1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Kävijäryntäys Suomen ensimmäiseen pelimuseoon: "Monet muistot palautuvat mieleen"

Museokeskus kokosi suojiinsa pelejä noin sadan vuoden ajalta. Suurinta osaa kävijät pääsevät myös pelaamaan.

Pong-videopeliä pääsi Tampereellakin pelaamaan 1970-luvun alkupuolella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pelaamisen eri vuosikymmenet kietoutuvat toisiinsa museokeskus Vapriikissa Tampereella. "Esihistoriaan" johdattelee 1970-luvun tyyliin kalustettu huone, jonka kirjahyllyä koristaa massiivinen televisio.

Ruudulla välkkyvät "kursorit" pompottavat palloa, hieman pöytätenniksen tapaan. Kyseessä on yksi ensimmäisistä kaupallisista videopeleistä, Atarin kehittämä Pong-kotiversio.

Tätäkin varhempia ovat muun muassa monet lautapelit, jotka vievät 1900-alkuun. Peliteollisuuden kukoistus näkyy museorakennuksen seinillä, joita kiertävät 1980-luvun pelikonsolit.

– Super Mario, Duck Hunt... muistoja tulee paljon niiltä ajoilta, kun aloitin ensimmäiset pelikokeilut, museossa vieraillut Rauno Rautalin kertoo.

Historiaa eri sukupolville

Vapriikissa on esillä kaikkiaan 100 peliä, joista suurinta osaa kävijät pääsevät myös kokeilemaan. Näyttelyn järjestäjät kertovat että joukossa on maailmanluokan harvinaisuuksia, joita yleensä pääsee ihailemaan vain suojaköysien takaa.

Museossa voi muun muassa pelata klassisia kolikkopelejä sekä vierailla Commodore 64 -harrastajan huoneessa. Kaikki automaatit ovat alkuperäisessä asussaan.

Pelimuseo näyttää kiinnostavan kaiken ikäisiä. Videoruutujen ääreen on kyyristynyt äiti ja poika, joista jälkimmäinen omaa selvästi alan tuntemusta.

– Kaikkihan pelaa uudempia pelejä, täällä näkee minkälaisia ne vanhemmat olivat, Olli-Ville Kokko toteaa.