Syyttäjä: Perussuomalaisten Lulu Ranne ei rikkonut virkasalaisuutta Hämeenlinnassa

Syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen kaupunginvaltuutettu Lulu Ranteen (ps.) epäillyistä virkarikoksista Hämeenlinnassa.

Hämeenlinna
Lulu Ranne
Lulu Ranne kertoo harkitsevansa jatkotoimia.Mikael Juntunen / Yle

Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel on tehnyt maanantaina syyttämättäjättämispäätöksen, jossa todetaan, ettei ole todennäköisiä syitä epäillä Lulu Rannetta virkasalaisuuden tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hämeenlinnan kaupunki jätti Ranteesta tutkintapyynnön poliisille toukokuun alussa. Tutkintapyyntö perustui muun muassa epäilyihin, että Ranne olisi paljastanut salassa pidettäviä tietoja kaupunginhallituksen kokouksesta Sunny Car Center -hankkeen rahoitusjärjestelyistä. Syyttäjän mukaan tästä ei ole näyttöä.

Tutkintapyynnön lisäksi Ranne myös hyllytettiin luottamustoimistaan valtuuston äänestyspäätöksellä kesäkuussa. Joulukuussa korkein hallinto-oikeus kielsi luottamustoimista pidättämisen täytäntöönpanon. Ranne voi palata takaisin Hämeenlinnan valtuustoon, kaupunginhallituksen jäseneksi sekä kaupunginhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Täytäntöönpanokielto on voimassa siihen asti, kunnes Hämeenlinnan hallinto-oikeus ratkaisee valitusasian.

"Kyseessä on ollut poliittinen ajojahti"

Lulu Ranne kertoo tiedotteessaan, että syyttämättäjättämispäätös osoittaa, että Suomen oikeusvaltio on voimissaan, mutta yksittäinen henkilö voi siitä huolimatta joutua syyttömänä todella rankan prosessin kohteeksi.

Ranteen mukaan tutkintapyyntö ja luottamustehtävistä hyllyttäminen tehtiin poliittisin perustein. Tiedotteen mukaan ajojahti osoittaa, että Hämeenlinnan päätöksenteko on vakavassa kriisissä ja on ollut sitä jo pitkään. Hänen mukaansa Hämeenlinnan päätöksentekokulttuuria ja johtamista on uudistettava perusteellisesti.