Hyppää sisältöön

Saimaan jäällä yritetään purjelentokoneen vinttauksen ennätyskorkeutta

Imatran ilmailukerho uskoo epävirallisen maailmanennätyksen onnistuvan, koska sitä yritetään erittäin pitkällä vetoköydellä Saimaan jäällä.

Ruokolahdella, Saimaan jäällä, yritetään lauantaina uutta purjelennon vintturinoston korkeusennätystä. Imatran ilmailukerhon tarkoituksena on nostaa purjelentokone vintturilla uuteen epäviralliseen maailmanennätyskorkeuteen. 

Ilmailijat odottavat 1500-2000 metrin korkeuksia. Täysin virallista ennätyskorkeutta ei edes ole.

– Virallista ennätysluokkaa ei ole, mutta Saksassa on vintattu 1600 metrin luokkaa, yksi lauantain lentäjistä Petri Tyyster kertoo.

Immolan lentokentän lentokonehallissa varlmistauduttiin torstaina innokkaasti ennätysyritykseen. Imatran ilmailukerhon jäsenet kiillottivat lentokonehallin takahuoneessa ennätyskoneeksi aiotun purjelentokoneen siipiä.

– Siiven likaisuus vaikuttaa varsin paljon lentoon. Siivestä pitää saada kaikki nystyrät ja urat pois niin, että virtaus pysyy hyvin kiinni ja siipi toimii oikealla tavalla, Timo Pankka kertoo.

Pitkä vetoköysi

Ennätyksen uskotaan onnistuvan, koska sitä yritetään erittäin pitkällä vetoköydellä Saimaan jäällä.

– Nyt mennään jäälle ja saadaan vinttaussiima 3,5 kilometriä pitkäksi, kun yleensä käytämme alle kahden kilometrin vetoköyttä. Odotamme, että kone nousee 1500-2000 metrin korkeuteen, Petri Tyyster kertoo.

Immolan lentokentällä Imatran ilmailukerho on vintannut purjekoneita korkeimmillaan 900 metrin korkeuteen.

Ville Tyyster uskoo, että lauantaina on mahdollisuus nousta korkealle.   

– Mielestäni meillä on hyvät mahdollisuudet korkealle lennolle. Varsinkin, jos saamme hyvän vastatuulen, Tyyster kertoo. 

Ennätysyritys tehdään Ruokolahdella Kaljaniemenselällä. Ensimmäiset yritykset alkavat jo aamulla kymmenen maissa.  

.
.