McDonald's aukesi Vatikaanin viereen – "Sen ei olisi pitänyt tapahtua"

Pikaruokaketju avasi ravintolan Vatikaanin hallinnon omistamaan kiinteistöön paikallisten vastustuksesta huolimatta.

Aivan Vatikaanin vieressä avattua McDonald'sia ovat vastustaneet muun muassa paikalliset yritykset. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Vatikaani sai kulmilleen amerikkalaisen hampurilaisketjun, mutta jos pikaruokaa kaipaavat turistit ilahtuivatkin eivät kaikki olleet valmiita jonottamaan hampurilaisia katolisen kirkon keskipisteen liepeillä.

Vain kivenheiton päähän Vatikaanista, Pietarinkirkosta ja Pietarinaukiosta avattua McDonald'sia vastustivat jo ennen sen avaamista niin alueen asukkaat kuin italialaisen keittiökulttuurin puolustajat.

Turistit ovat kuitenkin löytäneet vuodenvaihteessa avatun hampurilaisravintolan.

– McDonald's Pietarinaukion korttelissa... Sen ei totisesti olisi pitänyt tapahtua, puuskahtaa Luciana, paikallinen asukas.

Moni paikallinen onkin sitä mieltä, että pikaruokala on turvallisuusuhka, mutta myös täysin sopimaton Unescon maailmanperintökohteeksi listatulle alueelle. Osa sen sijaan katsoo hampurilaisravintolan tuovan Italiaan maan kipeästi kaipaamia tuloja.

Historiallinen kortteli

Pikaruokala sijaitsee Vatikaanin hallinnon omistamassa kiinteistössä, Borgo Pion korttelissa.

McDonald's on puolustanut paikkaansa Vatikaanin liepeillä toteamalla, että Vatikaani on suosittu turistikohde ja korostamalla, että ravintola on Vatikaanin rajojen ulkopuolella.

Borgo Pion korttelin puolustajat yrittivät saada niin Paavi Franciscusta kuin Rooman kuntaa estämään pikaruokalan avaamisen, tuloksetta.

McDonalds sijaitsee vain kivenheiton päässä Vatikaanista. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Lähteet: Guardian, Reuters, Eurovision