonnoksen mukaan moottoripyörille tulisi 150 euron vuotuinen vero.

– Syy-yhteyttä veron ja poistojen välille on tosi hankala tässä vaiheessa vetää. Onko verokaavailun vaikutus liikennekäytöstä poistoista yksi vain 50 prosenttia, siihen on mahdotonta nyt ottaa kantaa, Pallaspuro toteaa.

Hänen mukaansa vasta keväällä voidaan varmemmin päätellä veron vaikutuksia. Jos vero astuu voimaan suunnitellusti 1. toukokuuta ja liikenteestä poistot kasvavat rajusti ennen tätä päivämäärää, voidaan Pallaspuron mielestä alkaa puhua veron vaikutuksista.

"Suurimmat luvut vasta tulossa"

Myös Suomen Motoristit ry:n veroasiantuntija Juha Tervonen on Pallaspuron kanssa samoilla linjoilla siinä, että veron vaikutusta on tässä vaiheessa vaikeata arvioida.

Moottoripyöriä poistettiin liikennekäytöstä syyskuussa lähes 15 500, lokakuussa runsaat 14 000, marraskuussa noin 6 000 ja joulukuussakin lähelle 6 000 kappaletta.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi joulukuussa, että kesä- ja syyskuun välillä liikenteestä poistettiin lähes 27 000 moottoripyörää. Tervonen arvioi, että syyskuun loppuun mennessä tehdyt poistot liittyvät pääasiassa vakuutuskäytäntöihin ja helpottuneeseen liikennekäytöstä poistoon. Osasta vakuutusyhtiöistä saa Tervosen mukaan nykyään hyvityksen, jos moottoripyörä seisoo talviajan.

– Verosta alettiin puhua enemmän ja kiivaammin syyskuun jälkeen, joten osa moottoripyöräilijöistä on voinut poistaa pyöränsä liikennekäytöstä ennakoivasti.

Tervosen mukaan ilmiö kiihtyy, jos vero menee eduskunnassa läpi esitetyssä muodossaan.

– Ennustan, että sitten näemme poistoissa suurimmat luvut. Jos vero toteutuu, poistot kiihtyvät maalis–huhtikuussa ennen veron voimaan tuloa 1. toukokuuta.

Liitto: Kanta laskee merkittävästi

Valtiovarainministeriö on perustanut veron tuotto-odotuksensa syyskuun alun tilastoihin moottoripyörien liikennekäytöstä. Tuolloin liikennekäytössä oli valtionvarainministeriön ilmoituksen mukaan 203 300 moottoripyörää, joista veron ulkopuolelle jääviä kevytmoottoripyöriä (alle 125 kuutiota) oli noin 28 700.

– Siinä on otettu huomioon, että ainakin 10 prosenttia näistä poistuisi veron myötä liikennekäytöstä ja näin on päädytty 25 miljoonan euron verotuottoon. Hallituksen esityksessä tuodaan esille, että sieltä voi poistua yli 15 prosenttiakin, jolloin verotuottokin jäisi pienemmäksi, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Markus Teräväinen kertoo.

Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston asiamiehen Hannu Kyyhkysen sekä SMOTOn veroasiantuntijan Juha Tervosen mukaan veron vaikutus on ministeriön arviota isompi.

– Meidän arviomme ja tekemiemme selvitysten mukaan veron vaikutus voi olla 30–40 prosenttia. Eli kanta, josta veroa pystyy kantamaan, laskee merkittävästi. Valtio ei tule saamaan arvioimiaan verotuloja, Kyyhkynen arvioi.

Lue seuraavaksi