1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tavaratalot

Tavarataloketju Hong Kong hakee velkasaneeraukseen – edessä "isompi remontti"

Velkojen painama konserni joutuu karsimaan rakennettaan. Toistaiseksi kaikki 27 tavarataloa pysyvät avoinna normaalisti.

tavaratalot
Hong Kong -tavaratalon nettisivu.
Kaikki Hong Kong -konsernin 27 tavarataloa jatkavat toimintaansa toistaiseksi normaalisti.hongkong.fi / Yle Uutisgrafiikka

Kotimainen halpatavarataloketju Hong Kong hakee pääsyä velkasaneeraukseen. Konserni jätti torstaina hakemuksensa Espoon käräjäoikeuteen.

Kodin ja vapaa-ajan tuotteita pääosin Etelä-Suomessa myyvän Hong Kongin 27 tavarataloa jatkavat toimintaansa toistaiseksi normaalisti. Konserni työllistää yli 500 ihmistä.

Päärahoittajat ja samalla suurimmat velkojat ovat Danske Bank ja työeläkevakuuttaja Varma, ja Hong Kongin mukaan ne puoltavat saneeraushakemusta. Yhtiö on anonut käräjäoikeudelta nopeutettua käsittelyä.

Hong Kongia painavat liikevaihdon tippuminen ja velkojen kasvu. Viime helmikuussa päättyneenä tilikautena velkaa oli yhteensä lähes 37 miljoonaa euroa – korollista velkaa tästä oli vajaat 19 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto oli 120 miljoonaa euroa. Liikevaihto väheni lähes kymmenen prosenttia edellisvuodesta.

Velkasaneeraukseen hakeutumisesta kertoi torstaina ensimmäisenä Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Toimitusjohtaja: Liikevaihdon pudotus tuli puun takaa

Hong Kong -konsernin toimitusjohtaja Matti Vassisen mukaan keskeisiä syitä talousvaikeuksiin on kaksi: vähittäiskaupan alavireisyys ja Anttilan konkurssin aiheuttama luottovakuuttajien varovaisuus, joka jarrutti ketjun tavarantoimittajien toimintaa.

Liikevaihdon pudotus vuonna 2015 oli yhtiölle ensimmäinen ja heti raju. Se johti Vassisen mukaan nyt kärjistyneisiin vaikeuksiin.

– Liikevaihdon lasku tuli meille puun takaa. Emme ehtineet sopeuttaa kulurakennetta samassa tahdissa, Vassinen sanoo.

Jos yhtiö pääsee saneeraukseen, se aikoo käydä kulurakenteen keventämiseksi läpi kaikkien tavaratalojen ja tuoteryhmien kannattavuuden. Osa Hong Kongin tavarataloista on ollut kannattamattomia.

– Valikoimaa ja toimipisteitä tietysti tarkastellaan normaalistikin, mutta nyt on isompi remontti edessä. Käydään koko ketju läpi ja yritetään saneerauksen kautta rakentaa tästä parempi yhtiö.

Yli 500 ihmisen työpaikka

Pohjoisimmat tavaratalot sijaitsevat Kokkolassa ja Kuopiossa. Ketjun tavaratalot toimivat yksittäisinä tytäryhtiöinä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Vantaalla, ja se myy tuotteitaan myös verkkokaupassa

Hong Kongin palkkalistoilla on noin 530 henkilöä. Yhtiö on perustettu vuonna 1989.

Lue seuraavaksi