1. yle.fi
  2. Uutiset

Kannabis, eutanasia, lihavero – katso miten poliittiset nuorisojärjestöt muuttaisivat Suomea

Nuorisojärjestöjen rooliin kuuluu olla emopuoluetta radikaalimpia ja tehdä uusia avauksia. Moni aloitteista on päätynyt puolueen linjauksiksi.

politiikka
Eduskuntapuolueiden logot
Yle Uutisgrafiikka

Pakkoruotsi, kotihoidon tuen poisto, kannabiksen lääkekäyttö, lihavero. Kaikista näistä poliittisten nuorisojärjestöjen aloitteista on emopuolueissa otettu herne nenään.

Keskustanuoret – porua viinasta, uhkailua uusnatseista

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Hilkka Kemppi?

Koulutusleikkauksia ei olisi saanut tulla. Ainakin ne olisi pitänyt jakaa useammalle vuodelle. Olemme myös emopuoluetta vihreämpiä. Suomen pitäisi siirtyä kokonaan uusiutuvaan ja päästöttömään energiaan.

Eniten närää puolueelta on tullut alkoholipolitiikasta. Pelkästään se ärsytti, että suhtauduimme hallituksen alkoholiuudistukseen positiivisesti.

Minkä avauksen Keskustanuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Hallituksen perustulokokeilu on konkreettinen saavutus, jonka alkujuurilla ovat keskustanuoret.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Jos ei saa hernettä kenenkään nenään, ei ole sanonut mitään. Kun arvostelin SDP:n kansanedustajan Kimmo Kiljusen eläkealoitetta, tuli satakunta puhelinsoittoa. Kun otin kantaa uusnatsijärjestö Vastarintaliikkeen kieltämiseen, uhkailuja tuli niin, että kuljin taksilla kotiin koko viikon. Oli pakko suojella henkeä sen verran.

Kun oma puolue on hallituksessa, nuorisojärjestön kuuluu olla kriittinen myös omaa puoluetta kohtaan. Kokoomusnuorilla on omia avauksia, mutta en ole nähnyt montaa kannanottoa, jossa he olisivat olleet puoluettaan vastaan.

PS-nuoret – Tynkkysen ruoskintaa paheksuttiin

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Samuli Voutila?

Perussuomalaiset ovat EU- ja eurokriittisiä, mutta me olemme EU- ja eurovastaisia. Talouspolitiikassa olemme PS:ää oikeistolaisempia.

Uskomme markkinatalouteen, jota kansallisvaltiot osin kontrolloivat. Kannatamme Viron yritysveromallia. Veroja maksettaisiin osingoista, mutta ei yrityksiin jäävistä voitoista.

Saimme omalta puolueelta pyyhkeitä uber-taksien laillistamisaloitteesta, haluamme purkaa taksialan sääntelyä. Taksilain säilyttäminen nykyisellään on PS:lle tärkeää.

Ex-puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen pakkoruotsia vastustavaa tempausta paheksuttiin paikan valinnan takia, Tuomiokirkon rappusilla ruoskittavana oleminen oli osalle liikaa.

Minkä avauksen PS-nuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Pakkoruotsin poistaminen oli PS-nuorten ehdotus, joka otettiin puolueen eduskuntavaaliohjelmaan 2015. Nyt kielikokeilu etenee hallituksessa.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Arvopohja on sama kuin PS:llä, mutta jos puolue ei toimi puhtaan aatteellisesti, sanomme sen ääneen. Esimerkiksi Kreikan tukipaketti vuonna 2015 oli PS:n linjan vastainen.

Kokoomusnuoret – pakkoruotsi pois

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Daniel Sazonov?

Olemme paljon markkina- ja elinkeinovapausmyönteisempiä. Kokoomuksen pitäisi olla uudistuspuolue eikä ylimaltillinen hallituspuolue, jolle riittää, että asiat liikkuvat johonkin suuntaan.

Olemme ajaneet ruotsin kielen vapaaehtoisuutta, siitä Jyrki Katainen puheenjohtajana irtisanoutui. Tiukkoja sananvaihtoja puolueen kanssa käytiin aloitteesta poistaa lakipykälä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Nyt meillä on eri linja.

Minkä avauksen kokoomusnuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Meillä on ollut iso kampanja työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumisesta, ja aloite hyväksyttiin 2016 puoluekokouksessa. Kokoomuksen nykyhallituksessa edistämät linjat ovat monelta osin meiltä peräisin.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Poliittisten nuorisojärjestöjen tehtävä ei ole olla "provokoneita", vaan viedä yhteiskunnan asioita eteenpäin. PS-nuorten [ja Tynkkysen] avaus oli naurettava ja rienaava, en ole valmis ryömimään boksereissa Senaatintorilla huomiohuoraamisen takia.

Kesällä lähetimme Päivi Räsäselle foliohatun, kun KD pelkäsi, että opetushallitus ajaa sukupuoletonta koulua.

Demarinuoret – kannustavampi sosiaaliturva

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi?

Haluamme uudistaa sosiaaliturvaa vauhdikkaasti, esimerkiksi purkaa kannustinloukkuja. Puolue on tyytynyt puolustamaan nykyistä sosiaaliturvaa. Työtöntä pitäisi kannustaa ottamaan vastaan vapaaehtoistyötä tai lyhyitäkin työsuhteita.

Myös meidän uudistusmielistä perhevapaamallia toppuuteltiin puolueessa. Meidän mallissa ansiosidonnaista vanhempainvapaata pidennetään ja kotihoidon tuesta voitaisiin luopua kokonaan.

Minkä avauksen demarinuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Nuorisotakuu on alun perin demarinuorilta lähtenyt aloite. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut, että perhevapaauudistus toteutetaan, jos SDP on seuraavassa hallituksessa.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Huomion saaminen ei ole itsetarkoitus. Ei meillä ole mitään tarvetta mielistellä puoluetta, eikä puolue ole sitä vaatinutkaan. Puoluekokouksen 500 edustajasta noin 70 on nuoria, joten olemme siellä suhteellisen vahvasti edustettuina.

Vihreät nuoret – lihavero oli liikaa

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, toinen puheenjohtajista Jaakko Mustakallio?

Puoluetta on närkästyttänyt, että ajamme lihalle haittaveroa. Valtaosa maapallon päästöistä on peräisin lihantuotannosta.

Teimme liittokokouksessa aloitteen yhden arvonlisäveron mallista, kuten Tanskassa. Ensin ihmeteltiin, mikäs aloite tämä oikein on, mutta se hyväksyttiin.

Tehtävämme on olla puolueen omatunto varsinkin, jos emopuolue joutuu hallitusvastuuseen. Isoin ero on, että toimimme kansalaisjärjestömäisemmin.

Minkä avauksen Vihreät nuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Kampanjamme "Huominen ilman pelkoa - järjestäytynyt rasismi rikoslakiin" poiki lakialoitteeen, ja poliisihallitus lausui, että uusnatsistinen Vastarintaliike tulisi kieltää.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Kuulumme radikaaleimpiin. Itsenäisyyspäivänä vastustimme rasismia anarkistien mielenosoituksessa, johon kukaan muu kuin me ja vasemmistonuoret eivät uskaltaneet tulla. Muut pelkäsivät imagohaittaa.

Meillä on käytössä 15 prosenttia puoluekokouksen äänistä, joten emme ole takarivin napinpainajia vaan muovaamme puolueen tulevaisuutta.

Vasemmistonuoret – Israelin politiikan arvostelu toi palautevyöryn

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Anni Ahlakorpi?

Toivon selkeämpää tasa-arvo- ja feminismilinjaa varsinkin, kun feministinen puolue on saatu puoluerekisteriin.

Viime kaudella VaNu ei halunnut vasemmistoliiton menevän hallitukseen. Nyt linjat ovat lähentyneet, koska vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on myös vasemmistonuorten jäsen.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistuminen herätti paljon keskustelua. Aikaisemmin emme osallistuneet itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin, koska niissä on ollut ikäviä lieveilmiötä. Nyt kaikki meni hyvin.

Minkä avauksen Vasemmistonuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Kielteinen kantamme turkistarhaukseen on otettu puolueen kannaksi.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Olen miettinyt, ollaanko puolueen kanssa liikaakin samoilla linjoilla. Olemme onnekkaita, tavoitteitamme esimerkiksi työaikojen lyhentämisestä on mennyt puolueessa läpi.

Maahanmuuttajien puolustamisesta tulee aina paljon paskaa niskaan. Muurinmurtajat-kampanjasta tuli eniten sekä hyvää että huonoa palautetta. Kritisoimme Israelin Länsirannalle rakentamaa muuria. Ei ymmärretty, että emme kritisoi juutalaisia vaan Israelin politiikkaa.

RKP-nuoret – eutanasia lailliseksi

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Ida Schauman?

Olemme sosiaaliliberaaleja, emopuolueessa on myös talousliberaali ja arvokonservatiiivi siipi.

Kannatamme aktiivisen kuolinavun eli eutanasian laillistamista. Puolueessa kantamme ei ole mennyt läpi, ja puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vastustaa sitä, mutta asiasta on käyty rakentavaa keskustelua.

Minkä avauksen RKP-nuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

RKP-nuoret ehdottivat ensimmäisten joukossa negatiivista tuloveroa. Nyt kaikki puhuvat perustulosta ja kansalaispalkasta.

Kun RKP oli hallituksessa, kritisoimme hallituksen kaavailemia leikkauksia opintotukeen. Maaliskuussa 2015 kaikki hallituspuolueet äänestivät kumoon aloitteen, joka olisi rajoittanut opintotuen vain yhteen tutkintoon.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Kritiikin tarve on vähentynyt, kun RKP on oppositiossa ja voi sanoa selkeämmin, mikä on puolueen oma visio. Haluamme olla rakentavia.

KD-nuoret – lääkekannabis selvitettävä ja Natoon

Mistä olette eri linjoilla emopuolueen kanssa, puheenjohtaja Jiska Gröhn?

Nuorisojärjestö ajaa Nato-jäsenyyttä, vaikka puolueella ei ole siihen yhtenäistä kantaa.

Perusarvot ovat samat, mutta haluamme eroon uskontopuolueen imagosta ja kehittää puoluetta ja sen retoriikkaa yleiseurooppalaisen kristillisdemokratian suuntaan.

Raamatusta tai uskonnosta nousevat argumentit toimivat perusteluna uskonnollisille ihmisille, mutta eivät monille muille. Esimerkiksi eutanasiasta pitäisi puhua neutraalimman lääkärinetiikan kannalta, ja näin KD tekeekin.

Minkä avauksen KD-nuoret on saanut politiikassa pisimmälle?

Edellisen puheenjohtajan aikana tehty opintotukimalli saatiin puolueen kannaksi. Kun suorittaa keskimääräistä enemmän opintopisteitä, saa enemmän opintorahaa. Nykyisen tason saavuttaisi 45 opintopisteen vuositahdilla. 90 opintopisteellä saisi tuplatuet ja niin edelleen.

Kuinka radikaaleja olette muihin nuorisojärjestöihin verrattuna?

Nuorisojärjestön vuosikokous käsitteli aloitetta lääkekannabiksen käyttömahdollisuuksien lisäämisestä. Tästä puolueemme kansanedustaja Päivi Räsänen ei pitänyt.

Tausta-ajatuksena oli, että lääkekannabiksen käyttö on polittisessa keskustelussa erotettava kannabiksen käytöstä huumausaineena. Päädyimme lopulta kannattamaan käyttömahdollisuuksien lisätutkimista.

Emopuolueen ärsyttäminen ei ole tavoite, mutta meille on tärkeää, että saamme sen ajattelemaan puoluetta keskustaoikeistolaisena yleispuolueena.

Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat ovat eduskuntapuolueiden mukaisessa järjestyksessä suurimmasta pienimpään.

Lue seuraavaksi